asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Ádám feltámadása (Adam Resurrected, אדם בן כלב, 2008)

2010.12.14. 20:33 efes

A film rendezője, Paul Schrader írta a Taxisofőrt, és még sok más pazar filmet. Ettől még persze nem muszáj értenie a rendezéshez, de az Ádám feltámadása egyáltalán nem rossz. Meglehetősen furcsa, groteszk, mondhatni, gyilkos hangulatú film, de hát a témája is ilyen. Javarészt egy, az izraeli Negev-sivatagban lévő rehabilitációs intézetben (mondjuk ki: elmegyógyintézetben) játszódik, ahol a holocaust olyan túlélőit ápolják, akik elméjében maradandó károkat okoztak az átélt borzalmak. A film főalakja Adam Stein, aki a húszas-harmincasévek Berlinjében a varieték és cirkuszok ünnepelt nevettetője volt, hogy aztán a lágerben már szó szerint kutyává változva szórakoztassa Kleint, a parancsnokot, vagy éppen hegedűszóval kísérje a gázkamrába vonuló menetet, melyben ott vánszorog felesége és kislánya is.

Adam Stein figurájában Jeff Goldblum élete egyik legjobb alakítását nyújtja, sármos, elegáns és elbűvölő, amellett, hogy szemeiben ott van az érthető nettó őrület. Különös, szinte misztikus aura övezi még a leglealacsonyítóbb pozitúrában is, amire Klein kényszeríti. Ezzel szemben a náci (Willem Dafoe) békeidőben kisszerű, korlátolt alak, a háborúban, SS-egyenruhában pedig aljas, vicsorgó véreb (amihez kiválóan passzol Dafoe fura fogazata). Ne várjunk itt árnyalt jellemeket, ez egy zsidó filmje arról, mit okozott a lelkekben a holocaust. A gyűlölet természetes, mint ahogy természetes az is, hogy nem a németek ellen irányul en bloc, hanem kizárólag egyes németek ellen, akik annak idején azt tették, amit (például arra kényszerítettek embereket, hogy négykézlábra ereszkedve ugassanak, mint a kutyák - csak mert megtehették).

A flashbackekkel sűrűn tagolt film abszurd, groteszk hangulata híven idézi meg témája mély abszurditását, egyben felfogható Thomas Mann Mario és a varázslójának egyfajta verziójának, melynek a forgatókönyvét a valóság írta. Mélyen felkavaró, sok helyen Kurt Vonnegut bizarr világlátását idéző alkotás ez, minden -könnyen érthető- szándékos és önkéntelen didaktikájától függetlenül, mely sok optimizmust nem tartalmaz: a sebek nem gyógyulnak, soha nem gyógyulhatnak be. Asanisimasa: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr322516212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása