asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Poroló 9. - Szerelmes biciklisták (Bacsó, 1965)

2009.09.08. 17:44 efes

Hát, kifejezetten tartogattam szegény Bacsó bácsinak ezt a már igencsak "középkorú" filmjét egy megfelelő alkalomra, amely a múlt héten jött el egy meleg, szikrázóan napsütéses balatoni biciklitúra alkalmával. Nem kellett volna ennyit várni vele...

Szerelmes biciklisták, Balaton, tekerés, nézd, hogy suhannak a fák... Úgy gondoltam, illeni fog a hangulathoz ez a negyvennégy éves film, de sajnos a negyvennégy év bizony elszelelt. Jó, szeptemberben már meg lehet próbálkozni a 71-es úton is biciklizni, ami olyan már ilyenkor, mintha jancsiszöggel hintették volna tele, csak néhány munkanélküli Balaton-felvidéki ifjú repeszt rajta végig Yamaháján/BMW-jén; úgy érezhetjük magunkat, mint '65-ben, amikor alig volt még autó az utakon, de hát van fasza bicikliút, az egész tó körül, minek kitenni magunkat a néptelen úton száguldó életveszélynek. Kicsit sarkítva a kérdést, egy dolog tetszett igazán a Szerelmes biciklistákban, az, hogy '65-ben még nem volt teleszórva a tópart ízléstelen, csiricsáré pucerájokkal, cimmerferikkel és kacsalábonforgó hekksütödékkel. Maga a film bizony elég poros, legfeljebb nosztalgiázni jó azoknak, akik már éltek akkor, és bejött nekik az az érzés, amiről a film szól, illetve azoknak, akik szeretnének akkor élni. Az utóbbiaknak mondom, hogy érdemes azért ma is kipróbálni a balatoni biciklitúrázást, mert az ma is kurva jó dolog, hekkestül, fröccsöstül, leégésestül, szerelmesestül.

Amúgy a hatvanas évek magyar filmjeiben szokásos értelmiségi nyavajgással találkozhatunk a filmben, hiszen biciklitúrázni azért akkor sem a melósok jártak. András (Orbán Tibor) éppen végzett az egyetemen és szeptemberben valahol az isten háta mögött, a nyírségben, egy tanyasi kollégiumban (volt ilyen?) kezdi a munkás hétköznapi életet. Emiatt depressziós, és a öccséék által szervezett túrára is kedvetlenül indul el. Ugyanilyen kedvetlenül csapja le öccse kezéről az éppen Tihanyba érve felszedett gyönyörű Esztert (Káldy Nóra), hogy másnap elhagyja, mint a 87-es kilométerkőt. Közben összefeszül bizonyos etikai kérdések eltérő nézőpontját illetően Eszter szintén tanár apjával, hiszen "a hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma". Aztán András úgy gondolja, mégse rossz csaj ez az Eszter, de ekkor már Eszter tovalibbent harangszoknyás apró lábain. A három fiú így hagyja Tihanyt, és továbbteker Badacsony irányába. Szóval, ilyen kis tingli-tangli sztoricska a film, könnyed lebegés, enyhe ifjúkori spleennel kevert üde bájjal, mintha Jules és Jim jött volna le egy körre a Balcsira.

Tagadhatatlan a francia új hullám érintése a filmen, azonban ez kimerül a hangulatban, bizonyos homályos idézetekben - ez volt a divat akkoriban. Ahogy ma sok film Tarantinós, akkoriban sok film volt Truffaut-s. Bacsó nem akart programfilmet csinálni, csupán egy könnyed, bohókás, fiatalos szösszenetet, ami végül is sikerült neki. A Szerelmes biciklisták olyan könnyed, hogy már szinte súlytalan - ezért nem is tudunk ma már mit kezdeni a pille lebegést brutálisan megszakító etikai meccsel a váratlanul arrogáns András és Eszter apja között. Számomra két igazán érdekes dolog volt a filmben: két korai Cseh Tamás-nóta és hát Halász Péter, a kötekedő parti nyikhaj szerepében, megkönnyeztem őket. A többi sajnos elszállt, mint egy könnyed balatoni fuvallat, szinte meg sem borzongatott, hajunkat se kócolta: az asanisimasa szerint 5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr361369210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klarinagy 2012.01.17. 15:30:22

Tegnap este megint megnéztem ezt a filmet, egyszerűen imádom. Minden évben előveszem...Igaz,65-ben még középiskolás voltam, amikor először láttam...talán ezért szeretem annyira...Sok jelenet él bennem a filmből, de mindig találok valami újat is...Az az életérzés..a mai fiatalok talán meg sem értik ezt a filmet...

ez a nick 2015.02.21. 23:31:05

"Bacsó bácsi"
"harangszoknyás apró lábain"
"poros"
"a többi sajnos elszállt"

Ki ez a kretén? Mit locsog itt, ha ennyire nem ért semmit a filmből, a korszakból, ráadásul a helyszíneket se ismeri föl?

ez a nick 2015.02.21. 23:35:24

...és még Káldi nevét se bírja helyesen leírni.
Erre mondják, hogy a Bizottságot idézzem: "Köpni kell"
süti beállítások módosítása