asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Harry Potter és a borotvált áll (Harry Potter és a félvér herceg, 2009)

2009.07.29. 13:56 efes

Az idei nyár egyik blockbusterének ígérkező legújabb Fazekas Henrik-opusz nálam csupán egy kötelező film a sok közül (-Láttad az új Harry Pottert? -Ja. -És milyen? -Szar.). Nem tagadom, nem vagyok rajongója. Az egész Harry Potter-sztori, könyvestül, filmestül szerintem elsősorban marketing- és üzleti szempontokból zseniális, minden egyéb tekintetben ezek eléggé gyenge fércművek.

Ez is az. Igaz, sötétebb, komorabb, mint az összes többi, de akkor mit keresnek benne a legkülönbözőbb szexuális irányultságokra, játékokra, időtöltésre, kedvtelésekre meglehetős sutasággal, ám szándékolt kétértelműséggel célzó utalások, melyeken -mintegy parancsszóra- hálásan kuncog a közönség. Na ja, hiszen azért fizet ennyit, mert szórakozni akar, arra azonban nem sok lehetőséget nyújt ez a film, hiszen alig történik benne valami, ami mégis, az nem túl látványos. A cselekmény kiszámítható, a figurákról semmi új nem derül ki, mi nem látható, az új karakterekben sincs túl sok érdekes. Az egész film színvilága, sőt plánozása, háttérmotívumai mintha valamelyik izmosabb Batmanből lennének nyúlva, Roxfort atmoszférája is inkább egy börtöné, ám Tim Burton lázas és megejtő szentimentalizmusa nélkül. Itt kóricál az immáron nagytekintélyűvé vált Harry, gondosan borotvált állával, ám mégis mindenki őt szívatja. A nagy nehezen és hosszadalmasan felvezetett (rendezte: David Yates) végkifejlet megoldása azért rá vár. Viszont ebben Harry slendrián munkát végez, marad sercli bőven: lesz még tehát folytatás, feltéve ha sikerül megegyezni a szerződés részleteiben a producereknek Daniel Radcliffe-fel. (Persze, abban már inkább tanárként szerepelhet kora miatt...) Hermiónénak helyes mejje nőtt, Weasley pedig még nem szeret smárolni. Pitonra rá van írva, hogy simlis, nem értem, miért nem veszi ezt észre senki a filmben. Malfoyt pedig elég lenne szájon vágni a turbóseprűvel... Amúgy ismét hosszan unatkozhatunk a repülő seprűs futballmeccsen, aki sokat fizet, talán még 3D-ben is, észre sem véve, hogy ezt (és ezt az egészet) már megelőzőleg jónéhányszor látta, sőt olvasta is. Pénze viszont jó helyen van: J.K. Rowling RT. gigászi folyószámláján. Asanisimasa azonban ennek ellenére, sőt éppen ezért, fitymálólag 2/10-re értékeli ezt a nem túl tehetséges és nem túl ötletes bűvészkedést.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr561275569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.07.29. 15:20:29

Igen, sokan szórakoztak volna sokat fizetve a "seprűfocin" 3D-ben, csakhogy az IMAX nem hiába hirdeti félreérthetően... csak az első 12 perc 3D, utána semmi, ezen megy a balhé. (Vagy az a jelenet még az elején lenne...?)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.07.29. 21:10:10

Nem igazán történt benne semmi, átment az egész ilyen tinivígjáték romantikus marhaságba. Pedig valami olyasmit várta, hogy felkészülnek Voldemort ellen vagy valami, ehhez képest nagy nyugiba mennek vajsörözgetni meg ilyesmi.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.07.29. 22:21:28

@koimbra: Igen, és mindehhez az a sötét, komor layout... Nagyon nem bejövős.

Asszem 2009.08.01. 02:14:06

Nem láttam a filmet, de mi köze annak egy kritikához, hogy hol landol a befogadó pénze? Van egy olyan érzésem, hogy rossz értelemben véve túl szubjektív voltál mégpedig azért, mert ellenszenves számodra az, hogy olyasmi sikeres, amit rossznak tartasz, és ezt mindenáron igazolni is akarod, ezért látod rosszabbnak, mint amilyen.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.08.01. 08:35:15

@Asszem: Igen, szubjektív voltam, szándékosam. Viszont nem szándékszom igazolni semmit, csupán kinyújtottam középső ujjamat és felfelé böktem vele. Ha tehetném, magának Rowlingnak is, direktbe, az tuti.

rexter 2009.08.08. 18:34:11

szerintem HP könyvben vállalható, és kurvajó filmeket lehetett volna belőle gyártani. de szörnyen elkúrták, ezt talán a legjobban. majdnem ekkora elrontás volt a 3. rész is, ami talán könyvben a legerősebb volt.
filmben az első rész, és a negyedik talán vállalható, az ötödik lett a legjobb. persze szerintem.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.08.08. 20:12:11

@rexter: Lehet. Nyilván van benne valami, hiszen sokmillió Harry Potter-rajongó nem lehet mind hülye, de engem folyamatosan idegesít benne a cinikus kiszámítottság és az állandó déja vu.

L'Angelus 2009.08.11. 15:35:34

Nemcsak hogy rajongó nem vagyok, de alapból megvetem a fantasykat és a mesefilmeket. Ezeknél eleve nincs ráutalva a rendező, hogy komolyan vegye a munkáját, minden önkritikát félretéve bármit belerakhat, és nem kell részletes instrukciókkal fárasztania magát (szerintem ezért lett rossz a Marvel filmjeinek a 80%-a is). A Harry Potter filmeknél minden a látványról szól. Túlélte önmagát.
süti beállítások módosítása