asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Újra támad a vérromantika! (Alkonyat - Újhold, 2009)

2009.11.26. 11:40 efes

Könnyű dolga van a kritikusnakbloggernek jelen esetben, hiszen az Alkonyat című tinilány-bestseller sorozat és annak filmes franchise-ának első része már mindent elvégzett helyette. Mivel a 12-18 évesig terjedő, elsősorban ábrándos lelkű lánykákból álló rajongóhadat ötfelkiáltójeles járványfigyelmeztetéssel sem lehet elriasztani a filmtől, velük nincs mit tenni, a többieknek meg talán elég egy lakonikus megállapítás: a film nézhetetlenül rossz. Akinek ennél cizelláltabb „nem” kell, olvasson tovább.

 

Bevezetés a vámpírológiába

A vámpír, az emberi vérrel táplálkozó szörnyalak figurája már a történelem kezdete óta benne él az emberek tudatalattijában és az innen burjánzó babonákban, hiedelmekben. Alapja – mint annyi mindennek – az ismeretlentől való félelem lehet. Nem ismerjük a barlangokban, vagy a házak sötét padlásainak homályos zugaiban élő furcsa, éjszaka, tehát az emberektől éppen ellentétes ritmusban élő bőregereket. A tőlük való rettegésből fakadhat a napfényre szétfoszló, csak a sötétben élő vámpír figurája, sőt jellegzetes külső jegyei is, a halottsápadt bőr, a karikás szem, a denevér szárnyaira emlékeztető bő lebernyeg, és a legfőbb fegyver, az elülső két tűhegyes fog is, melyet az áldozat nyakába mélyesztve szívja ki a démon a számára egyedül éltetű nedűt, az emberi vért. A vámpír mítosza a kezdetektől hordoz valami mély erotikus felhangot is, hiszen a harapással és szívással járó táplálkozási módja technikailag szexuális előjáték, gyakorlatilag egy teljes aktus – a végén halállal (vö: a franciák kis halálnak (la petite mort) nevezik az orgazmust). Így nem meglepetés, hogy a legendákban rendszerint hamvas, fiatal szüzek esnek a vámpírok karjaiba (válnak Alkonyat-rajongóvá, hahaha), hogy jöhessen a szőke bátor ifjú, aki karót kalapácsoljon a démon mellébe, mint egyik hatásos ellenszert a halhatatlanság kiküszöbölésére, de egyszerűbb esetekben megteszi az ablak kitárása is, hadd végezze dolgát a hajnali napfény.

A vámpír figurájának van azonban történelmi alapja is, a havasalföldi Vlad 'Dracul' Tepes vajda személyében, aki a Drakula alakját ihlette – a mi Mátyásunk korában élt pogány vajda, mivel frusztrálta, hogy kétfelé, nekünk magyaroknak és másik oldalt, a törököknek is kellett adóznia, ezért népéből azok legvégsőbb tartalékait is kipasszírozta, még ha így vérük is veszett. Érdekes, hogy Drakula alakja Bram Stoker 1890 körül megjelent regényében már a valaha vérengző fenevadból szerencsétlen sorsú romantikus figurává vált, akinek sorsa a magány, az emberi vér fogyasztása pedig létfenntartás. Stoker regénye aztán divatba hozta újra a vámpír figuráját, amely a komor, horrorisztikus jelenésektől (Murnau, link!!!, majd Herzog Nosferatuja, Lugosi Béla klasszikus Drakula-figurája, stb.) egészen a komédiáig, sőt paródiáig terjedt (Vámpírok bálja, Drakula halott és élvezi, stb.). A mormon vallású, írónőnek szemtelenül fiatal Stephenie Meyer nem várt óriási sikert arató regényfolyamában a vámpírok és emberek kapcsolatára helyezi a hangsúlyt, „lereszelte” az inkriminált tűhegyes fogakat (nyilán a szexibb mosoly kedvéért), és hosszan, nagyon hosszan, ábrándosan és mérhetetlenül szentimentálisan ecseteli Bella, az emberlány és Edward, a vámpírfiú szerelmét. Könnyzuhatag, émelyítő cukorszirup, néhány csepp vér.

 

Az első rész

A saga első része (Alkonyat) még hordozott valami érdekességet az átlag néző számára is, a veszélyes szerelem mindig érdekes, a sötétre hangolt dizájn akár trendi is lehet, az alkalmazott kurrens alternatív zenék, a Muse, Paramore és társaik adtak még valami plusz markáns élt a már kezdetekben is elég émelyítő, ráadásul kétségbeejtően kétdimenziós történethez, e második részben azonban végképp elszabadul a „pokol”.

 

Se történet, se színészek, de még zene se

A második, Újhold alcímű részben tovább nyúlik Bella és Edward végtelen egymásra nézése, mellesleg új holdat csupán a film elején látunk. Viszont színesedik a paletta: a szó szoros értelemben véve is, de megjelenik egy új karaktercsoport a történetben, a vérfarkasok, potenciális ellenfeléül a meglehetősen arrogáns és nagyképű vámpíroknak, és hogy Bellának is legyen min őrlődnie 130 percen keresztül. Továbbá, a rajongóhadak is halk sikkantásokkal nyugtázhatják a vérfarkas-fiúk mértani pontosságú párhuzamosokkal és derékszögekkel szerkesztett hasizomzatát, látjuk is ezeket eleget. A sztori amúgy leírható néhány bővített mondatban, fogalmam sincs mit írt ezen Meyer könyvnyi méretben, a film is csak végtelenre nyújtott jelenetekben tudja kitölteni a hosszas vetítési időt. A szereplőkkel az égadta világon semmi más nem történik, mint elhagyják egymást, újra találkoznak, elhagyják egymást, újra találkoznak. Ha találkoznak, akkor hosszú percekig nézik egymást. Akik nem szeretik egymást, azok marakodnak, láthatatlan sebességgel. A vége pedig olyan banális, hogy én például lefejeltem az előttem lévő széket, de a rajongók is nevetésben törtek ki – ez a legpozitívabb a filmben, már, ha magunkon is nevetünk. Kristen Stewart (Bella) és Robert Pattinson (Edward) színészete a mélynek és végtelenül szomorúnak gondolt nézésben merül ki, arcuk mozdulatlan, testük csenevész. Belül viszont semmi nem zajlik, ám ezt támogatja az író Meyer és a rendező, Chris Weltz is. Csak Taylor Lautner (Jacob) kockahasának és természetellenesre polírozott vakító fogsorának örülhetünk. Beszélni senki nem tud a filmben, vagy nehezen artikulál a nagy-nagy szomorúságban, vagy hadar, mint aki heteken át amfetaminkúrán volt. De jellemábrázolás, karakterépítés, személyiségfejlődés nulla. A karakteres poprock zene sem szól már, csak valami műanyag izé, egy normális szám szólal meg a filmben, de azt is gyorsan kiveteti Bella, mert nincs hozzá kedve. Kínszenvedés volt számomra ez a jóval több mint két óra, ha a fele lett volna, akkor talán, nagy toleranciával elmegy. De így, vég nélkül? Dilettáns, olcsón hatásvadász, buta film ez, nem más, köze nincs a romantikához, szerelemhez, semmihez. Tessék olvasni/nézni inkább a Rómeó és Júliát (vagy engedd be ezt), ha már romantikus szerelmet akarunk. Asanisimasa szerint: 1/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr201539123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AmonShi 2009.11.26. 14:21:22

hmm, még nem láttam a filmet, de valahogy éreztem, hogy ez nem nekem való lesz... az a szomorú, hogy ez kell a népnek, mert ha nem kellene, nem csinálnának hasonlókat! na mindegy, majd csinálnak már végre normális vámpíros filmet hálivúdban is egyszer...

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.11.26. 14:49:15

Még nem láttam, de megnéznem :)

ZooL 2009.11.26. 15:17:42

Könyörgöm kedves cikkíró, az rendben van, hogy fikázod a filmet, de legalább az alapokkal legyél tisztában! Gondolok itt arra, hogy nem vérfarkasok szerepelnek a filmben, hanem alakváltók. Köszi!

scavengario 2009.11.26. 15:30:28

igaza van a postolónak

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.26. 15:37:36

@malocz: Azért ez a 4.5 egy alapvetően rajongói összekattintó oldalon azért mutat valamit... Ha mást ne, hát annyit, hogy @scavengario: -nak igaza van. :)

anyu 2009.11.26. 16:03:59

Drága blogiró ! Igazad van. Hatásvadász és buta. Pont mint a Rambo, Transformers, vasmeber ( vagy mi a cime )

Rengeteg filmet meg kellett néznem életem férfjaival illetve a gyerekeimmel az elmúlt húsz évben és nem tudom melyiket untam jobban, amelyikben a főhős bestoppolja egy zsákvarrótüvel saját izmos felkarján a sebet vagy amiben az izmos, férfias főhős autós üldözés közben szétzúz egy drága sportkocsit. Vagy amikro az alien rátapad az ürhajós arcára és belepetézik a tüdejébe, majd kikelésekor szétrobbantja azt.

A Pengét is baromira untam, az emberlánya számolgatja a levágott fejeket és várja a film végét...

Mondjátok már meg miért fáj az annyira a férfiaknak meg azoknak akik nem is szeretik ezeket a könyveket, hogy van sok-sok millió nő, akinek ez tetszik? Nem kötelező moziba járni, engem pl tankkal se tudnának betolni mondjuk a 2012-re vagy az Amerikai pitére pedig milyne vicces poénok vannak benne a dugásról, de ez a NM tetszett. Sőt a könyvek is.

Tulajdonképp tökmindegy ki milyne kritikát ir erről a filmről, a legjobb, hogy a stúdiók rá fognak döbbenni, hogy érdemes a női célközönség igényeit is figyelembe venni. Remélem születnek majd nivósabb filmek is, de azokon is fanyalogni fog az, aki igazából Jason Statham filmjeit szereti.

The Designer · http://design.blog.hu 2009.11.26. 16:20:18

Ez szerintem egy zseniálisan elkészített film! Olyan dolgokkal operál, amiről még nem nagyon van fogalmunk... Amellett, hogy a blogírónak tökéletesen igaza van, és látjuk az imdb statisztikát - hogy a férfiaknál kb 4 az átlag pont a nőknél meg kb 7-8. Én semmi jót nem látok benne - véleményem szerint a kapufa és a katasztrófa között van valahol, a párom viszont imádja! A tudósoknak érdemes lenne ezt a filmet vizsgálgatni - sokat tudnánk meg a női és a férfi agy közötti különbségekről! :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.26. 16:25:37

@The Designer: Hát, ha e film alapján kéne dönteniük a pasiknak, akkor a nők magukra maradnának a történelemben. Van akkor bő 60-70 évük... :)

@anyu: Az a baj, hogy ez egy igénytelen, buta és hazug film, hazug érzelmekre épít. Átverés. Vannak azonban valóban szép, igaz és romantikus, meg szerelmeses filmek is, már régóta, amelyeket szeretnek a nők. Meg a pasik is. De ez egy lavór fos. Már bocs.

anyu 2009.11.26. 16:46:49

efes : egy milliméterrel se hazugabb mint bármelyik film :-)

Azért mennek be az emberek a mozikba, mert azalatt a 90 perc alatt el akarnak menekülni a bajaiktól, a valóságtól. Hogy ezt a Fürész cimü remekmüvön, A Kerezstapán, az Apokalipszis most-on, a Jurassic Parkon teszi vagy esetleg a Twilight-on, szive joga. Nem is méltányos összevetni ezeket a filmeket, annyira különbözőek.

Sokat gondolkodtam, miért tetszik nekem ez a film/könyv, pedig a világból ki lehet kergetni a High School musicallal meg hasonlókkal. Nem tudom, talán felidéz hülye tinédzserkori emlékeket.

Persze lehet mondani, hogy az a sokmillió néző mind hülye, mármint akik olyna nézettséget hoztak össze a filmnek, hogy már az éjszakai vetités is rekordot döntött, de ennél szerintem árnyaltabb a dolog.Sőt dühitő azt olvasni, hogy a nézők mind 14 éves buta kis emos picsák.

Puncskocka 2009.11.26. 16:53:47

nálam nagyon kiütötte a biztosítékot.. barátnő... mozi plusz visítozó kiscsajok... rééémes volt!!

Dr. No 2009.11.26. 17:37:40

@anyu: Az a Te bajod, hogy nem tudtál olyan pasit találni magadnak, akivel közös az érdeklődésetek. A gyerekeidet meg Te neveled, úgyhogy a velük nézett filmek során érzett unalomra ne hivatkozzál! (Ja, még mielőtt beszólnál, nekem is vannak gyerekeim, és olyan korúak, hogy már járunk velük moziba. Valahogy nem sikerült még olyat néznünk, amin unatkoztam volna. Ami nem jelenti azt, hogy viszont ők unatkoztak.)

Az Alkonyatot a feleségemmel közösen röhögtük végig otthon dvd-n. Amikor mondtam neki, hogy ebben abból áll a szerelem, hogy a párocska magányosan, kézenfogva bolyong az erdőben, és közben filozofálnak (de még milyen szinten, te atyaúristan! Hogy nem dőlt össze mögöttük a díszlet!), nem akarta elhinni, azt hitte, viccelek. Aztán mikor megnéztük, ezen röhögött a legjobban.

Igenis vannak olyan filmek, amik romantikusak és jók. Vannak olyanok is, amik nem annyira jók, de férfi és női néző egyaránt tud szórakozni rajtuk. Persze van olyan is, amit csak az egyik vagy a másik tud elviselni töményen, de ez az Alkonyat-franchise eddig egy rakás szar. És igaza van efesnek, nem azért szar, mert csak a nők tudják értékelni a valódi nagyságát, hanem azért szar, mert unalmas, és hazug, hazug, hazug. Bár nem tagadom, hogy igény az van rá, szépen sikerült is elemezni a geekzblogon a jelenséget, de ott sem a művészi értékeit taglalták, hanem csak azt, hogy miért sikeres mint termék a fogyasztóinak körében.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.26. 17:43:46

@Dr. No: Ide is linkelem, mert tényleg jó cikk: geekz.blog.hu/2009/11/20/new_moon_17

Bár, a geekékhez képest kissé puha. :)

anyu 2009.11.26. 18:49:40

Dr No nagyon érdekes, hogy egy buta mozifilm milyen hihetetlen agressziv hozzászólásokat vált ki egyébként jámbor emberekből pl milyne agressziv vagy velem szemben is, pedig igazán nem akartam sneki érzékenységét megbántani, csak leirtam, hogy engem pl a Rambo filmek taszitanak.

Fura, hogy ilyen dühös lettél pedig csak arról van szó, hogy kasszát robbantott egy olyan film ami neked nem tetszik. A nejed ismerős sémát követ, nyilván van annyi esze, hogy egy butus film miatt nem fog veled összeveszni, hanem helyesel. Én se vesznék össze senkivel egy filmen. Viszont van fétucat barátnőm , 23-38 év közt, orvos, tanár, filológus hallgató és mi abban maradtunk, hogy ezt inkább férj/barát nélkül nézzük meg és igy felhötlenül élveztük a kicsit nyálas romantikát. Nagyon jólesett.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.26. 21:07:16

@anyu: Asszonyok egymás közt...:D Jézusom, ne is folytasd, mert ez már tényleg ízléstelen.

Amúgy, én is ismerek egy csomó ijesztően sekélyes, műveletlen és rém ostoba embereket, olykor több diplomával, nyelvvizsgával.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.26. 21:09:04

@efes: Kb. mint: és most beszéljünk a hüvelygombáról... :D Nagyjából ugyanaz is a kettő...:D

anyu 2009.11.27. 01:03:28

efes : fárasztó lehet ennyire felsőbbrendünek lenni, próbálj meg lazitani néha.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.27. 08:26:23

@anyu: kösz, jól vagyok, nem én vagyok az, aki fáradt. Neked viszont össze kéne kapni magad, mert amiket itt tolsz, az elég szánalmas, magadra és ismerőseidre nézve is.

anyu 2009.11.27. 09:46:29

Nézd szerintem az nem vita, hogy válaszok helyett igyekszel beletaposni a másik lelkébe. Tehát nem azt próbálod megmagyarázni, hogy mennyivel több pl a Transformers, a Fürész vagy akár a komplett Rambo sorozat müvészi érték, mondanivaló és szinészi teljesitmény szempontjából, hanem arra épül az érvelésed, hogy én egy szánalmas nő vagyok, aki a többi szánalmas nővel szánalmasan szar filmeket néz, mert az nekik jó.

Erre legfeljebb azt lehet válaszolni, hogy szánalmas férfiak meg szánalmas horror meg akciófilmeket néznek a haverjaikkal, mert az nekik jó.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.27. 10:34:16

@anyu: Nézd, nincs mit magyarázni annak, aki nem lát túl a Twilight-Transformers-Rambo-Fűrész "vonalon". Majd ha beleolvasgattál a blogomba, és nem csak ezzel a szánalmas horror-ellenességgel jössz, (amivel nem tudom, miért éppen engem találtál meg, vannak nálam ezerszer nagyobb horrorfanok, akik hánynak az Alkonyattól?), és képes vagy előállni legalább egy apró kritikai jellegű felvetéssel normális, valóban művészi értékekkel bíró filmmel kapcsolatosan (ajánlottam kettőt e kritika utolsó mondatában), beszélhetünk. Addig nincs miről, főleg így, hogy folyamatosan kapufázol...

Az a megérzésem, hogy tudat alatt érzed te is milyen igénytelen vagy magaddal, csak a lustaságod mindennél erősebb. Így inkább itt kardoskodsz emellett a szar mellett, pedig ezer jobb dolgod lehetne.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.27. 12:45:22

@anyu: Anyu, viszlát. Terjeszd máshol a baromságaidat.

Dr. No 2009.11.27. 13:04:50

@anyu: Rambot utálom. A feleségem nem türelmes és nem olyan típus, aki azért kegyesen hazudozna, hogy öt percig jól érezzem magam. Horrort ritkán néz velem, és csak olyat, amire azt mondom, hogy szerintem megnézheti (ismerem az ízlését egy ideje). Ő mondta magától, nem érti, mit ehetnek ezen a hülyeségen felnőtt emberek 20 éves kor fölött. Mert azt teljesen megértem, hogy középiskolás kamaszokat mi fog meg benne.
süti beállítások módosítása