asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

127 óra (127 Hours, 2010)

2011.03.03. 12:07 efes

Danny Boyle mindent kihozott a szorult helyzetbe került extrém sziklamászó-biciklista valóban megtörtént sztorijából, ezért mindenképpen dicséret illeti; maga a film viszont, ha nem is 127, de bő másfél órányi, embert próbáló feladat. Ha nem is annyira, mint amit gyakorlatilag egyetlen szereplője, Aron Ralston átélt.

Hogy Boyle jó rendező, azt tudtuk eddig is, ízlésével vannak gondok, hajlamos erős túlzásokba esni, ami eléggé ragacsos giccseket (a Napfényre gondolok) is eredményez olykor, itt azonban elengedhette magát: Ralston tényleg olyan dolgot vitt végbe, amit nem lehet száraz, visszafogott modorban elmesélni. Az emberi lét olyan fokára jutott, amire csak igen kevesen, s hogy mire képes az életösztön, bizonyság rá az, hogy tavaly gyermeke is született. A mély sziklahasadékba csúszott hegymászó túlélésért folytatott, igencsak reménytelen harcának megjelenítése filmes szempontból igen nehéz. Szűk a hely, kevés a fény, s mindössze egyetlen szereplő játszik, gyakorlatilag az egész filmben. (Persze, egy koporsóban való élve eltemetkezéshez képest ez is semmi.) Boyle mégis megoldja a problémát, nem spoilerezek, így csak annyi, hogy különböző filmnyelvi eszközökkel és egy jó színésszel: James Francoval. A végén aztán ömlik a fény, padlógáz-himnusz, fotómontázs. Elszállunk, a filmmel és szereplőjével együtt, mint az a bizonyos győzelmi zászló, de hát túléltük. Ő 127, mi csupán másfél órát, de mindannyiunknak van oka az örömre.

A 127 óra amúgy egy bravúrosan fényképezett, iszonyúan klausztrofób, feszült film, bőven adagolt filmes és narratív hatást fokozó elemekkel. Kalandtúrázóknak, extrém sportolóknak és rajongóiknak kötelező, kultfilm-gyanús alkotás, de "mezei" nézőknek is nézhető és élvezhető lehet, ha kellően erős idegekkel rendelkeznek. Asanisimasa: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr472612977

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 127 óra (127 Hours) 2011.02.23. 10:06:02

Alapsztori: Egy fiatal kiránduló férfi keze beszorul egy szikla alá egy hasadékban és valahogy túl kell élnie az előtte álló napokat.Húzónév: Danny Boyle rendező / James FrancoMűfaj: életrajzi, kalandTrailer ittAmire számítottam: A csattanót már ismert...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bog.art 2011.01.25. 21:30:14

hát ez marha izgalmasnak tűnik, felvesszük a megtekindendők listájára. valamelyik műholdason van egy sorozat túlélőkről (i shouldn't be alive vagy ilyesmi a címe), én azokon is mindig tövig rágom a körmöm, pedig nyilván túlélte az illető a borzalmakat, ha személyesen meséli el a sztoriját...:-) (de azért olyan jókat lehet zokogni a végén a megkönnyebbüléstől, amikor eljátsszák, hogy végre megérkezik a felmentő csapat!)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2011.01.26. 12:30:20

jó volt, 7/10-es nekem is, örültem, hogy végre nem ment át unalomba és annak is, és az operatőri munka, vágás is jó. Az ipsét jelölték Oscarra is, na meg vágást is, azt hiszem...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.01.26. 16:55:52

James Franco megérdemli az Oscar jelölést. A film legnagyobb hibája, ha ezt hibának lehet egyáltalán nevezni, hogy nem okozott nyomott hangulatot számomra.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2011.01.26. 21:47:43

@koimbra: ez valahol vicc, de nálam is ez a helyzet. egész egyszerűen nem jött át az a iszonyatos érzés, amin az ember keresztül mehetett. ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy végül happyend lett a vége, ha nem is a waltdisneys formában.

Aquarius 2011.02.08. 19:05:38

Nagyon tetszett. Fura, hogy nem éreztétek át az iszonyatot, amin keresztülment. Nyilván, ez nehéz a karosszékből, és én is csak a kényelmemen keresztül, lecsupaszítva éreztem át, de rávett, hogy az élet apró örömeinek, vagy egyáltalán a személyes szabadságomnak a viszonylagosságáról elondolkodjam, hogy ez nem feltétlenül jár nekem, a legváratlanabb pillanatban meg lehet fosztva ettől az ember. Ilyenkor pedig minden más megvilágításba kerül.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.08. 22:15:32

@Aquarius: Szerintem átéreztük, csak nálam pl. erősen tompított a film drámaiságán az, hogy tudtam, hogy a srác a végén megmenekül. Ettől kezdve súlytalanná is vált egy picit. De csak egy picit, mert még így, kiherélve is egy jó kis film ez.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.08. 22:16:21

@efes: Mivel a történet valóban megtörtént, ugye.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2011.02.08. 22:31:07

@Aquarius: "tudtam, hogy a srác a végén megmenekül. Ettől kezdve súlytalanná is vált egy picit. De csak egy picit, mert még így, kiherélve is egy jó kis film ez. " szóról szóra. az nem baj, ha az ember tudja, hogy lesz katarzis, az már sokkal inkább, ha pontosan tudja azt is, mi miatt.

Aquarius 2011.02.09. 09:03:49

Igen, tényleg az lett volna az igazi, ha semmit nem tudunk a végkifejletről. Én például az Into the Wild-nál nem tudtam. Inkább ott tudtam volna. :(
süti beállítások módosítása