asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Atya, fiú... (Terminátor-Megváltás, Terminator Salvation, 2009)

2009.11.26. 22:08 efes

Azt hiszem, a kissé nevetségesre sikerült harmadik rész után a Terminátor-széria méltó folytatást kapott: na ebből a Megváltás alcímű etapból biztosan nem lesz akkora kultusz, mint a "Gigamega" Cameron-féle első vagy második részből, sőt tán semmilyen kultusz nem lesz belőle, viszont az a két óra, amit az ember rászán egy ilyen filmre, az viszonylag gond nélkül telik el.

Senki nem vár tolsztoji áradású nagyepikát John Connor újbóli eljövetelétől, ráadásul itt a nagyszámú írógárda (lásd link) inkább a húzáson, mint bonyolításon ügyködött, így az eredmény egy minimális cselekményű, de az előzményekhez sok szálon visszacsatoló akciófilm lett. ha jól emlékszem vissza, talán az első és második rész közben vagyunk, ide exponálódik a Terminátor - Megváltás sztorija. Ugye, az állandó időugrálás... Nos, Connor az ellenállás egyik vezére, akik a gépeket az emberek ellen indító Skynet világuralmi ambícióit kívánja nyesegetni, egyelőre nem sok sikerrel. Most az apját kell megmentenie, aki most még egy srác csak. Nem várt gépi segítsége is akad, no nem a Szentlélek, csak egy fura félszerzet, majd gyakorlatilag nettó 100 perc piff-puff, dirr-durr, csitt-csatt-banggg. A végén happy end, cliffhanger, ilyenek. A filmet bizonyos McG rendezte, van aki zseninek mondja, szerintem inkább csak azt csinálja, amit mondanak neki. (A Vajnáék.) Ezt viszont 100%-ig megcsinálja, különben nem bíznának rá egy százmillió dolláros filmet.

Ellenben parázs látványeffektusokkal ábrázolják az alkotók Connorék kommandóját a különféle robotgépterminátorok ellenállásán keresztül magába, a Skynet központjába. Az út egy harmadik típusú világháború sújtotta Kalifornia esztétikusan lepusztult vidékein vezet, előírásszerű kék-szürkébe fényképezve, amiben dinamikus hatást keltenek a sűrű robbanások égővörös-sárgái. Christian Bale ide is betette a lábát (ő John Connor), de mély alakítást itt sem látunk tőle, keményen néz, esik, kel, puffan, nyekken, lő, fut. Mondjuk, ide éppen ez kell, nem holmi "fennkölt mélyenszántás". Sam Worthington (Markus) mintha Bale alteregója lenne, de nem, csak hasonlít rá: ő egy nem egészen embert játszik, színészileg viszont dettó - legközelebb kérheti is ugyanazt a gázsit, mint Bale. Rövidke részletben feltűnik Arnold is, de csak CGI-ben. Én külön élveztem a helyenként igen vicces utalásokat az előző részekre, pl. a komplett Skynet-központbéli finálét, amely szellemesen parafrazeálja az első rész fináléját. Egyszóval felejtsük el a harmadik piros bőrruhás, roskatag Arnie-s részt és tegyük meg ezt egy gyengébb, de még látványosabb harmadik résznek... Asanisimasa szerint legyen 6/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr371555080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.11.27. 00:11:13

Vártam ezt a kritikát, hogy őszinte legyek, és előre vigyorogtam, mert azt hittem, le fogod húzni mint állat :) Erre 6/10-et adtál, ami meglepett, mert nekem kicsit soknak tűnik. Vagy kategórán belül pontoztad? Mert az agyatlan látványmozi zsáneren belül talán megérdemel annyit, de egy kultikus sci-fi folytatásaként már kicsit erős, főleg hogy például a Moon csak 7/10-et kapott.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.27. 08:33:22

@Rorschach: Á, gondolkodom, hogy átvariálom ezt a pontozást, mert tényleg nem lehet egy tízes skálán összevetni az Alkonyatot mondjuk Bergmannal. Én nem vártam bármit is a T4-től, igazából meg se akartam nézni, de aztán valahogy mégis, és agyatlan látványmozinak szerintem tök rendben volt. Persze, ehhez hozzátartozik, hogy a T1-nek és T2-nek se voltam túl nagy rajongója, nem azért mert rossz, vagy valami, csak nekem ezek mind olyan "popzene". Szóval, lehet, hogy ezután zsánerekebn belül pontozok, vagy lenyúlom a moziba:besöktől a nézős/nem nézős kategóriákat...:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.27. 08:50:22

@efes: Persze, ha azt nézem, hogy film-film, akkor mégiscsak ez a jó, és valahol igen, szubjektíve bírhat ugyanolyan "élvezeti értékkel" egy agyatlan piffpuffmozi, egy dokumentarista belga művészfilm és egy filozofikus scifi is, nem? Vagy csak én vagyok túl nyitott? :)

wim · http://sajatszoba.blog.hu/ 2009.11.27. 14:52:12

Semmi baj a tízes skálával; ha az ember eleve beleszámítja az adott műfajjal kapcsolatos elvárásait, tökéletesen működik. Szerintem összemérhetők és egyaránt élvezhetők az általad említett szélsőségek, csak jó legyen a kivitelezés. A T1-t és a T2-t például képes lennék még egyszer megnézni, hiába "agyatlan piffpuff", mert jó emlékeim vannak róla, a 3. résszel bevallom, nem volt bátorságom kísérletezni, annyian szidták, hogy elhittem. A 4 meg nálam már gombócból is sok. (Na jó, nem mindig, de filmek esetében szeretem, ha minél kevesebb bőrt húznak le egyről.)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.11.27. 15:23:57

@efes:

a filmbuzin a Mammut szokott úgy pontozni, hogy az adott film mekkora élmény nyújtott a műfaj adta kereteken belül. Ennek az a hátránya, hogy szinte mindenre 10/10-et ad, én már nem is nézek meg semmit, amit ajánl. Például az AVP2-nek is 10/10-et adott, és az a film az felér egy emberiség ellenes bűncselekménnyel.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.27. 16:50:26

@Rorschach: Ezzel az a baj, hogy egy külön adatbázis kezelő rendszergazda kell hozzá, ki a franc tartja fejben mennyit adott két évvel ezelőtt x filmre - a minden 10 pont meg hülyeség. Szerintem maradok a szubjektív 10es skálánál... s majd mindig magyarázkodok. :)

Elanor_ 2009.11.28. 14:39:11

még mindig nem bírtam rávenni magam, h megnézzem ezt a szart. :)
annyi más ezerszer jobb film van, és túl kevés az a rohadt idő :D

Mr. Pink2 2009.11.28. 21:02:45

Valóban szar ez a film. C. Bale viszont nagyon jó színész, bár ebben nem kellett játszania. A Gépészben pl. kircsi.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.29. 20:33:23

Szerintem nem volt ez rossz. Én nem tudom megérteni azokat az embereket, akik Cameron-hű filmet vártak a harmadiktól meg ettől. El kellene fogadni, hogy ő már nincs benne a franchise-ba.
süti beállítások módosítása