asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Poroló 21. - A könnyűlovasság támadása (The Charge of the Light Brigade, 1968)

2010.09.24. 16:11 efes

Boldog az a nemzet, aki ilyen filmekben tudja feldolgozni történelmének csúfos lapjait. A könnyűlovasság a viktoriánus kor Angliájában amolyan cicomás operetthadsereg volt, melynek parádés öltözete nagyrészt a magyar huszárok hagyományaira épült; azonban mint fegyvernem, a XIX.század közepére-végére már meglehetősen elavulttá vált. A könnyűlovasság támadása című film egyik utolsó, tragikus végű éles bevetésüknek állít emléket, egyrészt. A film által is feldolgozott eseményről itt olvasható egy korrekt kis összeállítás, a hozzá tartozó kommentáradattal vica versa.

De nem csak egy (nem)szokványos történelmi tabló a free cinema egyik vezéralakja, Tony Richardson által rendezett film, hanem egy maróan gúnyos, de metszően éles, igazságos szatíra is magáról a korról, Viktória királynő Angliájáról, a társadalom jellegzetes figuráiról, hatalmi viszonyairól és játszadozásairól, a hétköznapi lét és a katonaélet tipikus helyszíneiről, valamint az örök emberi pökhendiségről és ostobaságról, de az igaz hazaszeretetről és önfeláldozásról is. Mérhetetlenül gazdag, összetett és mély film ez, mely egyben olyan szórakoztató, mintha a Monthy Python valami korai agymenése lenne. Mindemellett minden egyes kockája hiteles is, mind történelmi, mind kultúrtörténeti értelemben. Tanítanivaló film, és csak sajnálhatjuk ebben a mi kis nyomorult országunkban, hogy nálunk nincs olyan bátor filmes, aki legalább fele ilyen igaz filmmel tenne rendet a gombamód szaporodó gőzös fejekben. Feldolgozásra méltó esemény pedig lenne rengeteg, mely súlyában, veszteségeiben és horderejében messze meghaladná Lord Cardigan őrült és öngyilkos rohamát a Krím-félszigetbéli Balaklavánál. Asanisimasa: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr932320504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNorton · http://norton.blogol.hu/ 2010.09.24. 21:30:40

Érdekes film lehet. Bár ahhoz képest, hogy már akkor borzasztóan elavult volt a lovasság, mint olyan (már Ulysses Grant is ezt mondta), elég sokáig megmaradtak a lovassági egységek.

Pont tegnapelőtt írtam arról, hogy a '48-as szabadságharcunkról mekkora sorozatot lehetne csinálni. Túlszárnyalhatná a Rómát, és igazán megérdemelné az a 2 év, és az ott küzdő emberek, hogy készüljön arról valami.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.25. 08:34:52

@GNorton: Ez a film baromi keményen önironikus az angol nemzeti érzésekkel, és alaposan megkeményedett konvenciókkal kapcsolatosan. Most képzeld el, micsoda felzúdulás lenne a mi kis megnyomorított, csonka, ágtól is húzott kis országunkban, ha valaki legalább fele ennyire savazni kezdené valamelyik balfasz történelmi "hősünket", amiből nekünk is van regimentnyi... Erre mondom az első mondatban, hogy boldog az a nemzet.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.25. 08:38:15

@efes: Egyébként, nyilván lenne erre emberünk, pl. még a mostani jóoldali Bereményi Géza bácsi is ahogy megénekeltette szegény Tamással Petőfi halálát, na az azért rendes munka volt. (Azt hiszem, a Műcsarnok című lemezen van rajta.) De amikor filmhez jutott, akkor ő is csak amolyan Hídember-szerű lihegést bír elkövetni csupán.

GNorton · http://norton.blogol.hu/ 2010.09.25. 16:25:11

@efes: Értem. Ez nekem meg sem fordult a fejemben, hogy micsoda felzúdulás lenne...:) Pedig üdvözítő lenne kimondani, hogy Görgeyt bemártotta Kossuth, és hogy ez mennyire szemét dolog volt.

A Hídember szerintem annyira nem volt rossz, csak túl sok volt a kavarás a háttérben, meg a vége az valahogy... belemagyarázós lett. Emberek tulajdonképp mindig vannak ilyen mívű filmekre, csak amikor pénz kéne hozzájuk, akkor az "nem aktuális", vagy valami mással küldik el. De pl a Szuperbojzra volt pénz.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.09.25. 20:32:53

@efes: Mondjuk a Hídember a három történelmi tárgyú filmje közül a leggyengébb (szvsz) és ezzel együtt is egyetértek GNortonnal, hogy azért nem annyira rossz. Legalábbis boldogok lehetnénk, ha a Hídembernél nem készült volna rosszabb magyar történelmi film.

Persze csak kekeckedem, mert amúgy alapvetően jogos amit írsz.

GNorton · http://norton.blogol.hu/ 2010.09.25. 21:39:05

@promontor: Jaj... most beugrott a Honfoglalás. Na azt hiszem a legrosszabb magyar történelmi film, amit valaha láttam.

ócées 2010.09.25. 23:06:36

Nem láttam a Könnyűlovasság támadása című filmet , de eltudom képzelni ,hogy jó film. De a magyar filmek nem hinném ,hogy elmaradnának bármiben is az angol filmektől.Lehet , hogy történelmi filmek szempontjából ők szerencséssebbek .
süti beállítások módosítása