asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

OST is, szoroz is 1. - Nick Cave & Warren Ellis-White Lunar, 2009

2009.10.23. 10:44 efes

(Ebben a rendszertelenül megjelenő rovatban önmagukban is működő filmzenékre szeretném irányítani a figyelmet.)

Szeptember 21-én jelent meg Nick Cave és Warren Ellis duplalemeze (a mellékelt képen az urak láthatók), mely két igen komoly, szűkebb körben bár, de igen nagy feltűnést keltő nu-western, illetve egy még be nem mutatott poszt-apokaliptikus scifi (The Road) zenei környezetét tartalmazza. A két western, Az ajánlat (The Proposition) és a hosszú című Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) igen erős vizualitásuk mellett a filmek egyedülálló hatásában fontos szerepet játszik a Cave és Ellis által alkotott kísérőzene is, amely viszont megáll a saját lábán, a filmek ismerete nélkül is.

A 33 darab zeneszám tulajdonképpen felfogható 33 darab hangokból és zajfoszlányokból festett festménynek is, vagy akár valamiféle akusztikus kamarazenei ambientnek, Cave énekhangja alig, sokszor csak szövegfoszlányokat mormolva hangzik fel, a prímet sokszor egy remegő hangú hegedű, egy vibrafon, fuvola vagy zongora viszik. Köréjük festenek levegős hátteret a vonósok, egy énekkórus vagy valamilyen visszafogott (vagy éppen brutálisan expresszív) elektronikus atmoszféra. 33 db. hangfestményt hallunk, melyek a lenyugvó nap fényében hosszú árnyékot vető ördögszekeret, a végtelenbe szóródó sivatagi homokszemeket, az éjszakában zsákmányára vadászó dingókutyát, egy percbe sűrített többhetes magányos lovaglás élményét, a tűzbe bámuló elvágyódást és a Cave-re jellemző mély, nagyon mély szomorúságot ábrázolják, olykor erős színekkel, máskor elmosódó pasztellekben. Nick Cave az a zenész, akitől bármilyen szélsőséges hangulati kifejeződést el tudunk viselni, hiszen életpályája nyújtja alá a cáfolhatatlan hitelességét. Ő valóban átélte és túlélte mindazt, amiről énekel, zenél. Ellis 1995 óta zenél Cave-vel, érzékeny hangú multiinstrumentalista, együttműködésük a westernben olyan minőséget hozott létre, mint amilyet Morricone klasszikusai óta senki. A zene egyetlen hangjából beugrik a film annak aki látta, aki pedig nem, az fejben megalkothatja a magáét. Ennél többet filmzenétől nem várhatunk - na jó, fütyülni való sláger nincs benne, de Nick Cave-től senki nem vár ilyet. A lemez rejtett tracket tartalmaz, csak szólok...

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr841469334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex4427 2009.10.24. 17:22:33

A legutolsó bp.-i Nick Cave koncertet ugyan kihagytam (azt mondják: hiba volt!), de a többin ott voltam. Az elképesztő Erkel színházin mindkét előadáson!
Az említett két filmet tkp. Nick Cave miatt néztem meg. (Nem bántam meg!)

alex4427 2009.10.27. 09:58:04

Megszereztem a (dupla) lemezt!
Hallgatom!:)
Kösz!
süti beállítások módosítása