asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

A lány, aki a tűzzel játszott (Flickan som lekte med elden, 2009)

2010.11.11. 19:59 efes

Stieg Larsson óriási sikerű Millenium-trilógiájának második része, pontosabban annak filmváltozata, A lány, aki a tűzzel játszott tulajdonképpen zökkenőmentes folytatása a kitűnő első résznek. Ez kisebb részben nem igazán jó, de nagyobb részben mégiscsak pompás hír: a színvonal továbbra is magasan marad, legfeljebb az újdonság és a meglepetés varázsa múlt el egy picit. Persze annak, aki már olvasta az összes folytatást, úgyis mindegy. A filmek azonban (eddig) a regények olvasata nélkül is sziklaszilárdan állnak lábukon.

E második részben Lisbeth (Noomi Rapace) továbbra is a rendőrség érdeklődésének középpontjában áll, ami szokásosan, nem igazán zavarja abban, hogy végezze dolgát: ritkítsa a nőgyűlölő férfiak tömött sorait. Ez alkalommal azonban nem várt helyen kell keresgélnie. Hű barátja, az oknyomozó újságíró Mikael (Michael Nyqist) ismét a rendőrség orra előtt jár, és a lányt segíti. Feltűnik a történetben még egy valós személy is, az olasz származású svéd ökölvívó, Paolo Roberto személyében, aki önmagát alakítja. A problematika szintén valós, mondhatni, mindennapi, az ellenfél ezúttal azonban nem szexéhes exnácik, hanem... na kik azok, akik a náciknál is veszélyesebbek, és akikkel a lány a tűzzel játszik? Igen, ők.

Új rendezője van e résznek, Daniel Alfredson, ha lehet, még világosabban, tiszta, ikeás vonalakban meséli el az adott sztorit, gondosan ügyelve a thriler műfaj kellékeinek pontos alkalmazására, a suspenze-től az igencsak brutális, erőszakos jelenetekig. Elegáns, gyakorlatilag görcsmentes munka a film. A fórumokon sokat sulykolt feminista vád/erény ezúttal sem jött le nekem, lehet, hogy a regényben benne van, a filmben én nem érzem. Attól, hogy egy törékeny nő maga intézi ügyeit, nálam az a normális élet, nem pedig feminizmus. Lehet, hogy velem van baj. Mindenesetre, a Millenium-trilógia második darabja is rendben van, a készülő amerikai remake tökéletesen felesleges vállakozás. Asanisimasa: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr152152015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.11.11. 21:53:33

"Elegáns, gyakorlatilag görcsmentes munka a film." szóról, szóra.

ez a feminista rongyráhúzás, tényleg egy baromság. Lisbeth karaktere egy, a tökátlagtól mind sorsilag, mind intelligenciában teljesen eltérő, baromi szélsőséges személy. a rá vonatkozó ok-okozati összefüggéseket mindennek ellehet mondani, csak társadalmilag átlagosnak nem, így a csaj magatartása messze szuverén, egyedi. innentől kezdve nem beszélhetünk semmilyen feminizmusról.

bocs ha uncsi voltam, a film tényleg jó. (vigyorog.)

off: baromi jó lett az új d-sign, efes!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.11. 21:57:55

@_DelMare_: Köszi, de alapvetően gyári sablon, picit felpiszkálva. Nagyon fakezű html-hályogkovács vagyok ám...:))

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.11.11. 22:16:05

@efes: azért a komment-box dizájneredet átküldhetnéd hozzám a review-ra, állat. :)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.11.11. 22:46:56

Dán filmek rulez, nagyon rájuk cuppantam most, vagy 10. dán dogma filmet néztem meg a héten. (Majd írok róluk), ezt a trilógiát már fél éve halogatom, de majd sorra kerül...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.11.14. 19:37:33

Az első rész jó volt, a második részt már untam, nem fogott meg.
süti beállítások módosítása