asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Patkányfogó (Ratcatcher, 1999)

2011.02.16. 19:40 efes

A jó franc se tudja, miért néz az ember ilyen filmeket? Talán, hogy tudja, még mindig van sokkal lejjebb? A Patkányfogó a hetvenes évek Glasgowjának egyik lepukkant bérházakkal zsúfolt külvárosi negyedében játszódik. A baj azonban sosem jár egyedül, a szemétszállítók elhúzódó sztrájkja miatt ezt az amúgy is halmozottan súlyos gettót még a rohadó szemét is fojtogatja. Rohad a szemét, rohadnak a falak, rohad minden, még a lelkek is. Budapest, Illatos út és környéke ilyen ma körülbelül.

A film főszereplője James, a tizenkét év körüli kamasz, aki nyitásként rögtön a ház melletti bűzös kanálisba fojtja szomszédját, "játék" közben. Jellemzi a film által ábrázolt milliő érzelmi és erkölcsi mélységeit, hogy a tett egy röpke temetéssel el is van intézve. Itt mindenki saját magával van elfoglalva, eszik, alszik, tévét néz. Annak a kevésnek, aki dolgozik, még van pénze fizetés- és ünnepnapokon alaposan berúgni, másnak még ennyi sem jut. A nagyobb gyerekek bandákba verődve unatkoznak, jobbára rombolással, a szemeteszsákok oktalan és céltalan szétverésével, töltik az időt, ha éppen nem a csúnya, szemüveges, de mindenre hajlandó szomszédlányt vágják partiba. James olykor ezekhez csapódik, olykor a szemüveges lányhoz bújik, de leginkább felül a buszra, és kiutazik a végállomásra, ahol az önkormányzat új bérlakásai épülnek. Az új házak tiszták, tágasak és világosak, az ablakból a napfényben hullámzó búzamezőkre látni. James számára ez a mennyország. Messzebbre nem tekint, számára ennél több nem létezik.

Lynne Ramsay részletgazdagon lehangoló képet fest Skócia társadalmának alsó felének jellegzetes rétegéről, a városi lecsúszott munkásokról. Szellemi igénytelenség, lelki és erkölcsi lepusztultság, mindenféle frusztrációk, környezetükkel való teljes közömbösség jellemzi őket, nemcsak a felnőtteket, hanem már a gyerekeket is, akikre e film fókuszál. Itt az általános cél a céltalanság, és ez most nem rejtői szófordulat, hanem a dögletes valóság. Itt mindenki patkányként vergődik a patkányfogóban, ahol a halálon kívül semmi nem vár rá. James a film záróképében mosolyodik el először, ami látszólag pozitív üzenet is lehetne, de világosan látjuk, hogy az égadta világon semmi nem változott meg.

A film lendületesen szerkesztett jelenetekben, éles vágásokkal és expresszív képekben, autentikus színészi teljesítményekkel mutatja meg a angolskót társadalom rothadó alfelét. Brutálisan kegyetlen, kíméletlenül kemény löket, még jó hogy ránk mindez nem vonatkozik... vagy mégis? Asanisimasa: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr732666093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.17. 12:18:58

@Zsoca87: ja, de véletlenül se szinkronnal nézd meg, mert az borzalmas.

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2011.02.17. 12:24:38

@efes: Köszi, angolul + angol felirattal nézem akkor. :)

bog.art 2011.02.17. 13:53:07

fú, de régen láttam....és milyen nyomott voltam utána napokig....:-/
egy jó pár éve a skótok baromi jó szocio-témájú filmeket csináltak, különösen a glasgow-iak (akik amúgy is a szívem csücskei a hihetetlen dialektusuk és a sajátos humorérzékük miatt), elég a sweet sixteen-re, a red road-ra (mintha írtál volna ez utóbbiról régebben, nem?) vagy a my name is joe-ra és a small faces-re gondolni. az utóbbi egy-két évben nem tudom, hogy felmutattak-e hasonlót, mint akkor, az ezredforduló környékén - remélem, igen, szóljatok, ha csináltak mostanság valami jót.

kisnemecsek 2014.08.14. 15:26:24

Nem tudom leesett-e neked kedves blogiró, hogy azért mosolyodott el, mert már a túlvilágon volt... Tudod öngyilkos lett....
süti beállítások módosítása