asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Haggyállógva Vászka (1996)

2010.11.08. 11:25 efes

Gothár Péter '96-os, a filmszemlén, amúgy Lola T-Fordosan, mindentvívő filmjében, a Haggyállógva Vászkában Vászka, a városi rabló egy koszlott szentpétervári (vagy már leningrádi?) lakás ablakán, másnaposan kinézve egy koporsót cipelő menetet lát, mely a szokástól eltérően, éktelen ricsajjal vonul végig az amúgy néptelen utcán. A gyászmenet botokkal sétapálcával, gerebélyével üti-vágja, csépeli a koporsót. Vászka azonmód ingben-gatyában kiugrik az ablakon, és kérdi a gyásznépet: Miért bántjátok azt a koporsót? Tartozik nekünk, aki benne van és úgy ment el, hogy nem rendezte! - kiáltozza a nép. Vászka zsebébe nyúl és egy marok papírpénzzel kifizeti a hőbörgő népet, majd fogja a koporsó taligáját, és egymaga viszi a temetőbe az ismeretlen halottat. Mit írjunk a fejfára? - kérdi a szintén megkent sírásó. Csak ennyit: -mondja Vászka, 19 óra 56 perc.

Gothár persze nem váltja meg ezzel a filmmel '56 emlékét, nem is ez a szándéka. Vászka, és a mellészegődő Ványka, a falusi tolvaj népmesei figuráinak szürreális, groteszk és abszurd története a törvényen kívüli, mégis a törvény által sújtott, de lelkükben, szellemükben szabad, vagabund félvilági alakoknak állít tündéri szépségű mementót, akik ügyeskedve, tehetségüket, kurázsijukat latba vetve próbálták túlélni a zsarnokságot. E filmben jelesül Zinovjev szovjet terrorját az Auróra hadihajó híres-hírhedt lövése utáni éveket élő Szentpétervárban, de értsd úgy, hogy bárhol, bármilyen diktatúrában.

Gózon Francisco ritkán látható minőségű esztétikai értéket lehelt a kényszerűségből még SP Betára forgatott, majd arról filmre felnagyított film képkockáiba, melyek tökéletesen teremtik meg egy elképzelt, valahol véletlenül megtalált, korabeli némafilm illúzióját, és adnak semmivel össze nem téveszthető, egyedi hangulatot a filmnek. A markáns orosz színészek által megjelenített groteszk karakterek fergeteges kavalkádja olykor Truffaut Jules és Jimjét idézi meg, de eszünkbe juthat Vizi és Ecsédi is, a Cseh-Bereményi-féle Frontátvonulásból, máskor meg Eizenstein Patyomkin páncélosa klasszikus képeinek parafrázisait látjuk, asszociációk özönének tűzijátékát gerjesztve az erre fogékony elmékben. Gothár filmje valódi művészi élményt nyújtani képes, időtálló alkotás. Asanisimasa: 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr972433049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. No 2010.11.08. 17:07:10

Az mondjuk nem kicsit furi, hogy ezt a filmet neveztük Oscar-díjra, jó hogy nem Makavejevet, ha már barkács. Tescoban egyébként 99 Ft-ért volt kapható papírtasakban, valószínűleg a proletkult jegyében. Megnyugtatlak: nem hagytam ott. Biztos mer szar.

Dr. No 2010.11.08. 17:08:45

@Dr. No: Vagy mondjuk Szőke Andrástól valamit.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.08. 18:00:54

@Dr. No: Hát, ezt a filmet Oscarra nevezni baromság volt, mit kezdenek ezzel Hollywoodban? A keletiekről alkotott jó kis sztereotípiáikkal? Na ez a tipikus kultúrpolitikus baromság. Szabadság, szerelem az OK. Az szar, de legalább ott is értik.

(Szőkét inkább ne.)
süti beállítások módosítása