asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

A király beszéde (The King's Speech, 2010)

2011.02.03. 16:19 efes

Végül is, abban mindenképpen igaza van Roger Ebertnek, az egyik legbefolyásosabb amerikai filmkritikusnak, hogy "ha másért nem is, de filmre kívánkozó történeteik miatt mindenképpen szerethető a brit uralkodócsalád". A díjakkal és jelölésekkel már eddig is alaposan megszórt A király beszéde című film valóban egy jó, de főleg szép történet a ma regnáló Erzsébet angol királynő papájáról, a valaha dadogós VI. Györgyről, valamint logopédusáról, a diploma nélküli, bukott ausztrál színészről, Lionel Logue-ról. Csalódnék is, ha nem szakadna rá egy vájdlingnyi Oscar nemsokára...

A film, Tom Hooper rendezése, pikkpakk mainstream film. Csodálatosan van fényképezve (Danny Cohen). Kiválóan megírt párbeszédek szórakoztatják a nézőket egy jól szerkesztett történetben, aminek megértése ráadásul nem okoz fejfájást senkinek sem (David Seidler), úgy, hogy mégis szól valamiről (elsődlegesen olyan örök értékekről, mint barátságról, tiszteletről). Ennyi általában önmagában elég szokott lenni legalább 2-3 jelölésre, és még akkor nem beszéltünk a két (három, négy) színészről, akik akkorát játszanak, mint ide a Globe Színház. Szóval, benne van mindaz, ami Hollywood termékeiben szerethető. Én a szintén tavalyi (és szintén kitűnő) A Single man-ben figyeltem fel Colin Firthre, milyen baromi jó színész ez a pali, az ő kifinomult, visszafogott színészi eszközeivel és mély intellektualizmusával. Úgy tűnik, 2010 a csúcs éve lesz, a Jóisten sem menti meg egy Oscartól, hiszen azért is, és ezért a dadogós királyért is jelölve van a legjobb férfi alakítás díjára. Azt kell, hogy mondjam, dőljön össze az egész puccos kóceráj, ha nem kapja meg valamelyikért, hiszen mindkettőben nagyon jó volt. Én sem hittem el, de mind a két kezemmel szorítottam a szék karfáját, és előredőlve drukkoltam, hogy miközben ő is majd szétrobbant a vásznon, szemei dülledtek, a halántékán lüktetett az ér, de nem ám úgy, ahogy elképzelik, hanem finoman, visszafogott angol módjára, hogy mondja már ki azt a rohadt 'p' betűt... Méltó partnere ebben az erőfeszítésben Geoffrey Rush (Logue), aki megejtő eleganciával játssza a király logopédusát, közben séróból, autentikusan, mintegy mellékesen, mondja a híres Shakespeare-monológokat, mindemellett pedig pontosan érzékeljük azt a rendkívül összetett érzelmi, gondolati és lelki folyamatot is, melyen keresztülmegy, miközben a herceget, később királyt, egyszerű, ráadásul ausztrál közemberként, megtanítja folyamatosan beszélni. Helena Bonham Carter megejtően bájos, mint aggódó hercegné, majd királyné, ez azonban nem meglepetés, ismerjük őt. Felhívnám a figyelmet viszont Timothy Spallra, aki Churchillt alakítja, nem nagyon emlegetik őt a nagy hype-ban, pedig -bár arcával kissé sokat mórikál - hanglejtésében, beszédmodorában kiválóan vette le a későbbi háborút nyerő, legendás miniszterelnök figuráját. Ez persze, csak annak jön le, aki eredeti nyelven nézi a filmet: itt szögezném le, hogy máshogy NEM IS ÉRDEMES. E film valódi értékei csakis angolul jönnek le, a jellegzetes hangsúlyokban, modoros fordulatokban, a király dadogásában, Churchill whiskey-ízű benyögéseiben van az íze, zamata elrejtve...

Az angol királyi család bulvárízű sztoriján, a színészek brillírozásán kívül, szerintem a legfontosabb olvasata a filmnek az, hogy élesen rávilágít arra a sokat idézett, de választások alkalmával mindig elfeledett tényre, hogy a politika szereplői, az igazán nagyformátumú figurák milyen tudatosan használják az előadóművészet elemeit. A politikacsinálás eképpen egyféle showműsor, és talán így is kellene kezelni, nem feledve azt, hogy e műsor sztárjai nem fognak hazahúzni, miután letolták a haknit és felvették a lét, hanem ennél lényegesen hosszabb ideig, lényegesen nagyobb hatalommal játszadoznak, ha nem vigyázunk eléggé. Illusztrációval tele van a hócipő. Ezzel a királlyal, ebben a filmben viszont nincs baj. Ez egyedül a baj, ha értik, mire gondolok... Asanisimasa: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr732636016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2011.02.03. 17:03:34

nem gondoltam volna, hogy ennyire erős lesz az idei Oscar felhozatal. a Fekete Hattyú és a The Fighter mellett még ez is. baromira nem számítottam rá, hogy ennyire jó lesz a dadogós Györgyről szóló mozi. Firth egyértelműen megérdemelné a szobrot, pedig eddig nem voltam egy nagy fan-ja, de ez a teljesítmény most mindent überelt. (még Franco-ét is.)

a mellék szereplőnek járó Oscar bácsit -pedig zseniális volt Rush is-, viszont legalább ennyire egyértelműen Bale-nek kellene vinnie. (ha még nem láttad, nagyon ajánlom a The Fighter-t megtekintésére)

ami különösen tetszett még, hogy nagyon ügyesen lavírozott a könnyed mainstream, és a mélyen szántó dráma között, így szerintem egálban volt a mérleg.

nikodémus 2011.02.03. 17:59:02

Minden szép és jó benne, de egyszerűen nem tudott igazán megfogni. (Ha már brit uralkodós sztorik, akkor A királynő, na az sokkal jobb.) Az eddigi Oscar-áhító felhozatalból messze a Black Swan a legjobb.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.03. 18:25:24

@nikodémus: A Királynő igen, jobb film. Éppen azzal és annyival jobb, amennyivel ez nem 10/10.:) A Black Swannál viszont ezt jobban szeretem, én valamiért nem tudom teljesen elfogadni Aronofskyt, túl művinek, túl erőltetetten bonyolultnak, lilának érzem. Nem csak a Fekete hattyúnál, hanem mindegyik filmjénél.

Ha Oscarról van szó, a jobb filmek mindig az idegen nyelvű szekcióban vannak, szerintem most is így lesz. A többi, a nagy ceremónia Hollywoodról szól, az meg ilyen, ha jó napot fog ki, mint ez a film. Szvsz.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.03. 18:26:31

@efes: persze, jó film a Fekete hattyú is, csak nem maximálisan.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.03. 18:28:07

@_DelMare_: Ja lesz a Fighter is..:) Én mégis pl. jobban várom az összes amerikai filmnél, pl. az új Inárritu-filmet, meg a többi idegennyelvűt.

nikodémus 2011.02.03. 18:37:18

@efes: "Ha Oscarról van szó, a jobb filmek mindig az idegen nyelvű szekcióban vannak, szerintem most is így lesz. A többi, a nagy ceremónia Hollywoodról szól, az meg ilyen, ha jó napot fog ki, mint ez a film. Szvsz."

Bizony ez így van, egyetértek.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2011.02.03. 18:50:47

@efes: hát szó se róla. Bardemet meg kifejezetten csípem.

off: most számolgattam, a 10 legjobb film jelölésnek a fele "igaz történet" alapú, ez is mily érdekes.;)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.03. 19:29:45

@_DelMare_: döglődik az álomgyár. :) a legjobb sztorikat az élet írja, meg ilyenek...:)

Juliusz 2011.02.04. 12:52:01

És hogy egy logopédust Loguenak hívjanak - pedig így volt! (A testedzője meg Mr. Gym?)

klág 2011.02.04. 13:11:20

tudom hogy az elgépelések miatt nyavalygó kommentelők a legnagyobb trollok, de EBERT

EBERT

EBERT

Publius Decius Mus 2011.02.04. 13:13:37

Már megint egy történelem és királyi család magyarázgató film. Sokkal érdekesebb lenne György, Kenti Herceg története, aki Rudolf Hess-el akart tárgyalni 41-ben, ben az utóbbit letartóztatták, a hercegnek pedig tartósan vidéken kellett maradnia, majd baleset érte őt és teljes adminisztrációs személyzetét.

tejcsokoládé (törölt) 2011.02.04. 13:22:45

szerintem egyszerűen zseniális volt, oszt kész.

rockjano_ 2011.02.04. 14:05:46

Tegnap néztem a Fightert...nagyon erős film...nem lehet abbahagyni, beleragasztja az embert a székbe. Ja azt is csak angolul szabad, amit Bale művel az nem szinkronizálható (már csak a tempója miatt sem). Mindenki nagyon jó benne, Whalberg is meg a mama...az kegyetlen.

A BlackSwan is megvan még csak belenézegettem, gyönyörű és erőteljes de talán kicsit túl művész az Oszkárhoz. De nagyon profi munka az is.

A Kirány beszédére még vadászom (csak screent nem akarok)

chipshop (törölt) 2011.02.04. 15:50:52

A King Speech orult jo kis mozi volt,es Firth abszolut megerdemli az Oscart ahogy a logopedus is a legjob mellekszereplo dijat:-)Black Swan..osszesegeben tetszett,de szamomra valamiert nem Oscar.Biutiful-brillians mozi,imadom,muszaj dijat kapnia:-)))Meg ugyan nincs a mozikban(es fogalmam sincs mikor lesz)a Rabbit Hole Nicole Kidmannal,tegnap lattam es a vilag legunalmasabb mozija.A Fightert holnap nezem,es majd referalok:-))))
süti beállítások módosítása