asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (The Imaginarium of Doctor Parnassus, 2009)

2010.04.06. 20:43 efes

Nem lehet egy cikket annál kisebb közhellyel nyitni, minthogy Terry Gilliam a világ jelenlegi legszárnyalóbb vizuális fantáziával megáldott filmese, Tim Burtont is beleértve a vert mezőnybe. Mit tegyünk azonban, ha egyszer így van. Ebbe a hosszú című új filmjébe bele is pakolt majdnem mindent, ami egy film elkészítéséhez szükséges egységnyi idő alatt eszébe jutott, plusz a Sors is közreműködött egy jó adag misztikával, aminek viszont egyáltalán nem örülünk. A film egyik főszereplője, Heath Ledger a forgatás alatt hunyt el, így a szerepét három, nem kevésbé neves kollégája fejezte be.

Gilliam történetbonyolítási zsenijét mi sem mutatja jobban, mint az a trüváj, ahogyan egy szerepből tulajdonképen menet közben csinált négyet: Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law zökkenőmentesen vehette így fel a Ledger által lebegőben hagyott fonalat. Sajnos, ezzel ki is merült a tudomány, hiszen maga a film azért ezen kívül csak egy halvány és kusza faustiáda, fantasy-köntösben. Az ördög Tom Waits képében kísérti meg Doktor Faustust Parnassust (Christopher Plummer), aki a doktor örök fiatalságáért cserébe csupán az ezalatt nemzett gyermekei lelkét kívánta, így mintegy gondolati hidat létrehozva Goethe és a Sárkányölő Szent György legendája között, hiszen az ördöggel a Ledger-Depp-Farrell-Law által alakított karakternek sárkányirtó készséggel kell felvennie a harcot. Bezavarnak a képbe még olykor bobbyk (angol rendőrök), orosz maffiózók, shoppingoló gazdag nők és részeg angol fiatalok, de túl sok vizet nem zavarnak. Elég katyvasz sztori, na.

Viszont a néhány szívet melengető, szép gondolat mellett, melyeket Gilliam, képletesen szólva, Tom Waitsként eldalol a filmben (jobb lett volna ha valóban Waits énekelte volna ezeket, mert akkor az ütött is volna), olykor valóban fantasztikus látomásokat szemlélhetünk, lélegzetelállító távlatokat, mélységeket és magasságokat, olykor cukrosan édes, máskor sötét és halálos álmokat láthatunk. Kár, hogy ezek most nem állnak olyan súlyú mondandó szolgálatában, mint régebben a Brazilban, a Halászkirály legendájában vagy a Félelem és reszketés...-ben. Néhány jó mondat egy sebtiben összefércelt sztoriban, pazar látvány körítésében, ennyi nagyjából az új Gilliam-film. Fantáziája még mindig szárnyal, azonban a látomásokat, melyeket még mindig egyedülállóan képes vászonra is varázsolni, láthatóvá tenni, nem képes összefüggő, koherens történetté ötvözni. Legalábbis úgy, hogy erre is úgy emlékezzünk, mint az említett korábbi kultikus darabokra, nem. Asanisimasa fintorog: 5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr191900006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AkarkiJ 2010.04.06. 22:09:45

Egyetértek. Baromi látványos film, amiben végig érződik, hogy van benne valami, de csak egy nagy katyvasz lesz belőle.

Heath Ledger nagyon jó volt benne, Depp és Law is ok, Colin Farrel viszont gyengébb volt náluk jóval.

_ev_ 2010.04.06. 22:15:37

új Gilliam-film?!
már itthon is lassan három hónapja, hogy bemutatták...
amúgy tényleg felületes

Fanfan17 2010.04.06. 23:48:55

A film zseniális.
Ami sekélyes, az a kritika:((

2010.04.07. 00:34:12

mérsékelten elvakult Gilliam-fannek osztályozom magam (nem is láttam mindent), (mégis) lenyűgözött a film, még magához képest is zseniálisnak tartom. A kritikával ennek okán nem értek egyet. Én látok a filmben kellő súlyú mondanivalót, dugig van szimbólumokkal és finom utalásokkal, és ad továbbgondolni valót is rendesen. Egyértelműen a Münchausen báró kalandjai mellé fűzném fel - persze, nekem az is a kedvencem Gilliamtől.

Ne felejtsük azt sem, hogy Gilliamre már közmondásosan rájár a rúd (Münchausen, Brazil, Don Quijote esete rémlik fel), erre most Heath esete, mégis emelt fővel és egy nem mindennapi alkotással jött ki belőle, ami szerintem a legjobb műveihez is mérhető.

És a film egyben a független filmgyártás diadala is a nagy stúdiókkal szemben. Pont ezért más elvárásokkal és határokkal dolgozhat, amiket maximálisan ki is használ. Az a fajta film, ahol folyamatosan dolgozik az agyad és a szíved is, és még a rendezőt ismerve sem igen lehet kitalálni, mi történik majd a következő öt percben. Szerintem a szórakoztatás magasiskolája. Nem sekélyes, hanem igazán ad, csak győzd befogadni... mégis látványos és elérhető a könnyed szórakozásra vágyónak is. A látvány végre Gilliam fantáziájához mérten színvonalas effektek mellett kis részleteiben is őrült tehetséggel van összerakva. Egy-egy kép többet mond és inkább magával ragad, mint a tucatfilmek fél órája. Legalábbis engem. Ezt várom egy jó filmtől, és ötszázból egyszer, ha bejön.

Film 10/10. Kritika 5/10 :).

Feltétlen moziban vagy hatalmas tévén ajánlom!

Yezu 2010.04.07. 01:28:26

Utoljára David Lynch Inland Empire-jének a kommentjeinél láttam ezt, hogy a kommentelők megpróbáltak mindenfélét belemagyarázni egy "amúgy lehetett volna belőle valami, ha..." típusú filmbe. Olyan dolgokat aminek semmi köze a film élvezhetőségéhez; "a film egyben a független filmgyártás diadala is a nagy stúdiókkal szemben". Nevetséges. Ütött-kopott ócskaság. Attól nem fogok egy filmet élvezni, hogy korábbi munkáknál mit tett le a rendező az asztalra.
A trailer alapján az ember úgy gondolta, hogy egy jó filmet fog látni, de az maga volt a film lényege. Gilliam, Lynch és a régi nevek is leginkább olyanok mint Dr. Parnassus, akik régen alkottak valamit ami egyedülálló, lebilincselő, de ma már csak a nyenyerét tekergető öregek akik az egykori dicsőség emlékében élnek, miközben egy majomnak öltözött törpe gyűjti a kopott bögrébe az aprót.
És ezek a törpék a kommentelők akik kitartanak az öreg mester mellett...

Kritika 10/10. Kommentelők 5/10 :P

EmpZoooli 2010.04.07. 07:12:21

Yezu:

"[...]Gilliam, Lynch és a régi nevek is leginkább olyanok mint Dr. Parnassus, akik régen alkottak valamit ami egyedülálló, lebilincselő, de ma már csak a nyenyerét tekergető öregek akik az egykori dicsőség emlékében élnek, miközben egy majomnak öltözött törpe gyűjti a kopott bögrébe az aprót.
És ezek a törpék a kommentelők akik kitartanak az öreg mester mellett..."

Szerintem ez a mondat önmagában mutatja, hogy nem sekélyes a film...

Kolo 2010.04.07. 07:48:03

Én szerettem, és nem vagyok törpe
get a midget:)

kultursznob 2010.04.07. 08:30:41

Szerintem jó film, a kritika elég semmitmondó. Itt egy érdemesebb:

www.zartkor.hu/cikk/2010/01/14/doctor-parnassus-es-kepzelet-birodalma-terry-gilliam/

Mielőtt beszólás ér (ahogy az lenni szokott): nem én írtam. :-)

zsofciii 2010.04.07. 08:50:39

@somewhat damaged: egyetértek, tipikus többszörnézős film, nekem is nagyon tetszett. 8/10

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.07. 08:53:11

@kultursznob: Szerintem terjengős a belinkelt kritika, írója csak a filmet színezi, de semmi kritikait nem állapít meg róla.

2010.04.07. 22:06:29

@EmpZoooli: elegáns és igaz :).

TG nem titkoltan a saját projektjeire, korára és kapcsolódó érzéseire is utalgat. És továbbra is érvényes motívum a régivágású történetmesélés, mint mára lejárt lemez, és azok, akik mégis vevők rá. A törpék nem lennének ott, ha érdekelné őket a többiek gúnyolódása.

@Yezu: A stúdiókérdést megpróbálom még egyszer megvilágítani: kevés, nagyoktól független produkció jut el a nagy mozikba sok emberhez, és köszönhetően ennek, egész más tartalommal és formával tud dolgozni. Ami az igényes felhasználónak akkor is jó, ha a konkrét film nem tetszik neki, mert kikövezi az utat más érdekes filmek számára. Ettől nem lesz jobb film, viszont a produkció javára lehet írni. Az én szubjektív értékelésemet befolyásolja.

(Szorosan attól sem lesz jobb vagy rosszabb film, hogy Heath meghalt. Csak attól, hogy három másik színész is bekerült a "helyére", akármiért. Mégsem mulasztja el senki megemlíteni, nem is nagyon lehet elvonatkoztatni a kérdéstől.)

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.04.07. 22:40:12

alapvetően nem lett rossz, de messze nem a legjobb filmje összességében. attól nem lesz feltétlenül jobb egy film, ha csak egy szűk réteg ismeri fel a kiszólásokat és az utalásokat. a 2/3-nál konkrétan too much lett. sok volt a rágógumi, mégis csúszott szét az egész. de hát ezt be kell tudni annak, h a zsenit csak egy hajszál választja el a.. Gilliamtől. én is max egy 7est dobnék rá.

jah, és Farrelnél konkrétan kezdtem bealudni.
süti beállítások módosítása