asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Kecskebűvölők (The Men Who Stare at Goats, 2009)

2010.03.29. 19:17 efes

A háborúzás az emberiség legabszurdabb tevékenysége, ez, gondolom, tiszta sor. Így nem lehet meglepő, hogy a háborúzásban a lehető legmeghökkentőbb ötletek is felszínre kerülhetnek, ha azok a legcsekélyebb eséllyel is közelebb hozhatják a győzelmet, a Kecskebűvölők című film által felvetett ügy is valami efféle lehet(ett). E komoly tényeken alapuló filmvígjáték már alapfelvetésében is abszurd: ha emlékszünk még például Milos Forman Hair című filmjének katonai behívót égető hippijeire, akkor már csak azon röhöghetünk, hogy a többfelvonásos sivatagi showba bonyolódó amerikai hadsereg egyik titkos projektje éppen egy hajdani hippi parafenomén tevékenységén alapszik. Röhöghetünk még sok más dolgon is, mint falnak rohanó tábornokon, beelesdézetten vigyorogva kóválygó katonákon és Kevin Spacey-n, a szemeit hülyén meregető, bajszos George Clooney-n, a szétcsapott laza csávó karakterébe lassan berögzülő Jeff Bridges elrajzolt ábrázatán, néhány vicces történeten (pl. Dim Mak, a "Halálos érintés"), aztán nagyjából ennyi is. Könnyed másfél órában átheherésztük az amerikai hadsereg iraki ámokfutását, ami azért legalább annyira abszurd, mint az, hogy az, amit az amik keresnek ott.

Grant Heslov Jon Ronson linkelt könyvéből rendezte ezt a "kecskeséget", mely hangvételében részben a fanyar humorú angol háborús komédiákra (például Hogyan nyertem meg a háborút John Lennonnal, az Én és a tábornok, Pitkinnel, vagyis Norman Wisdommal, vagy Kubrick már Angliában forgatott Dr. Strangelove-ja), részben pedig az olyan pikírt áldokumentumfilmekre hajaz, mint amilyen Linklater gasztrohorrorja, a Megetetett társadalom. Csak egy a baj, hogy már annyira könnyed, hogy az amúgy emberek ezreinek életébe kerülő háborúsdi tényleg csak néhány idióta, agyhúgyköves tábornok játszadozásának és egy decens sivatagi acid-partynak tűnik. A közvetített meszidzs azonban szimpatikus, tényleg elég lenne, ha minden katona jól betépve, és inkább hülyén kóvályogna szolgálati idejében, elzárva persze fegyvereitől, ahelyett, hogy lövöldözne - ez azonban annyira naiv, mint az az inkriminált hippi a klasszikus fotón, aki virágot tűz a rászegeződő fegyver csövébe. Heslov legjobb ötlete Ewan McGregor kiválasztása volt a riporter szerepére, aki igazi Jedi lovagként ered nyomába a valódi Jediknek. A filmbe viszont túl sokat szeretett volna belezsúfolni, így az arányaiban torz, céljában és szerkezetében kissé zavaros. Asanisimasa szerint 6/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr891878753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bog.art 2010.03.29. 21:26:28

amikor megnéztem, nem tudtam hova tenni ezt a filmet - hogy ez akkor most valami vicc vagy karikírozása valaminek, mert viccnek lapótya volt, a karikírozást meg nem értettem. szóval utánajártam a történetnek és letöltöttem (nem elolvastam!) Jon Ronson dokumentumsorozatát, a Crazy Rulers Of The World-öt, na, akkor már mindjárt más szemmel láttam a dolgokat! mindenkinek csak ajánlani tudom,hogy nézze meg (a dokut), szó szerint ugyanezek a sztorik vannak benne, néha még cifrábbak is - igaz, azokon fetrengtem a röhögéstől, a filmbeli poénokat - az előzmények ismeretének hiányában - nem tudtam mire vélni. a pofa, akit bridges alakít, él és virul, még kinézetre is pont úgy néz ki, mint a filmbeli alteregója, a clooney által alakított figura sajnos már elhalálozott, de a hörcsög- és kecskebűvöléstől kezdve a falon át való közlekedésig minden szó szerint megtörtént, csak a dokumentumfilm sokkal kevésbé akar szórakoztató lenni, mint a film, néha egészen elborzasztó volt a hülyeség, és hát jóval több utalás történik mindannyiunk kedvenc elmebetegére, george duplavé bush-ra. a dokumentumfilmben körüljárt kínzási módszer - a Love Song milliószor irtózatos hangerőn történő lejátszása a hadifoglyoknak - például sokkoló volt, ahogy az amerikai reakciók is. szóval nekem az eredeti dokumentumfilmmel együtt volt értelmezhető a kecskebűvölők, viszont meg kell mondjam, hatásában (még ha tipikus gonzó-újságíró is a faszi) jóval felülmúlta a sztárokat felsorakoztató filmet. g. clooney kellemes meglepetés volt, sokkal jobb volt, hogy viszonylag visszafogottan hozta a figurát, el kell ismerni, hogy jó színész, spacey viszont nekem túl mórikált volt, a kevesebb több lett volna. bridges meg szó szerint olyan volt, mint az általa alakított katona. mcgregor viszont teljesen színtelen volt a többiek között. nálam a film hasonlóképp 6/10-es, a dokumentumfilm 10/10-es. nagy az isten állatkertje....

alex4427 2010.03.29. 22:13:25

Hát...ezt nyugodtan kihagyhattam volna! Ennyi jó színész, ilyen rossz filmben! (Na jó, ha nincs jobb dolgod...egyszer nézhető!)

P.S.: Az "Itt is, ott is" szerb filmet nem tetszik (!:) itt is népszerűsíteni. Mert az, ugye megérdemelné!
Meg, talán vitatkoznék is egy kicsit. (De inkább itt, mint ott!)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.30. 09:08:52

@bog.art: ja, az abszurd szituáció megáll a saját lábán is, elég csak megmutatni, úgy, ahogy van, nem kell azt még pluszban dramatizálni is- a doksi engem is érdekel, mert a könyvben túl sok a betű...;)
süti beállítások módosítása