asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Kolorádó Kid (2009)

2010.10.14. 11:03 efes

A Magyar Narancs-főszerkesztőként és Tarantino-biográfusként elhíresült Vágvölgyi B. András már erősen középkorúként vágott bele ezzel a filmmel a rendezői karrierjébe. Mondhatjuk, hogy így legalább volt ideje felkészülnie rá. A Kolorádó Kid ettől függetlenül és ehhez képest viszonylag jó film, '56-os tematikában pedig szerintem az egyik legjobb eddig, a Szamárköhögés mellett. 

Vágvölgyi a magyar alternatív, illetve most már kőszínházban is ügyeletes rosszfiúját, Nagy Zsoltot találta meg főszereplőnek, aki egy véletlenül Corvin-közi hőssé lett srácot alakít, zsigerileg hitelesen. A nemrégiben elhunyt kitűnő író és költő Eörsi István személyében Vágvölgyi talált egy avatott '56-os tudósítót a filmhez (még annak életében), így a történet és a cselekmény erkölcsileg és történetileg is támadhatatlanul erős, igaz és valódi. Sőt, a dialógok már olyan szinte azok, hogy kissé barokkosan annyira túl is vannak zsúfolva korabeli argó kifejezésekkel, hogy sok helyen akár még egy magyar-magyar feliratozás is elkellne.

A Kolorádó Kid egy kifejezetten közönségbarát, mainstream, romantikus történelmi film, viszont nekem éppen ezzel van egy pici bajom. Én Vágvölgyitől, Narancsos múltja, Tarantino-, valamint japánbrutál-mániája alapján azért ennél lényegesen vadabb, sarkosabb, sőt, megmondósabb dolgozatot vártam, azonban úgy tűnik, a hazafias hősök szentimentalizmusa kissé őt is elragadta. Viszont annyi nyoma megmaradt előéletének, hogy még így is meg tudta őrizni reális és a nagyotmondó pátosztól mentes, emberi léptékű és józan hangját. Mintegy mellesleg, a film egyfajta panteonja is a mindenkori magyar politikai és művészi alternatív kultúrának, hiszen kisebb-magyobb jelenésekben olyan jelképes figurákat láthatunk, mint Menyhárt Jenő (URH, Európa Kiadó), Bárdos Deák Ági (Kontroll Csoport), Dr. Máriáss, Kiss Tibi (Quimby) és sokan mások. Önironikus figura a filmben, akár a rendező alteregóját, de akár sajátmagát is alakíthatja Bakács Tibor Settenkedő, mint keserűségét alkoholba fojtó tipikus, magyar "bukott értelmiségi". Asanisimasa: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr612370826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. No 2010.10.25. 00:24:58

Én most néztem meg 23-a alkalmából, mintegy ünnepi programként, szerintem kenterbe verte a Szabadság, szerelem c. Andy Vajna-darabot. Nem mennék bele részletekbe fikázásilag, mert ez volt az a film, aminél leszek nagyvonalú, és csakazértis eltekintek tőle.

Nekem a nagy kedvenc a találkozás a zárkatárssal, aki beárulta. Ahogy Nagy Zsolt Tarantino-gengszternek öltözve bemegy a temetési kellék-boltba, közben kung fu-filmek leszámolási jelenetébe illő nyekergő, kínai zene szól (56-os tematikájú filmben wtf?!! azonban többek között Az egykarú bokszoló a repülő guillotine ellen c. örökbecsű alkotásban is koporsóárus boltjában zajlik a végső összecsapás), háttérben a koszorúknak valami olyan színkavalkádja, mint sehol máshol a filmben, amit csak a Shaw Brothers festett díszletei engedtek meg maguknak, és az áldozat lassítva bezuhan a koszorúk közé... Ráadásul mindez a hongkongi wuxia- és hard boiled-filmekben egyaránt kedvelt "árulás és megtorlás"-témakörben... Azért remélem, te is érezted a ringást...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.10.25. 08:00:44

@Dr. No: Na én éppen ezeket a stílus-, áhítat- és pátosztörő dolgokat erősítettem volna, az lett volna tökös punkcselekedet. De asszem egyetértünk, a Szabadság, szerelmet (amit meg én néztem meg kb 2/3részben a tévében) lazán verte, mint ahogy az összes 56-os kurzusfilmet is. Nekem még mindig a Szamárköhögés az alapmű ebben a témában.
süti beállítások módosítása