asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Éli könyve (The Book Of Eli, 2009)

2010.03.08. 17:46 efes

Az Éli könyve tulajdonképpen egy színtiszta western, mely egy elképzelt, globális világégés után játszódik. Egy magányos hős vándorol nyugatra, mert ez a küldetése - ennél alapabb amerikai nemzeti toposz kevés van, ez maga az amerikai életérzés, ez motiválta tulajdonképpen az Amerikai Egyesült Államok létrejöttét. A Nyugatra vándorló hős zsebében mindig ott volt a Biblia is, az igazát fegyverrel védte meg, így ebben semmi újat nem hoz a Hughes-testvérek filmje, de nem is kell ennek így lennie, hiszen azt sem várja senki, hogy az ismert mese végén a gonosz boszorka jóllakottan, hortyogva elaludjon. Vicces kedvű mesélőknél egyszer-egyszer ugyan előfordulhat ez is, de a Jancsi és Juliska-mese vége legtöbbször mindig az, hogy a boszorkára rácsapódik a kemence ajtaja. Ennek így van értelme, másképp ennek, de a belőle csinált viccnek sincs. Az amerikai népmesék nyugatra vándorló, szíve felett Bibliát, övén Coltot hordó hősének pedig az az értelme, hogy Nyugatra menjen és elvigye a túlsó óceán partjára a keresztény angolszász kultúrát. A poszt-apokaliptikus tematikában pedig nem is értem, milyen újdonsággal lehetne előállni, hiszen ha poszt vagyunk az apokalipszisben, akkor egész egyszerűen nem létezik más, mint az ismert emberi kultúra romhalmaza, az ismert flóra és fauna rothadó maradványai, a felborult ökoszisztéma által megváltozott meteorológiai viszonyoknak köszönhetően elsivatagosodás és/vagy elmocsarasodás és/vagy eljegesedés. Így nincs más lehetőség, mint ezeket alkalmazni posztapokaliptikus mesénk környezetéül. Felesleges felemlegetni a Mad Maxet, a Postást meg a többi atomvillanás utáni fantáziát, ha a Földön világégés törne ki, ez látszana, ami az Éli könyve című filmben is, meg a többiben is, nem más.

Az Éli könyvében vallásháború pusztította el az emberiség nagy részét. Oszama bin Laden után, a rohamosan fogyó kőolajkészlet kapcsán nem nehéz ilyesmire asszociálni, így a film ezen felvetése reálisabb, mint szeretnénk. Tévéhíradókban láttunk már Bibliákat égető tálibokat is, de az emberi kultúrákban ősidők óta fordulnak elő önpusztító tendenciák, így az sem kifogásolható e filmben, hogy miért tűntek el a Bibliák mind egy szálig a Földről. (Ráadásul itt meglehetősen szellemesen van e kérdés bonyolítva, spoiler: csak a Braille-írású változat maradt fenn, hiszen ezt csak a vakok tudják elolvasni).

Éli (Denzel Washington) szinte vak hittel viszi végig küldetését ebben a tartalmatlannak semmiképpen nem mondható apokaliptikus keresztény-westernben, melynek vallásos hittel telített áhítatát a látványos akciójelenetekkel és izgalmasan, fordulatosan vezetett cselekménnyel ügyesen transzformálják az alkotók a nézők az erre nem éppen fogékony részének igényeihez is. Keresztény szempontból, gondolom, komolyan megérintheti a nézőt Éli küldetése, hiszen gyönyörűen, közérthetően beszél a film olyan fennkölt dolgokról, mint a hit és a Szent Könyv lettlényege, de a materialistáknak sem kell szánakozó mosollyal, fitymálva elfordulniuk, hiszen az utolsó jelenetben számukra is érvényes módon kerül minden az őt megillető helyére. Az eddig is érdekes alkotásokkal előálló rendező-ikerpár most is ügyesen egyensúlyoz a kommersz szórakoztatás és a mélyebb tartalom megfogalmazása között, e filmmel azonban a társadalmi témák, misztikus krimik után most egy kicsit filozófikusabb irányba kalandoztak el. Ezzel ugyan a nézők egy rétegét kissé elijesztették, de vélhetően egy másikat ugyanekkor megszólítottak, így filmjüket mindenképpen sikernek könyvelhetik el. Az asanisimasa is bírta ezt a filmet (7/10), talán picit jobban is mint a távolról hasonló tematikájú The Road címűt, mely szintén mostanában van terítéken.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr821821690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.03.09. 17:55:55

Tökéletes madmax-es feelinges, gyilkolós bibliacipelős pasi, szürke hangulatképekben. Pocsék alakítás (D. W. rég volt ennyire jelentéktelen karakter egy filmben). Vallási ideológiába burkoló, kaszabolós, apokaliptikus vacak, jó esélyes kézen fogva a Légióval az év -eddigi- legrosszabb filmére. Története bárgyú, de semmit sem találtam benne ami egyszerűen nézhetővé tenné. Egy szimpla vasárnapi HBO vagy Film+ film nívója. 1/10, ha nagyon jó szívű vagyok akkor: 2/10, de ennél többet nem lehet mire adni.
Ui.: a vallásháború ideológia annyira amcsi-keresztény nyáladzós propaganda vacak, és pláne teljesen közhelyes, semmi újat nem mond, pláne <spoiler> az utolsó Bibliás dolog, meg nevetséges egyenesen</spoiler>, hogy nem is hiszem, hogy a lenne nagy jelentősége, márpedig e köré próbáltak eladni egy B-C kategóriás egyszemélyes vándorgyilkos botorkálását a fóti Mafilm-hez hasonló helyeken.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.09. 18:56:10

@ChrisDry: Tökéletesen félreérted a filmet. Egyáltalán nem propagandafilm, hiszen nem beszél arról, hogy térj meg, Krisztián. Az, hogy ez a könyv a Biblia, csak egy dolog, lehetne bármi más is, mint ahogy a film végén, az Alcatrazban ahogy Eli elmeséli a sztorit, és kinyomják a könyvet, bekerül a többi mellé a polcra, ahol a helye van. Tele van finom kulturális utalásokkal, és telitalálat a western-, horror- és madmaxklisékkel való műfaji játék is, szerintem kifejezetten ügyes, átgondolt és unikális film. Magasan veri pl. a Mad Maxet, a Postást és efféléket, a Légiót meg nem is értem hogy kevered ide. Szezon meg a faszom. Jobb a The Roadnál is.

wirth6 2010.03.11. 01:41:42

"így az sem kifogásolható e filmben, hogy miért tűntek el a Bibliák mind egy szálig a Földről"

Pedig de. (nem tudom mi számít spoilernek, mi nem, szóval lehet, hogy a következőkben nem lesz az, de mégis ideírom csak a biztonság kedvéért)Mert a világégés után nyilván az lesz a legfontosabb dolguk, hogy módszeresen felkutassák, és megsemmisítsék a Bibliákat. És ha tényleg vallásháború lett volna, nem inkább a Koránnal kezdik?(/sp)

Szépen fényképezett film, de a végső csavar hihetetlen, a központi konfliktus pedig hiteltelen. Sok hűhó semmiért.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.11. 08:15:08

@wirth6: Na akkor még egyszer: Ma, reálisan, egy világégéshez leginkább egy vallási alapon kirobbanó világháború vezethet. Írtam miért, az olajon meggazdagodott muszlim hitű arab világ alól nemsokára elfogy az olaj, és akkor nem lesz meg a fő bevételi forrásuk. Mivel nem nagyon fektetnek tudományba, innovációba, oktatásba, csak kurva drága baromságokba, igen szar világ jő el rájuk. Megszaporodnak az Oszama féle önjelölt próféták, akik az elégedetlenkedő százmilliókat harcba szólítják, a Koránt emlegetve. Ezért nincs Biblia a világon, mert elpusztítja a Korán.
Ez persze csak az én teóriám, de abszolút stabil, úgy gondolom.

Azonkívül meg azt sem értem, mi nem világos a filmen, a Biblia amúgy is csak egy könyv a sok közül: a film inkább a tudás és a sötétség ellentétéről beszél, hogy a normális ember előtt csak egy dolog létezik, a tudás megmentése. A tudásban benne foglaltatik a Biblia is természetesen. Ennyire egyszerű az egész, viszont egy westernfilmtől ez magvas kis sztori, szerintem. De lehet utálkozni, röfögni és hitetlenkedni, én mindenesetre Élivel vagyok. :)

johnyB 2010.03.11. 19:32:08

énis, nekem nagyon bejött a film, a sztori maga valóban kicsit sablonos volt, olyan westernes de szerintem nagyon jól jött hozzá a bibliai kapcsolódás,ami még szót érdemel, az az hogy a filmnek valami eszméletlen jó hangulata volt, ami szerintem a fényképezésnek, a színeknek (annak a kevésnek...) és a sztorinak köszönheő, DW-al ellentétben én Gary Oldmant éreztem már gyengének és öregnek ehhez a filmhez

wirth6 2010.03.14. 21:28:09

"De lehet utálkozni, röfögni és hitetlenkedni,"

Én hitetlenkedtem (abban a tekintetben, hogy miképp volt képes mindarra Eli, amit láttunk tőle, főleg ha a végét nézzük). Már csak arra vagyok kíváncsi, ki utálkozott, és ki röfögött? (Próbáljunk már meg, ha lehet, kulturált párbeszédet folytatni, ahol tiszteletben tartjuk a másik véleményét, és nem minősítjük röfögésnek.)

"Azonkívül meg azt sem értem, mi nem világos a filmen"

Az, hogy Gary Oldman karaktere miért törte magát annyira. Különösen, ha, ahogy mondod:
"a Biblia amúgy is csak egy könyv a sok közül:"

És
"Ezért nincs Biblia a világon, mert elpusztítja a Korán."

Lehet, hogy én nem figyeltem eléggé, de mintha arról lett volna szó, hogy kifejezetten az amerikaiak tüntették el a könyveket, valamiféle csalódásuk miatt. Erre írtam, hogy ha történetesen vallásháború lett volna, miért nem utálták a Koránt is legalább annyira?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.14. 22:07:57

Elszállt egy kurva hosszú válasz, hogy bassza meg a bloghu. Szóval kivonatosan: ha ilyen földhöz ragadt hitetlenkedéssel nézel filmeket, akkor csak szar filmket nézhetsz, pl. nem élvezheted a Star Warst se, mert jelen pillanatban nincs fénysebességen túli utazás, nincs Rambo, Batman, Superman és más hősfilm se, mert ezek mind olyat tesznek, amire te nem vagy képes, nincs Takeshi Kitano, aki vak (!!!) Zatiochiként lekaszabolja fél Japánt, nincs Homérosz, aki vakként megírja az Odüsszeiát, stb. A lehetetlen lehetséges, ez a művészet csodája.

Gary Oldman elmondja a filmben, hogy arra kell neki a Biblia, hogy rajta keresztül uralkodhasson. Ő is elismeri a Biblia hatalmát, csak rossz célra akarja használni. Ezért ő a gonosz, és ezért kell elbuknia.

Jelen pillanatban csak a Korán az, ami vallásháborúba bonyolódhatna a kereszténységgel, tekintve, hogy vallásháború csakis két vallás között törhet ki. A Korán van olyan hatalmas, mint a Biblia, követői között pedig vannak olyan agresszív és anyagi forrásokkal is rendelkező csoportok, akiktől ez ki is telik. Mehetne még a Biblia ellen valami materialista világnézető csoport, nép, állam, de erre nincs semmi esély, hiszen ilyen nincs ma. Amerikából eltűntek a könyvek, nem pedig eltüntették őket, ez két különböző dolog. Szóval így.

wirth6 2010.03.16. 01:57:21

"Szóval kivonatosan: ha ilyen földhöz ragadt hitetlenkedéssel nézel filmeket, akkor csak szar filmket nézhetsz,..."

Majdnem. Mivel el tudom fogadni az olyan képességeket, amelyekkel én magam nem rendelkezem, ha az valamiképp meg van indokolva a filmben. Superman ereje például ilyen. Vagy azt is kész vagyok elfogadni, hogy valamiképp képesek leszünk a jövőben (vagy réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban) a fénysebességnél gyorsabb utazásra. Viszont a Die Hard és Rambo filmektől tényleg falra szoktam mászni. De itt még csak nem is erről van szó szerintem. <ebben a bekezdésben megint spoiler lesz valahol>Simán elfogadtam az elején, hogy valamiféle szuperrambóval van dolgunk, aki tetszőleges méretű csoportot fél kézzel lever. De az, hogy egy max tizenéves srác - erre utal a táskája - a világégést követő káoszban, ráadásul vakon képezte magát ezzé a gyilkológéppé, az már nem ment le.</sp>

"Gary Oldman elmondja a filmben, hogy arra kell neki a Biblia, hogy rajta keresztül uralkodhasson."

Igen, erre emlékeztem én is, csak sovány érvnek éreztem. Szerintem túlbecsülte a jelentőségét, és <spoiler lehet>azért éreztem erőltetettnek a konfliktust, mert Gary Oldman - ahogy mondta - valamilyen lelkészféle lehetett korábban, tehát annyira simán emlékeznie kellett, ami neki elég lett volna, miközben Éli addigra már betanulta az egészet, így a könyv a maga fizikai valójában egyiküknek sem kellett igazán, mégis olyan harcba bocsátkoztak érte, ami mindkettőjüket elpusztította.</spoiler>

Vagy lehet, hogy ezért éreztem hiteltelennek a konfliktust:

"Ő is elismeri a Biblia hatalmát, csak rossz célra akarja használni. Ezért ő a gonosz, és ezért kell elbuknia."

Ők nem hús vér emberek, hanem eszmék (megtartás és megosztás kontra kisajátítás és uralás) két lábon járó, papírszagú megtestesülései, akiktől azt vártam, hogy hús-vér emberként viselkedjenek.

A kommentváltások után kezdem úgy érezni, hogy az egész film egy nagy posztapokaliptikus westernbe csomagolt (és nem is nagyon becsomagolt) tanmese.

<spoiler>Mondjuk az szép csavar lett volna, ha a végén Éli könyvét berakják húsz másik Biblia közé :)</spoiler>

wirth6 2010.03.16. 02:00:21

"Amerikából eltűntek a könyvek, nem pedig eltüntették őket, ez két különböző dolog."

<spoiler?>Pedig nekem úgy rémlett, Gary Oldman karaktere kifejezetten arról mesél, hogy annyira csalódottak voltak az emberek, annyira a vallást okolták a történtekért, hogy fogták magukat, és fáradságot nem kímélve felkutatták a Bibliákat, és megsemmisítették. Legalábbis én valami hasonlót vettem ki az elbeszéléséből.</spoiler>

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.16. 10:45:40

DW nem hiszem, h képezte magát gyilkológéppé, az ő karaktere inkább valamiféle harcoló szerzetesé kell legyen, akinek egy feladata van: védeni azt, ami rábízatott, jelen esetben a Bibliát. Itt van azt hiszem a kutya elásva, hogy elég nehéz érteni ezt a filmet bármiféle vallásos filozófiai attitűd nélkül, illetve ha így nézzük, akkor meg a kommersz, zsánerfilmes klisék zavarnak be. Ezért toltam én is csak 7est rá, mert azért van itt bibi, de hogy mégse kevesebbet, azt meg azért, mert a spiritusz lángját is látom pislákolni. Tehát, több mint egy egyszerű western, de azért nem egy Áldozathozatal (Tarkovszkij), ha már. :) (Amit én sem bírnék ma már megnézni minden héten, de mondjuk ezt sem...)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.16. 10:49:39

@efes: Tehát DW-nek ez a harcos dolog az útja volt, a szó tao (do) értelmében, és nem akart harcolni, hanem ez volt a karmája. Bocs, hogy ilyen keleti kifejezéseket keverek ebbe a keresztény cuccba, de gyak. mégis erről van szó, azt hiszem. Nyilván van a keresztény fogalomkörben is ezekre valami analógia...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.07.14. 11:57:07

Keresztény mad max film aminek nagyon kellett volna egy határozott vágó, mert legalább 30 perccel hosszabb, mint szükséges lenne! A színészek jók, de a hiányzó forgatókönyvet nem tudják pótolni.
süti beállítások módosítása