asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Öld meg Rómeót! (Romeo Must Die!, 2000)

2010.09.29. 09:19 efes

Kung-fu Rómeó és hip-hop Júlia, avagy sárga lett Montague és fekete Capulet, így a tragédiának heppiendje lett. Az öreg Lándzsarázó megint fordulhat egyet a sírjában, mert Rómeó és Júlia tragikus története, immár ki tudja hányadszor, ismét életre kelt a filmvásznon. Ezúttal Joel Silver, a kult-filmmé vált Mátrix producere érzett késztetést arra, hogy belenyuljon a tutiba. Oakland városában két ellenséges család - egy kínai és egy afro-amerikai - között folyik a viaskodás a város vízparti-kikötői területeinek ellenőrzéséért. A kínai klán "benjáminja" az egyik este rossz helyre - egy hip-hop klubba -téved be, majd az ott faji alapon kirobbanó csetepaté után az utcasarkon végezi egy kötélen lógva. A gyilkosság híre hamar eljut Honkongba börtönbüntetését töltő bátyjához, Hanhoz (Jet Li, a híres ázsiai akció-sztár játssza), aki erre gyorsan péppé veri a teljes fegyőr állományt és megszökik. Hamarosan már az oaklandi taxi-vállalat egyik üresen álló kocsijában próbál az események fősodrába beilleszkedni. Éppen el akar szelelni a járgánnyal, amikor hogy-hogy nem, egy enyhén zilált fekete szépség ugrik be az ülésre. Ő Trish (Aaliyah pop-sztár domborítja), a kínai családdal konkurens feka família fejének a kisleánya. Kézenfekvő, hogy első látásra kitör a szerelem kettejük között. Az ismert dramaturgia szerint a két család persze ferde, illetve kerek, de semmiképpen sem jó szemmel nézi a két fiatal bimbózó románcát, mert hát az első mindig az üzlet. Így azután, amikor az afro-amerikai O'Day család legifjabb tagja elhalálozik a Sing család erős emberének golyói által, kezdetét veszi a leszámolás a két klán között.
 
A filmvásznon azonban minden másképpen alakul, mint ahogy azt a jó öreg Shakespeare a veronai szerelmesek tragédiájában megírta? Az Öld meg Romeót! alkotói (elsősorban, Andrzej Bartkowiak rendező és a producer) a klasszikus történetet aktualizálandó a cselekményt a jelenbe helyezték át, a klánok közötti konfliktus forrását pedig az etnikai, kulturális különbözőség és az üzleti ellentét adja. "A sztori egy olyan város háttere előtt játszódik, ahol számos kulturális hatás olvad egybe - fejtegeti Silver.- Kelet és Nyugat, a hip-hop és a kung-fu találkozik itt egymással és alkot különleges, színes keveréket." A baj csak az, hogy ilyet láttunk már a di Caprio-féle acid Romeó+Júliában vagy mondjuk a West Side Storyban. A produkció originalitása azonban nem is itt, hanem a harcjelenetekben keresendő, amelyek kitűnően ötvözik az akciófilm műfajának nyugati és a keleti hagyományait. A vizuális effektekért a Mátrix Oscarra jelölt látványtervező csapata volt a felelős. Nekik és a nagyszerű színész-harcosoknak köszönhetően az összecsapások valóban mutatósra sikeredtek. A már megemlített szereplőkön túl látható még a vásznon néhány vicces kabinet-alakítást, pl.: az O'Day család melákja, Maurice (Anthony Anderson), vagy a hip.hop klub DJ-je, Silk (DMX, a rap-sztár alakítja). A film zenei anyaga az aktuális MTV mainstream vonalat követi, néhány valóban dögös trackkel, köszönhetően ezt a Grammy-díjas basszgitáros Stanley Clarke-nek, illetve a hip-hop híresség Timbaland-nek. (2000 szeptember 28) Asanisimasa: 6/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr722331531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása