asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Napola - A Führer elit csapata (Napola - Elite für den Führer, 2004)

2010.05.20. 12:59 efes

Igazi, tipikus német munka a Napola című film, szerkezetileg precíz, kivitelezésében hibátlan, masszív, veretes mű, fut is, szalad is, és biztonságosan el lehet vele jutni az elejétől a végéig. Ennyi, ezt tudja, de azt biztosan. Gondolom, senki nem vár tőle vad forradalmi hevületet, körmonfont, intellektuális csapdákat és hajtűkanyarokat, de nincs benne semmi múltbarévedő, konzervatív mélabú sem, egész egyszerűen a középszer üzembiztos diadala a film. Szigorú nevelőintézetekben játszódó filmekből szép a felhozatal, azonban e filmnél igen sok lényegesen drámaibb, erősebb és felkavaróbb, bár az igazság szerint azok közül egyik sem bír azzal a messze nem elhanyagolható pikantériával, miszerint Hitler elit katonai iskoláiról német szemszögből még nem szólt egyik sem. És ez azért éppen eléggé érdekes attitűd lehet...

Mint ahogy az is. A Napola mozaikszó, mint a Gestapo, pl., a Hitler által létrehozott nemzetpolitikai tanintézetek neve volt ez. Szigorú, komoly és komolyan veendő, elit agymosodák voltak ezek, melyeknek célja Hitler hadseregébe jól felkészített, fanatikus katonákat kiképezni, és ennek ezek az intézetek igazi német hatékonysággal eleget is tettek. A film, amit Dennis Gansel írt és rendezett, az egyik ilyen intézetben játszódik, amely egy ódon várkastélyban székel. Ide nyer soron kívül felvételt Friedrich (Max Riemelt), mivel jól bokszol, és egy ilyen ügyes és erős, északi 1B-s osztályú árja fiúra igazán szüksége van a Wehrmachtnak. Csakhogy Friedrich öntudatos munkás-környezetből származik, így jelentkezése komoly családi konfliktust okoz, de a fiú -a bokszkarrier és a szürke munkáskörnyezetből való kitörés reményében- szakít családjával és elszökik az intézetbe. Az efféle filmeknél megszokott kiképzési, szívatási és barátkozási klisék sorjázása után kiderül, hogy Friedrich bizony nem az a kocka, akire a Birodalomnak szüksége van, hiszen van benne emberi érzés, könyörület, ilyesmi, ez viszont nem sorolható a kiváló árja harcos tulajdonságai közé. Ez a film fő konfliktusa, melyet Gansel precízen bár, de a nézőre gyakorolt különösebb fejbekólintás nélkül old meg. Igen, voltak normális emberek is abban az őrült világban. Miközben közepesen súlyos pszichopata, részegeskedő és/vagy agyatlanul fanatikus nácik diktálták a tempót, voltak, akik direkt, vagy éppen tudattalanul, de elvétették azt. Megakadályozni persze nem tudták a gépezetet, de legalább magukat megmentették (talán) a biztos haláltól.

Szóval, szép, emberi film ez, érdekes az is, ahogyan árnyalni próbálja a nácikról bennünk élő (nagyjából azért mégis valós és igaz) sztereotípiákat, de valami miatt mégsem bír igazi átütőerővel. Talán, mert a túl pontosan, patikamérlegen és logarléccel kimért karakterek, szituációk, sőt ezáltal az egész cselekmény túl sterilen, túl sablonosan, tehát hibátlanul, de épp ezért picit unalmasan simulnak egymába? Talán, mert Friedrich sorsa nem eléggé drámai? Talán valami másért? Mindenesetre, ez így csak egy közepes film a sok jobb-rosszabb második világháborús, illetve intézetes, kollégiumos film között. Asanisimasa: 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr742017892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darth Revan 2010.05.20. 16:26:42

en egy tizes skalan 7est adok a filnek. Nem kozepszeru.

phaidros 2010.05.20. 16:42:21

@Darth Revan: én is kb. oda tenném, ha a témát nézem, talán 8-at is.

Dr. No 2010.05.20. 17:25:10

A "nácik által használt ódon várkastély" toposz szép példája:

www.hrad-bouzov.cz/?utm_source=topkontakt-partner&utm_medium=topkontakt

Mikor ott járt, Himmlernek tetszett...

Viccen kívül meg A rémkirály jut róla eszembe Schlöndorfftól, az ment ennyire mellé, hiába volt John Malkovich, pedig a könyv kiváló, az egyik kedvencem. www.imdb.com/title/tt0118043/

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.20. 17:52:38

@Dr. No: Ez a Bouzovi várkastély tök úgy néz ki, mint a filmbéli... lehet, hogy a németek is Csehországba mennek német helyszínen forgatni? Ez izgi. :) A Rémkirályt nem láttam, még, de itt sorakozik, hamarost jól meglátom.

josef_k 2010.05.20. 17:54:36

Filmművészetileg nem nagy szám. Maga az ötlet érdekes, de a megvalósítás nem sikerült túl jól. Ami meggondolásra érdemes, az a néhány toposz, ami előkerül: az erő dicsérete, a náci nevelés, a tagadás, a gondolkodás irányítása már gyerekkortól, az önálló gondolkodás korlátai, illetve azok feszegetése, az önfeláldozás mítosza stb.
Egy, a témáról való beszélgetés elindítására jó a film, de többre nem.
Egy másik filmben volt egy érdekes jelenet, amikor egy iskolában a tanár azt feladatot adja a diákoknak, hogy írjanak egy fogalmazást az alábbi címmel: Warum ist es so süß, für das Vaterland zu sterben? (Miért annyira jó dolog meghalni a hazáért?) Ehhez hasonló momentumok vannak ebben a filmben is.
Egyszer azért érdemes megnézni.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.20. 17:59:23

@josef_k: Szerintem nincs baj a megvalósítással, csak olyan, erre utalok is, mint egy német középkategóriás autó: üzembiztos, biztonságos, kényelmes, még gyors is, de azért nem egy Aston Martin vagy Maserati Bora, de még nem is Porsche Carrera. Az iskolai vitaindító jó gondolat, legjobban ott működhet, mert direktben, egyértelműen fogalmaz meg tényleg összetett dolgokat.

Dr. No 2010.05.20. 18:10:27

@efes: A német lovagrend vára volt, de Dél-Csehországban található, és amint a vár történetéről szóló rövid ismertető írja: Hlavního hospodářského a správního úřadu SS se sídlem v Berlíně (SS Wirtschafts-Verwaltungshauptmt), hrad byl svěřen tzv. Společnosti pro podporu a péči o německé kulturní památky (Gesellschaft zur Förderung und Pflege deutscher Kulturdenkmäler) se sídlem v Berlíně. Gondolom, az SS-t nem kell belőle fordítani. Vagyis német kultúremlékműként a Reich állami tulajdonba vette és az SS kezelte. Himmler tényleg járt itt. Egyébként az egész vár egy giccses hamisítvány (még a németek hamisították meg), pl. a lovagrend más váraiból hoztak át műkincseket, sőt, sírköveket, és beépítették, mert olyan jól néztek ki, nem csoda, hogy tetszett a náci vezetőknek.

Gunilla 2010.05.20. 20:07:51

Valóban Hrad Bouzov volt a forgatás helyszíne:hu.wikipedia.org/wiki/Napola_%E2%80%93_A_F%C3%BChrer_elit_csapata
Évekkel ezelőtt moziban láttam e filmet, és sokat gondolkodtam, hol vehették fel. Eredetileg valami türingiai várra tippeltem. Jó, hogy megoldódott a "rejtély". Amúgy a film nekem nagyon tetszett, pont a benne megfogalmazott emberi sorsok, lelkiismereti problémák miatt. Nagyon megrázott.

Gunilla 2010.05.20. 20:17:27

Valóban Hrad Bouzov volt a forgatás helyszíne:
hu.wikipedia.org/wiki/Napola_%E2%80%93_A_F%C3%BChrer_elit_csapata
Én néhány éve láttam a filmet. Sokat gondolkodtam, hol vehették fel (valami türingiai várra tippeltem). Ez a "rejtély" is megoldódott. Egyébként josef_k, szerinted "filmművészetileg nem nagy szám". Ezzel nem értek egyet, mert nagyon jól mutatja be a történet azokat a lelkiismereti konfliktusokat, amivel a szereplők szembesülnek. Jól mutatja, milyen emberi tragédiákat okoz egy diktatúra.

inebhedj - szerintem 2010.05.20. 20:46:05

A leírás alapján a film nem a nemzetiszocialista, hanem a kommunista nevelési elveknek megfelelően képzeli el az érintett iskolát. Na most vagy a leírás hibás, vagy a film, akár így akár úgy, én nem kaptam hozzá kedvet.

Monarch (törölt) 2010.05.20. 21:26:48

Evekkel ezelott lattam, es az a baj a filmmel, hogy nem arrol szol, milyen emberi tragediakat es konfliktusokat okoz a diktatura, hanem hogy milyen tragediakat es konfliktusokat okozna a diktatura, ha olyan lenne, mint ahogyan Moricka elkepzeli. Szoval egy elegge nevetseges, hiteltelen sztori, semmi koze a valosaghoz.

Gunilla 2010.05.20. 22:14:29

@inebhedj: Nem jársz messze az igazságtól a kommunista nevelést illetően. Diktatúrák nevelési elvei általában hasonlóak. Agymosásra épülnek.A film értéke abban áll, hogy ezt bemutatja. Aki egy csomó látványos csatajelenetet akar látni, másfajta filmet nézzen meg.

Monarch (törölt) 2010.05.20. 22:36:42

@Gunilla: De nem mutatja be jol az agymosast, teljesen hiteltelen tortenelmi szempontbol.

Kacagójancsi 2010.05.21. 00:18:51

Pont egy hete láttam DVD-n. Tetszett a két különböző ember barátságáról szóló mondandója. Tényleg nem az a megsiratós film, egyedül a lelőtt orosz gyerekeket sajnáltam egy kicsit.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.21. 08:02:45

@Aurinkopaistaa: Köszi, hogy említed -én elfelejtettem- szerintem is az orosz gyerekek levadászása sokkal megrendítőbb volt, mint az iskolai egzecíroztatások, vagy Albrecht öngyilkossága. Lehet aztán, hogy mi nem tudjuk sajnálni már azt, ha valaki SS ruhában szív.
süti beállítások módosítása