asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Mit nézzünk ma a tévében? - Péntek

2011.01.07. 09:27 efes

A nap ajánlata szokás szerint döntés kérdése. A Duna Tv. 22.00-tól kezdi darálni Emir Kusturica Undergroundának gigamega verzióját, a hat részes tévésorozatot. Ahogy nézem, ma lesz két 55 perces rész, majd jövő héten és az azután következő héten még kettő-kettő. Annak idején még moziban láttam a mozifilmes hosszúságra sűrített változatot, az Kusturica életművének mindenképpen a legjobb, legárnyaltabb és legátfogóbb darabja. Már benne van a Macskajaj vérbő groteszkje, de még nem ment el totális pálinkagőzös és kokainos idiotizmusba. Ezenfelül pedig akkora ívet húz a huszadik század történelme felett, mint amilyet csak nagyon kevesen a filmművészetben. Ha jól tévedek, itt szólal meg először a Kalashnikov. Ízelítőként, íme a nyitó képsorok:

A másik egy svéd film, a Te, aki élsz. (m2, 22.10) Rendezőjéről, Roy Andersonról azt kell tudni, hogy ő az egyik legmenőbb svéd reklámfilmes. Tehát, nyilván nem keres rosszul. Azonban ő nem kokainra és kurvákra, meg egzotikus luxusutazásokra szórja el a pénzét, mint az az ő köreiben szokásos (bár nyilván jut effélére is), hanem belőle olyan filmeket csináll, minden megkötés nélkül, amilyet ő szeretne. Nem lóg felette sem a bevételi oldal, sem a kritika, sem a szakma damoklészi pallosa, olyan szabadon játszik, mint egy gyerek. Saját pénzéből. Részemről óriási riszpekt neki ezért, mert még akkor is emberibb módja ez a pénzköltésnek, ha nézhetetlen baromság lenne, ami a játék után ránk marad. De nem az: Anderson filmjei (ez és pl. a Dalok a második emeletről) magukon viselik a tökéletes művészi szabadság nyomait, melyek kompromisszummentes, markáns vizualitásban és sajátosan fanyar humorú, szürreális-groteszk narrációban nyilvánulnak meg. Nem lesz a film egy könnyű tingli-tangli, de aki bevállalja, arra egyedülálló élmény vár.

Futnak még: A nagy szökés (Filmmúzeum, 21.00) - John Sturges '63-as oldszkúl háborús filmje, régi nagy sztárokkal. Nyugati hadifogoly tisztek macerákkal teli szökése a nácik luxuslágerjéből. A szökés (film+, 21.10) - Harrison Ford kontra Tommy Lee Jones, 1993-ból. Korrekt üldözős akció. Durr, durr és csók (Cool, 21.20) - Robert Downey Jr. és Val Kilmer szórakoztató és vicces kettőse. 54 (Viasat3, 21.30) - Szex & Drugs & Disco. Egy adekvát feldolgozása a hetvenes évek flitteres, diszkógömbös őrületének, a híres Sztudió Fiftifórból.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr822566814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wim · http://sajatszoba.blog.hu/ 2011.01.07. 13:37:37

Az Audiard-film (Halálos szívdobbanás)is megérdemelt volna egy említést (m1,21:40).
süti beállítások módosítása