asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Billy Elliot (2000)

2011.03.03. 09:38 efes

Még ott piheg Natalie Portman megérdemelt Oscar-díjával a titkon azért többre vágyó Fekete hattyú a mozivászon végtelen taván, így tán érdemes feleleveníteni egy nem is oly régi, ám hasonlóan balett-témájú, és hasonlóan díjesőre jelölt filmet, a Billy Elliotot. Stephen Daldry első filmje ez az eddigi három közül, talán a legjobb is, bár a másik kettőért jelölték Legjobb Rendezőnek. Hahaha, perszehogy, hiszen erre emlékeztek! ;)

Tehát a film balett-témájú, de nem úgy, mint Aronofsky filmje, nem egy társulat belső életébe kukucskál bele, és nem egy főszerepre készülő balerina tudati hullámain szörföl, hanem -amúgy jó angolosan- társadalmi kontextusba próbálja helyzeni ezt az izét, amit balettnek hívnak. Billy valahol az északkelet-angliai Durham egyik bányászközösségébe született, ahol minden férfi (apa és báty) bányász, anya már elment, a nagyi pedig súlyosan elagyérelmeszesedéses. Apa Billyt természetesen boxra járatja, hogy legyen belőle férfi, azonban a srác lopva a szomszédban pipiskedő balettezők felé kacsingat - sokkal jobban érdekli a tánc, mint az ökölvívás. Kap is egy óriási sallert, miközben edzés közben a tüllszoknyákat bámulja. A balettoktató nő azonban észreveszi Billy érdekélődését a balett iránt, és kiderül az is, hogy a srác istenáldotta tehetség. Tadada, tadada, tadada, a továbbiakban arról szól a film, hogy lesz-e balettáncos Billyből, vagy sem, és el tudja ezt fogadni az alapvetően munkás- és bányásztradíciókat követő család, vagy sem.

Daldry elkövetkező életpályájába beletekintve azért erősen sejthető, hogy okoz majd film némi papírzsebkendő-gyűrögetést, meg szipogást, de itt azért szép egyensúlyban van még minden. Billy karrier-története végig körül van bástyázva a való (angol) világ társadalmi toposzaival, a kizsákmányolásuk ellen sztrájkokkal tüntető munkásság problémáival, tipikus konfliktusaival, a munkások ellen brutálisan fellépő rendőrséggel, a sztrájktörőkkel, az itt (is) általános alkoholizmussal, az erős homofóbiával és nacionalizmussal, szűklátókörűséggel és műveletlenséggel. A valóság itt megmutatott erős hatású jelenetei igazzá és hitelessé teszik Billy sorsát is. Kiváló színészi teljesítmények vannak még Daldry segítségére, fura, de elragadó figura a Billyt alakító Jamie Bell, de hiteles Gary Lewis hagyományokat mélyen tisztelő, önérzetes, de fiával kapcsolatosan tanácstalan apa-figurája és Julie Walters smirgli-modorú, láncdohányos balett-tanár alakítása is. Tetszett. Asanisimasa: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr672705117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2011.03.03. 10:34:47

Inkább aranyos, mintsem remek film, még vagy 2002ben láttam moziban, olyan nagy hatást enm tett rám, a srác jót alakít, voltak kimondottan jó részek, de egy 20percet biztos kivágtam volna belőle, nem kötött le... 5/10

bog.art 2011.03.03. 13:44:14

én is nagyon bírtam, bár tényleg inkább aranyos volt, mint rettenetesen elmélyült - julie walters talán a kedvenc brit színésznőm, nem tud hibázni a csaj...:-)
ami nagyon tetszett, hogy nem akarták elhitetni a nézőkkel, hogy a kölyök egy született barisnyikov, csak egyszerűen elhivatott, jó a testalkata a tánchoz és az átlagnál tehetségesebb - a black swan-nál pont az volt a fő gondom, hogy végig nem értettem, mi miatt akarja annyira a koreográfus natalie portman-t, aki semmivel nem tűnt ki a többiek közül, sem tudásban, sem kisugárzásban (na ja, szépségben igen).
a kissrácot utána láttam a hallam foe-ban, az is a film is teljesen oké volt.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.03.03. 14:00:24

@bog.art: Az elmélyültséggel kapcsolatban: szvsz nem kell mindig mélyen szántani ahhoz, hogy kincsek forduljanak ki a földből. (Ahhh! :)) Abszolúte szükség van szerintem az ilyen filmekre, mert nem elemezni, meg dolgok lényegét kibontani akarnak, csak elmesélni egy szép történetet, hogy nem kell beszarni, mert mindenki zsebében ott van a marsallbot, vagy mi. A film giccses mellékíze pedig sikeresen tompítva lett a pontos társadalmi expozícióval.

bog.art 2011.03.03. 14:03:53

@efes: nem mondunk ellent egymásnak, nálam simán 9/10-es a billy elliot...:-)
süti beállítások módosítása