asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Így megy ez íróéknál...(is)(Közös titkaink/Fireflies in the Garden, 2008)

2009.09.19. 12:34 efes

Még a meglehetősen decens lineup sem sarkallta a magyar forgalmazót arra, hogy ezzel a filmmel kimerészkedjen a mozikba, így eleddig csupán DVD-n nézhető meg Dennis Lee tulajdonképpeni első filmje. Magyarázhatjuk ezt gazdasági válsággal, a düledező mozipiaccal, illegális internetkalózokkal, ám azért egy Julia Roberts-Willem Dafoe-Emily Watson-Carrie-Anne Moss-Ryan Reynolds-Hayden Panettiere által főszerepelt filmnek el kellene döcögnie bárhol, bármelyik moziban, már csak a szereposztásban rejlő izgalmakért is: Például, a Hullámtörők üstököse a Micsoda nő unokahúga, akinek gyerekkori önmagát a Heroes pompomlánykája játssza! Vagy Bobby Peru, aki emberi Jézus Krisztus volt, most egy fafejű és korlátolt, tehetségtelen lektűríró. És ez csak két karika a lehetséges sokból...

Maga a Közös titkaink persze nem egy süvöltősen jó film, de messze nem nézhetetlen, egy majdnem jó közepes a melodramatikus családfilmek kasztjából. Puhább, mint az Amerikai szépség de lényegesen karcosabb, mint a mainstream médiából ömló hagyományos amerikai családmodell közegében játszódó tucatfilmek, - tévésorozatok. Például, igen jól megírt forgatókönyv alapján készült, a rendező Lee ügyes Robert Frost-adaptációjával van dolgunk, és ráadásul ez a filmen is átjön: pergő, az idősíkokat ötletesen (bár messzen nem forradalmian) váltogató a cselekmény. Parádés a film vágása, amely remekül adja a ritmust a sztori alá, igen erős a filmben a színészi jelenlét, kivált Willem Dafoe-é, akit meglepetés látni efféle negatív lúzer-szerepkörben. Jól tolja, pedig. Számomra meglepetés Ryan Reynolds is, akit eddig főleg könnyedebb műfajokban, limonádékban, mesefilmekben láthattunk, itt megmutatja, képes intellektuális szerepet is játszani, kevés eszközzel, mégis érzékletesen mutatja meg a fiatal író összetett személyiségét.

A film középpontjában egy nem túl tehetséges lektűríró és szintén nem túl tehetséges, szintén lektűríró fiának konfliktusa áll, melynek gyökereit szándékszik feltárni új -ezúttal komoly- regényében a fiú. Egy családi összejövetel alatt játszódik a film, borul a bili, csontváz esik ki a szekrényből és kikandikál a szemét a szőnyeg alól, ahogy ez az efféle "lepelrántogatós" filmeknél lenni szokott. Sajnos az íróék azért annyira nem extrémek, életükben nincs annyi tragédia -bár a film apropója az egyik lehető legnagyobb tragédia!-, nem annyira őrültek és excentrikusak, hogy végig érdekeljenek, a film kétharmadánál azon kezdtem el gondolkodni, hogy miért érdekel engem ez a nem túl érdekes család? De olyan jó a film ritmusa, vágása, hogy ezen a holtponton viszonylag könnyen túljuthatunk, így már nincs is olyan sok idő a melodramatikus happy endig. A holtpont után ha valami apokaliptikus finálé következne, igen magas pontszámok jönnének most, így, lanyhácskásan viszont az asanisimasa csak 6/10-et tud adni. Azonban ez egyáltalán nem a nézhetetlen kategória. (Felesleges volt a cím semlegesítő elmagyarítása, hiszen az eredeti, a Szentjánosbogarak a kertben dramaturgiailag szervesen kapcsolódik a filmhez.)

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr681392511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása