asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

28 nappal később (28 Days Later..., 2002), 28 héttel később (28 Weeks Later, 2007)

2010.12.17. 21:37 efes

Lassan beindul a téli díjosztó szezon, a tévésorozatok közül igen komoly esélyei vannak Frank Darabont The Walking Dead című zombis tévésorozatának, melynek eddig hat része ment le, igen komoly sikerrel (imdb: 9.2!), én is bírtam. Ennek örömére nyálaztam végig a sorozat akár közvetlen előzményének, előfutárának is betudható 28 nappal, illetve 28 héttel később című horrorokat, melyek annak idején kimaradtak. Az egyiket sajnálom, a másikat nem.

A 28 nappal később a hullámvasútpályát futó (ergo zseniális filmeket és nézhetetlen giccseket egyaránt elkövető) Danny Boyle műve, melynek témája nem éppen egy etwas: egy katonai laborban szegény majmokon vírussal kísérleteznek, a vírus aztán persze elszabadul és vadállati dühkórral fertőzi meg Anglia szinte teljes lakosságát. A kór vérrel és nyállal terjed, ami már kapásból jó kis vérben-könnyben tocsogó hentelésre gerjesztene egy átlagos horror-rendezőt. Boyle azonban nem dől be a csapdának, de legalábbis van gondja arra is, hogy nemcsak felturbózza a hagyományos zombi-klisét (itt az elzombuló vírusfertőzött élőhalottak nemhogy tántorognak, de egyenesen száguldoznak - persze dühöngeni nem lehet tétován ténferegve...), sőt a középpontban éppen a környezet és az egészséges szereplők állnak, és nemcsak abból a szempontból, hogyan tudják elkerülni azt, hogy megharapja őket egy száguldó élőhalott. Kifejezetten érdekes a környezet, a világvége utáni vidék, a házak, városok, utcák ábrázolása, az étkezés, a fürdés, az utazás és egyáltalán, a mindennapi élet problematikája, ami pl. a The Walking Dead-ben is gyakran visszaköszön. Nem mellesleg, az élő karaktereknek érzékelhető személyiségük is van, bár pl. egy Cillian Murphy-kaliberű színésznél ez a minimum. Emellett van persze izgalom, meg egy kis vérfürdő is, de itt nem ennek a pornografikus ábrázolása volt a cél. Még nem.

A 28 héttel később című folytatás, melybe Boyle már csak producerként szállt be, már ilyen lett: egy agyatlan hentelős tucathorror. A rendező, a spanyol Juan Carlos Fresnadillo a helyszínt visszatette Angliába, Londonba, amit elvileg az amerikai haderővel ekkorra már megtisztíttatott, de már mindenki tudja, hogy ez nem így van: maradt ott még vicsorgó. Szinte az első kockáktól kezdve az egész film egyetlen menekülés története, ami még akár lehetne izgalmas is, de az elképesztő logikai bukfencek, sőt, nyaktörő ugrások és az ezek ellenére előre sejthető fordulatok tökéletesen hiteltelenné teszik az egész filmet. Érezhette ezt a fiatal spanyol rendező is, ezért a végére az egész filmet átmentette egyetlen életerős, first person shooting-mészárlásba, ami elmegy egy lövöldözős játékban, de filmnek édeskevés. Jobb sorsra érdemes színészek itt is akadnak, Robert Carlyle speciel kifejezetten vicces, ahogy bezombul, Jeremy Renner pedig ha sejtené, hogy nemsokára Oscar-díjas filmben kap szerepet! Az az érdekes és elgondolkoztató, disztópikus vonulat, ami az első részben elindult, itt még nyomokban sem lelhető fel, majd csak egy tökéletesen más projektben, a már említett Darabont-féle tévésorozatban találkozhatunk hasonlóval.

Asanisimasa szerint: 28 nappal később: 8/10, 28 héttel később: 2/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr412522739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2010.12.17. 23:01:40

dettó. a két film nem egy ligában játszik.

egyébként boyle-nak mi volt nézhetetlen giccse?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.17. 23:30:26

Hát a Napfény..:) Azt nagyon utálom! :)

bog.art 2010.12.18. 08:47:36

@efes: má'mé' lenne a napfény nézhetetlen giccs? a slumdog sokkal inkább giccses, de az se nézhetetlen (inkább csak egyszernézős), a napfény meg olyan jól beszippantja az embert azzal a furcsa atmoszférával. én már egy csomószor újranéztem, nem tökéletes, persze, meg hát nem is a hihetősége a fő erénye, de kifejezetten érdekes sci-fi a maga nemében. én csak azt utáltam benne, hogy sanada mestert milyen hamar kiirtotta a rendező, disznóság! ;-))

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.18. 08:57:05

@bog.art: Ebben nem engedek: A napfény alatt többször sugárban hánytam attól a mérhetetlenül szépelgő, csiricsáré lila fingtől, ami belengte az egészet. A Slumdog Millionare-ban viszont tök szépen beemelte a dokumentarista szürkébe Boyle a színes bollywoodi giccset: ezért is kapta az Oscart. Itt a forma egyben volt a mondanivalóval, a Napfény esetében pedig még csak mondanivaló sem volt, ami mégis, az csak egy első osztályos tankönyvbe való, mindez ocsmány, dombornyomott new age köntösben. Broáf. Ne akard vesztemet ennek a szemétnek emlegetésével...

bog.art 2010.12.18. 09:53:03

@efes: :-DDD
teljesen meg tudom érteni az utálkozást, jó, hát mondanivaló tényleg nem volt benne, én azért tudom felmenteni (tényleg szeretem újra és újra megnézni, legalábbis a film négyötödéig), mert a képernyővédőmön évek óta egy napról készült felvétel van a napkitörésekkel és sokszor rajtakapom magam, hogy csak bámulom a képet és teljesen megszűnik a külvilág, nyilván danny boy is ugyanazokat a spektrumos ismeretterjesztő filmeket nézte a világegyetemről, amiket mi is és hirtelen őrült késztetést érzett arra, hogy filmbe öntse a csodálatát. én az istenhites baromkodást egyszerűen kihagytam belőle, az a része nem érdekelt meg őszintén szólva nem is értettem, hogy mit akar kihozni belőle. a spektrumos része viszont jó volt.

Gringo 2010.12.18. 15:57:51

@efes: Nem lehet hogy egyszerűen csak nem szereted a sci-fi-t?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.18. 16:39:27

@Gringo: Én annyira szeretem a scifit, hogy az Orion űrhajón, az Alfa holdbázison, Pirx pilóta kalandjain nőttem fel, és Vernétől Arthur C Clarke-on át Lemen és Asimovon keresztül Douglas Adamsig végigolvastam az összes fontos irodalmat. A Galaktikának tán még mindig megvan az összes száma, kb. 84-ig. A 2001 Űrodisszeiát ha nem láttam 15-ször, egyszer sem. Ugyanúgy megvolt a Solaris meg a Stalker, mint a Star Wars és Trek-összes,meg a Csillagkapu mind a 10 évad. :) Ez a Napfény momentán kurvára nem jött be... De vannak ilyenek: a Battlestar Galacticából sem bírtam megnézni egy részt se, mert szénné untam. A Fireflyt bírtam viszont. Meg sorolhatnám. Szóval, szeretem a scifit. :)

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.12.18. 19:45:32

@efes: A Napfény nekem se jött be annyira, vannak benne narrációs botladozások meg fölösleges stilisztikai maszturbációk, de ez a giccs fogalmát még nem meríti ki szerintem. Boyle filmjében én egy mérsékelten sikerült meditatív sci-fit véltem felfedezni, ami minden LSD-s tripek őstípusára, a "Journey to the Sun"-ra épít. Lehet, hogy amit giccsnek tartasz, az csak efféle "drogos"-irreális túlzás?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.18. 20:08:30

@Bokortalan Lajtalan: Ja, ez nyilván benne is van, én nem is ezt a pszichedelikus izét utálom, hanem a new age filinget, azt az álfilozofikus katyvaszt. Gondolati síkot, vagy mit.

Az LSD-trip nekem filmen a 2001. Űrodisszeia utolsó harmada.

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2010.12.19. 00:21:29

"A napfény alatt többször sugárban hánytam attól a mérhetetlenül szépelgő, csiricsáré lila fingtől, ami belengte az egészet"

Hát szerintem ezt az egyet nem lehet elmondani róla. Alap, egyszerű sztori, egyedi látványvilággal és atomdurva zenével. És pár jelenettel, amik kőkeményen odab*sznak.

Lásd youtube-on "kaneda's death" :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.19. 09:40:30

@drumlin: Nincs baj a relatíve fillérekből ácsolt vizualitással és a zenével sem (bár az atomdurva azért nem kicsit túlzás, főleg összevetve ezt is Ligeti Lux Aeternájával, lásd. 2001 Space Odyssey... Na ez az utóbbi az atomdurva, az én fogalmaim szerint), bár ezek sem egyediek. Az odabaszás az meg relatív: kit mi és hova. Engem itt semmi, sehova. Nekem az üzenettel van bajom, főleg azzal, hogy van :), valamint azzal, hogy boyle állandóan az Űrodisszeiára kacsingat, ha jól emlékszem, a Monolit még meg is jelenik a filmben. Nemá. A sztori igen, egyszerű. Egyszerű, de logikátlan és komplett marhaság. Az együgyűsége amúgy nem zavarna, mint ahogy pl. a Star Wars, vagy a Stargate SG1 vonatkozó részeiben sem zavart az, ha felrobbantgatnak egy csillagot, ám ott evidencia volt, hogy ez egy mesefilm. Boyle-nak azonban ciki a mesefilmezés, ő mély és művészi akar lenni, de érzem az izzadságszagát. Sőt, a szájszagát is. Nem megy neki. Kisgyerek ő még Tarkovszkijhoz és Kubrickhoz mérve. Kvalitásai meg lennének hozzá, de mersze és kitartása nincs: amikor eredetit alkothatna, ezt a filmet is elviszi gagyi-horrorba.

Dr. No 2010.12.22. 16:37:17

Walking Dead-ről vélemény lesz? Ha nem lesz, legyen!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.22. 17:19:07

@Dr. No: Megvárnám a végét, ha lesz ilyen egyáltalán. Én amúgy bírom, eddig.

Dr. No 2010.12.22. 19:10:46

@efes: Nem tudod kivárni a végét, mert még a képregénynek sincs vége. Ráadásul ha a tévésorozat olyan ütemben követi, ahogy a mostanáig leadott hat rész, akkor még kb. 10-12 évadot kéne leforgatni, hogy utolérjék. Durván 1 TBP tartalmáét filmesítették meg a sorozatban, ami 6 füzetnek felel meg egyben, és most december elején jelent meg a 13-as TBP. Mivel a füzet kicsivel előrébb jár, ha kiszámolod, füzetben úgy a 79-80-as számnál tarthat. Az eddigi statisztika szerint tehát kb. 1 füzet / 1 rész a tv-sorozatban, vagyis egy az egyben átfordítva kezdi (kezdené) elérni a tipikus dél-amerikai szappanopera-hosszúságot. Ebből most szerződtek le a 7-18. rész forgatására, ha minden igaz. Sosem lesz vége, csak ha abbahagyják.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.22. 19:31:42

@Dr. No: Na ezt nem szeretem a sorozatokban, pontosabban, az ilyen sorozatokban. Én még úgy tanultam, hogy ha nagybötűvel elkezdünk egy mondatot, akkor pontot, kérdőjelet, vagy felkiáltójelet teszünk a végére. Így más a helyzet: én nem kezdtem volna bele Darabont helyében, hanem csináltam egy minisorozatot, amivel egy: beemelem a tévé-mainstreambe a zombikat, kettő: beemelem ugyanide a disztópiát, hogy ne legyen már olyan jó kedvünk. A végére meg biggyesztek valamit, a legelegánsabb talán egy kérdőjel lenne. De ilyen rétestésztából nem kérek. Egészen biztos, hogy elébb-utóbb Darabont is kiszáll a buliból, és lesz belőle egy zombis szappanopera, mint ahogy van már vámpíros, meg szimpatikus sorozatgyilkosos. (Mondjuk, az epizodikus szerkezet kiút lehet, bár akkor valszeg el kell térni a képregénytől is...)

Eddig nekem nem volt túl sok bajom a hat résszel, ami tetszett, az majdnem ugyanazok, amiket a 28 nappal később kapcsán mondtam... Persze, ez egy tévésorozat, tehát nem lehet végletes megoldásokat várni tőle, van benne jó sok melodráma, hogy míg a pasi csámcsog a félpofájú zombikon, a csajának is jusson valami, ez egy ilyen műfaj. Moziban lehet sarkítani.

Dr. No 2010.12.22. 22:33:45

A poszthoz azért hozzátennék annyit, hogy a "28 nappal később" szereplőgárdája nagyon erős, nem is tudnám megmondani, hogy a főszereplő négyesfogatból (Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Naomi Harris, Megan Burns) kinek az alakítása a legerősebb, a maga módján mindegyik tanítani való. És ne felejtsük el Boyle filmjének zsánertörténeti jelentőségét, hogy friss vért ömlesztett az akkor már teljesen komolyan vehetetlen zombifilmekbe egy olyan időszakban, amikor hosszú szombat (pardon: péntek vagy hétfő) estéken át kellett meddőn szörfölni a csatornák sivatagában, mire valami jó kis száz évvel korábbi hentelésre bukkant az ember... Boyle filmje nélkül nem sikerült volna olyan remekbe szabottra a Holtak hajnala 2004-es remake-je sem, hogy mást ne mondjak.

A folytatásra meg teljesen fölösleges volt Robert Carlyle-t elpocsékolni.
süti beállítások módosítása