asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Megszegett ígéret (Nedodrzaný slub, 2009)

2011.04.26. 18:49 efes

Úgy látszik, a karvalyorrú, pájeszos sátán már a becsületes szlovákok közé is beette magát, hiszen ők is elkészítették saját, nagyszabású holocaust-filmjüket, Martin Friedmann-Petrásek valóban regényes, és szerencsés véget érő élettörténetéből. Sok sorstársa azonban Szlovákiában sem élte túl a második világháborút, ott a katolikus papból köztársasági elnökké avanzsált Jozef Tiso nácibarát bábkormányának áldatlan tevékenységének köszönhetően. A Megszegett ígéret egy tisztességes, alapos és hiteles háborús kalandfilm, egy valóban kalandos élettörténetből: ennyi, se nem több ennél, se nem kevesebb. Jirí Chlumsky rendező nem alkot filmjében háborús mementót, de könnyes, tragikus és megrázó felkiáltójelet sem állít, amit viszont vállal, azt korrekten meg is teszi. Martin kalandjai izgalmasan és fordulatosan elmesélve kerülnek szemünk elé, a kor és a milliő ábrázolása minden oldalról hiteles, a szlovák rendező cseppet sem udvariaskodik, amikor saját népének bizonyos elemeiben meglévő, gyűlölködő antiszemitizmust kell megmutatnia, legyenek azok egyszerű kisvárosi polgárok, parasztok, Tiso karhatalmistái vagy a felszabadító, szovjetek által támogatott partizánok. Érdekes módon, még sincs hír arról, hogy a különösebb felzúdulást keltett volna a nacionalizmustól ma sem mentes Szlovákiában, sőt még Oscar-díjra is jelölték e filmet.

A film minden pillanatában igényes kiállítású, ízléses és esztétikus. A nyilvánvalóan nem túlságosan vaskos költségvetéshez képest helyenként kifejezetten látványos jeleneteket láthatunk, beleértve a csatajeleneteket is, bár a valóságban kitűnően futballozó Martin focimeccs-jelenetei azért elég bénára sikerültek. Megfelelő számú zsidó "pónemű" szereplőt sem sikerült feltalálni szép Szlovákiában, így őket is kerekfejű, derék szlovák és pirospozsgás felvidéki magyar színészek keltik életre - azt mondom, ehhez képest hibátlanul. Mind a cselekmény, mind a tárgyi környezet hiteles és teljes illúziót kelt: minden felesleges sallangtól megtisztított, tisztességes háborús kalandfilm ez, egy zsidó túlélő túlzás nélkül fantasztikus történetéből. Asanisimasa: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr162857320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása