asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

A bombák földjén (The Hurt Locker, 2008)

2010.02.20. 11:51 efes

A Hurt Locker úgy tűnhet, hogy egy sima, szokásos háborús akciófilm, mely nem áll be az amerikai kardcsörtetés kritikusainak sorába, hanem becsületes honderűvel tökéletesen lojális kormányának politikája iránt. A film főszereplői amerikai katonák, tökös gyerekek, nem sokat lacafacáznak morális kérdésekkel. Egy bombaszakértő brigádot követünk nyomon, középpontban James őrmesterrel, aki mind közül a legfaszább gyerek, ő az, aki rendre beöltözik abba a vicces böbebaba-ruhába, mely egy picit talán megvédi, ha a bomba a kezei között robban. Bagdadban járunk, bomba tehát van dögivel, némelyik parkoló kocsiba rejtve, némely vállakozó szellemű helyiekre kötve, sőt néha egyenesen beleoperálva valami szerencsétlenbe. Tehát van dolga bőven a bombásznak, a film gyakorlatilag -akciófilm lévén nem lehet meglepetés- a különböző elmésen megalkotott gyilkos szerkezetek sikeres/sikertelen kikapcsolásának feszült, fojtó hangulatú jeleneteiből áll.

De azért ennél talán egy picit többről is van itt szó, nemcsak agyatlan adrenalinjunkiek esti meséjét jelenti ez a film. Az amerikai faszagyerek katonák egymás közti viszonya sok konfliktus forrása lehet, bevetésmentes időben is állandó feszültségben élnek, és egy csendes beszélgetés is fulladhat pillanatok alatt véres verekedésbe - a film ezeket kendőzetlenül és hitelesen ábrázolja. Az sem hallgatódik el, hogy Irak népe nem igazán a béke felkent prófétáit látja az amerikai katonákban, sőt, éppen ellenkezőleg. Néhány kivételtől eltekintve azonban tulajdonképpen arctalan, barátságtalan masszaként jelennek meg az irakiak a képben, legtöbbször csak szubjektív szemszögből látjuk, amint figyelik az utcán őrjáratozó amerikaiakat; néhány utcagyereket látunk közelebbről, akik a katonákkal üzletelnek, ha éppen nem köpködik a nagy katonai Hummereket, vagy éppen egy két lábon járó bomba riadt tekintetét látjuk. A központi figura, James (Jeremy Renner) és ellenlábasa, Sanborn őrmester (Anthony Mackie) sem makulátlan jellemek, Sanborn kissé pszichopata, James pedig egyenesen komplett őrült. Neki a háború kábítószer, akkor érzi magát jól, ha 4 kiló C4-en ülve a detonátor színes drótjaival játszik. Hogy minden egyértelmű legyen, Kathryn Bigelow rendező (pl. Strange Days) megmutatja nekünk azt is, hogy otthon már nem olyan nagy jani, gyakorlatilag nem tud mit kezdeni a normális családjával, számára a háború jelenti az életet. Az amúgy szimpatikus, kissé a fiatal James Belushira emlékeztető fizimiskájú Renner egész jól tolja a figurát. A dokumentarista vonásokkal operáló filmben igen jól sikerültek a bombahatástalanítás "melyik drótót vágjam"-típusú feszült, izgalmas jelenetei, de különösen nyomasztó a hosszú, sivatagi mesterlövészes szekvencia mozdulatlan, tikkasztó és fojtogató hangulata. A Hurt Locker több mint egy szokványos háborús akciófilm, nem véletlenül tűnik fel sok külföldi filmes sikerlistán és lett Arany Oroszlánra jelölve a nem éppen az igénytelenségéről ismert velencei Mostrán, és eséllyel veszi fel a versenyt az idei Oscaron az ex-férjemuram Avatarjával: az asanisimasa szerint is kb. 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr951590983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tmichel · http://filmdzsungel.tumblr.com 2009.12.12. 11:00:20

szerintem picit túlértékelt film, de annyi bizonyos, hogy nem a szokásos háborús maszlagot kapjuk

Keserű Imre (törölt) · http://jogiq.com 2010.02.20. 12:01:58

Ma fogom megnézni, kíváncsi vagyok rá. A bemutatóját megnéztem, nem tűnik rossznak. Na, majd kiderül.

alex4427 2010.02.20. 14:57:59

Nálam 8/10 - simán!
Végig az az volt érzésem mintha én is Irakban lennék, az amerikai katonák között. Szar érzés. (Ennél szarabb már csak az lehet, ha iraki vagy Irakban! Mint tudjuk, a háború "eredménye" több százezer halott, több millió földönfutó.)
Azok a szerencsés amerikai katonák pedig, akik élve megúszták a háborút, többségükben, nem tudnak vissza-illeszkedni az un. normális civil életbe!
Nem éreztem, hogy a rendező(nő) lojális lenne az amerikai adminisztráció háborús politikájához. Legfeljebb, nem volt direkten szájbarágós. (Egyébként, mivel az átlag amerikai, ellentétben pl. az orosszal, magyarral stb. csak a képernyőn látott háborút, "szép" feladat elmondani nekik, hogy MINDEN háború szar. Még, ha egyesek még ezen is jól meggazdagodnak! Sőt, ezen csak igazán!)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.20. 18:42:50

@alex4427: OFF - Ezt az új Makk-filmet láttad?
ON - Nekem is ez a "mintha ott lennék" érzés volt baromi erős, különösen a lesipuskás részben. Az is jó meglátás, hogy ez a film elsősorban az otthon maradt, agymosott amerikaiak millióinak készült. Jó film.

alex4427 2010.02.20. 18:49:46

Lelkesen készültem az új Makk filmre. De már nem vagyok olyan lelkes!
Megvárom, amíg te megnézed!:)

Keserű Imre (törölt) · http://jogiq.com 2010.02.21. 12:56:26

Megnéztem a filmet tegnap, nagyon tetszett!

alex4427 2010.02.23. 15:15:52

Makk Károly! Megnéztem!
Bár túl sok jót nem hallottam a filmről (így legalább nem voltak túlzott várakozásaim).
Viszont itt van ez a Makk interjú, ami mégiscsak elvitt a moziba.
www.fn.hu/kultura/20100216/makk_karoly_243048/
Noha, valóban, nem lesz a Makk életmű fénylő csillaga az Így, ahogy vagytok!" - de legalább megpróbált VALAMIT mondani. (Nem így, ha jól értem, Jancsó, aki példázatot készített, rengeteg pénzért, hogy vegyük tudomásul: a hatalom szemét, a világ szar!) Makk legalább nem akarja tudomásul venni!
Egyébként nézhető film (tévé játéknak meg pláne az lesz).
A film sok hibája közül csak egyet említek: casting! Botrányosan rossz. Székely B. mint főkönyvelő, Törőcsik Mari mint maffia-főnök, Ne má'!
süti beállítások módosítása