asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Longford (2006)

2010.03.14. 10:46 efes

Tom Hooper HBO-gyártotta filmje egyrészt valós történetet mesél el, ergo nincs ok megkérdőjelezni valóságtartalmát, másrészt tézisfilm, mely azt vizsgálja, érvényes lehet-e a kereszténység legfőbb hitelve, a megbocsátás akkor, amikor maga a Sátán menyasszonya ül velünk szemben.

Lord Longford valóban megjárta ezt a poklot, melybe Mira Hindley, a hetvenes évek első felének Angliájában egyes számú közellenségnek számító többszörös gyermekgyilkos kényszerítette a hívő katolikus főrangot. A film, köszönhetően az eset nagy publikációjának és Lord Longford ismertségének, nem tartalmaz váratlan fordulatokat, de erre Hooper rendezése nem is törekszik. megelégszik azzal, hogy a lehető legnagyobb történelmi hűségben rekonstruálja az ügyet, Longford kampányát, melyre két igen elképesztő színész áll a rendelkezésére: Jim Broadbent jogosan kapott BAFTA-díjat a megbocsátó lord megformálásáért, de Samantha Morton is képes titkokkal és rejtélyekkel felruházni Mira Hindley valóban ördögi személyiségét. Kettejük játéka valóban képes plasztikussá, valódi kérdéssé tenni a keresztényi dilemmát, hogy meg lehet-e bocsátani egy olyan elvetemült bűnözőnek, aki ártatlan és számára ismeretlen gyermekeket gyilkolt meg kíméletlen és embertelen kegyetlenséggel. A dilemma a néző számára nem annyira elgondolkodtató, hanem inkább dogma, szószékről a nyájhoz intézett szentencia, amelyre csak annyit mondhat, hogy ámen. Még akkor is, ha nem gyakorló keresztény, bár a lord keresztényi érvei vajmi kevés hatással vannak Hindley véréért üvöltő tömegekre, ahogy ezt a film is mutatja, de ennél többet nem is kezd vele. Így a film a hitben erőseket megerősíti, de az ellenkezőket meggyőzni nem tudja, hiszen érvei a keresztény tanítás sulykolásán alapulnak, melyek -mint azt a történelem számtalan példája mutatja- rájuk már régen nem hatnak. Ájtatos papduma! - felkiáltással söprik le a filmet az asztalról, Lord Longforddal és amúgy felemelő ügyével egyetemben. Ez ellen, ellenük, e film azonban semmit nem tesz, így nem is több mint egy katolikus, keresztény reklámfilm. Annak viszont tökéletesen megfelel. Asanisimasa: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr11838366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása