asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Lódító hódítók (The Invention Of Lying, 2009)

2010.07.26. 20:09 efes

Ricky Gervais tulajdonképpeni első egész estés játékfilmjében (a magyarítás erős túlzás, szokás szerint), kb. A hazugság feltalálásában kissé megúszósan ugyan, de alapvetően sikerrel transzformálta Woody Allen neurotikus, slemil kisemberét, némi Monthy Pythonos behatással a saját, a kitűnő Office és Extras tévésorozatokból megismert bumfordi, pufi, tömpeorrú, echte angol hivatalnokfazonjába. A film, bár komoly engedményeket tesz bizonyos irányokba, alapvetően okos és szórakoztató, még akkor is ha a vége meglehetősen szentimentális.

A Gervais által alakított tehetségtelen, született lúzer forgatókönyvíró egy olyan alternatív világban él, ahol nem létezik a hazugság, mindenkinek ami a szívén, az a száján, de ebből nincs is különösebb gond, hiszen ezzel mindenki tisztában is van. Olyan világ ez, ahol a reklámok sem árulnak zsákbamacskát, a Coca Cola reklám pl. azt mondja, hogy ez egy cukoros lötty, a Pepsi pedig azt, hogy ezt csak akkor igyad, ha nincs Coke, a Pizza Hutnál minden pizza ugyanolyan, stb., stb. Értelemszerűen filmek sincsenek, hiszen az általunk ismert filmek értelemszerűen az álomgyárban készülnek, ergo hazugság mind. Amit e világban filmnek neveznek, az abból áll, hogy egy őszhajú bácsi felolvassa, hogy egy adott korban kronológiai sorrendben milyen események történtek - Mark Bellison, vagyis Gervais is ilyeneket ír. Amíg ki nem rúgják. Utána, amikor a randevúja is balul sül el, és a Szomorú Hely Reményt Vesztett Öregek Számára nevű otthonban lakó édesanyja őt hívja a halálos ágyához, Mark fejében isteni szikra gyúl: az elvárt sötét nihil ígérete helyett anyjának azt hazudja, hogy egy boldog, gazdag, jókedvű világba jut halála után. Abban a világban ez volt az első hazugság, ami viszont dolgok nem várt kataklizmáját indítja el.

Ricky Gervais itt sem akar mást, mint becsajozni, mint rendesen, mindenhol, de ebben súlyos kisebbrendűségi komplexusa, valamint köpcös termete mindig megakadályozza. Brilliáns és szépen ívelt a film alapötlete, mi szerint az a világ, amiben mindenki megmondja az igazat a másik szemébe, alapvetően szomorú, szürke és gonosz világ, és csak kisebb-nagyobb hazugságok teszik elviselhetővé. Ahogyan ezt a sztorit Gervais valamiféle Biblia-parafrázisra húzza, az helyenként igen vicces pillanatokat eredményez, ebben nyilván sokaknak méltán fog eszébe jutni a Monthy Python-féle Brian élete, még akkor is, ha szó sincs plagizálásról. A komplexusos, neurotikus kisember karakterében Woody Allen szintén megkerülhetetlen, azonban Gervais hibátlanul fordítja azt angolra. Kicsit kevesebb szentimentalizmust ugyan elviseltem volna, főleg, ha Gervais sorozatokból megismert gyökér, önmagát sem kímélő és igen cinkes, politikailag inkorrekt humorából jóval több került volna be ebbe a mozifilmbe. Így csak egy alig valamivel átlag feletti vígjáték ez. Asanisimasa: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr82178180

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lódító hódító (The Invention of Lying) 2010.08.22. 09:07:02

Alapsztori: Egy olyan világba csöppenünk, ahol még soha senki nem hazudott és természetesen hősünk az, aki elkezdi.Húzónév: Ricky Gervais, Jennifer Garner, Rob LoweMűfaj: romantikus, vígjátékTrailer ittAmire számítottam: Az alapötlet nagyon tetszett, a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bog.art 2010.07.26. 20:55:57

Én imádom Gervais-t, az Extras-on vinnyogva röhögtem, az Office-on fetrengtem, de ez a film tényleg nem üti meg a tőle elvárt színvonalat. A 6/10 jogos, én talán még kevesebbet is adtam volna ("érted haragszom, nem ellened, Ricky").
süti beállítások módosítása