asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Brian Levant - Kutyabajnok

2002.04.05. 15:27 efes

Vannak gránitba foglalt receptek, titkos gyártási folyamatok, amelyeket legendák öveznek. A Coca Cola, a McDonalds-hamburger, a Pick szalámi, vagy az Unicum összetételét milliók és milliók találgatják, de csak néhányan tudják a tutit. Majdnem hasonló a helyzet a Disney-filmekkel is, a megfelelő bevételt megcélzandó szigorú alapszabályok alapján készülnek évről évre. De ez esetben a recept mindenki számára hozzáférhető, hiszen látható a mozivásznakon, videokazettákon és a tévé képernyőjén. A titok csupán annyi, hogy megfelelő arányban kell adagolni a humort, az izgalmat, az aranymetszés klasszikus elve alapján pörgetni a cselekményt, a végén kötelező a happy end, és természetesen a hangsúlyos erkölcsi tanulság. Fűszerezni lehet egy, vagy több gyerekkel, kisebb-, vagy nagyobb állat(ok)kal, egyebekkel, egymással kompatibilisen, kihagyhatóan, felcserélhetően. Fordítsunk nagy figyelmet az igényes technikai kivitelezésre is! És íme, fogyasztásra kész az új, ízletes Disney termék, gyermekeink és gyermeklelkű felnőtt-társaink legnagyobb örömére.


A Kutyabajnok című családi mozi is e recept alapján készült, lévén ízig-vérig a fent jelzett szórakoztatóipari monstrum produkciója. A történet alapszituációja ismerős lehet, egy öntörvényű szabályrendszer alapján működő zárt közösségbe belepottyan egy teljesen nem odavaló, de vicces és érdekes hős. Jelen esetben a zárt közösség egy alaszkai kisváros vegyes lakossága, és aki ideérkezik egy titokzatos örökség hagyományozás folytán, egy floridai, fekete (!) fogorvos. Ted természetesen utálja az egészet, hideg van, fekete lévén kilóg az indián-fehér csapatból, legszívesebben hazautazna a biztos megélhetést nyújtó Miami-i praxisába, a meleg tutiba, de a dolgok másként alakulnak. Az örökhagyó, Ted állítólagos édesanyja egy falka, vadul csaholó szánhúzókutyát hagyományoz a meghökkent fiúra, aki eddig a szomszéd pudliját sem állhatta, nemhogy nyolc, vicsorgó fogú fenevadat. Ráadásul Démon, a vezérkutya személyes vetélytársát látja benne. De történnek jó dolgok is, a falu rettegett embere, Villám Jack feltételekkel ugyan, de megvenné a kutyákat, és a kocsmáros széplány is biztató mosolyokat küldözget a fiú felé. Villám Jack provokációjának engedve Ted gondol egyet, megmutatja ezeknek az "eszkimóknak" egy tökös floridai srácon nem fog még a cudar északi időjárás, sőt egy kutyaszán-verseny sem. Csak egy zavaró tényező van, szánvezető szerepét csak Démon fülének megharapásával érheti el, ez azonban elsőre teljességgel megoldhatatlan feladatnak tűnik, Villám Jacket illetően pedig egyre több titokról hull le a lepel.


A történetről bővebbet meg lehet tudni a filmből, a gyermekeik lelki épségét féltő szülőknek még annyi, hogy a filmben nincs semmi erőszak, az izgalmi faktor a normális szint alatt marad, a kutyusok aranyosak, a táj díszletszerűen gyönyörű, vagy éppen a díszlet a valóság csodájával vetekedik, ki tudja ezt manapság, főszerepben pedig két Oscar-díjas színészt látunk: az ifjú Ted Cuba Gooding Jr. (legjobb mellékszereplő a Jerry Maguire-ben), itt felszabadultan komédiázik, Villám Jacket pedig egy western-legenda, James Coburn alakítja jó értelemben vett profizmussal. De az igazi főszereplők az állatok: husky-kutyák, grizzly medvék, borzok, mókusok, jávorszarvasok. Jó szórakozás a családnak, de csak annyira, amennyire a rendes húsleves-laposhús-krumplipüré családi menüt kiváltja egy négyszemélyes bigmac-tál a mekiben.

www.port.hu/pls/fi/films.film_page

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr12786034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása