asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Mi lesz ma a tévében? - Vasárnap

2010.09.26. 10:07 efes

Hát, most így reggel fél tíz körül úgy tűnik, mocsok fos egy idő lesz odakint. Ennek megfelelően rengeteg filmet lehet ajánlani mára, aki azonban valami kurrensre vágyna, az megszívta. Tölthetjük a napot okoscsatornák bámulásával, nyilván a Mezzón is lesz szép hangverseny, a film+ pedig biztosan szállítja nekünk a békategóriás szemetet, hogy legyen min röhögni.

A félszemű Jackkel kezdjük az estét a Duna II-n, 20.00-tól, klasszikus western ez, jó hosszú ráadásul, melynek különlegessége elsősorban az, hogy Marlon Brando rendezte és főszerepli (kép). Freudilag fixált filmrajongók erre kapásból rávághatnák, hogy "Háhá, tudom miről szól!", de tévednek. A filmben banditák menekülnek a törvény elől, a téma pedig az egymás iránti felelősség vállalása, a bajtársiasság, illetve ezek fokozatai. Brando partnere Karl Malden, aki később a San Fransisco utcáiban az öregebb zsaru lett. A film 1961-ben készült.

Vagy nézzük 20.45-től az m2-n A Kilimandzsáró havát, ami Hemingway klasszikus regényének klasszikus filmváltozata, Ava Gardnerrel és Gregory Peckkel. A filmbéli híres író, vadász, hős és szerelmes, a Férfi, Hemingway alteregója, az amerikai beteg sebesülten fekszik valahol Afrikában, és lepereg előtte élete filmje. 1952-ben készült ez az igazi, veretes hollywoodi klasszikus.

Érdekes alternatíva 21.10-kor a Viasat3-n a Coen tesók Az ember, aki ott se volt című fekete-fehér film noirja, ami ugyan 2001-es film, de pazar, virtuóz stílusgyakorlatként úgy idézi meg Hollywood klasszikus korszakának egyik klasszikus műfaját, hogy közben üde, friss és ropogós is bír maradni.

Fejezzük be a napot egy valódi film noirral, a már többször ajánlott A stoppos című thrillerrel, melyet a hajdan színésznőként is sztárrá vált Ida Lupino rendezett, 1953-ban. (Duna, 23.50) Vagy nézzük meg Claudio Monteverdi Poppea megkoronázása című operája tévéváltozatának második részét az m1-en, 23.05-től. A darabnak több érdekessége van: az egyik, hogy kiváló fiatal magyar művészek pontos előadásában élvezhetjük, a másik pedig, hogy ez a zenetörténet egyik első operája, a vaskos barokkból, mely már magán viseli a műfaj és a stílus összes jegyét. Ne akadjunk fenn azon, hogy esetleg nem láttuk az első részt, operákat nem a gazdagon cizellált cselekményükért nézünk, hallgatunk. A műről info itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr542323782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bog.art 2010.09.26. 18:40:33

ácsi! a Twilight Samurai-t mért hagytad ki a sorból? igencsak szép film, kár, hogy nálunk nem sokan ismerik. tv2 00.25. (képírók sorozat)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.26. 21:13:20

@bog.art: Az egy másik ajánló, ahol felsorolnak minden nézhetőt...:P Én szemelgetek a kínálatból, de hát azért van a komment, hogy ott kiegészítsék.

Én amúgy nem voltam odáig az Alkonyat harcosától... ( asanisimasa.blog.hu/2010/03/24/az_alkonyat_harcosa_tasogare_seibei_2002 )
süti beállítások módosítása