asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Joel Coen, Ethan Coen - Égető bizonyíték (Burn After Reading) 2008

2009.01.27. 12:29 efes

Egészen biztos, hogy ez a film úgy született, hogy Coenék a tavalyi díjeső után összetrombitálták haverjaikat, és míg egyéb emberek hosszas partizásba, ők egy efféle könnyed és súlytalan film forgatásába kezdtek. Persze, olyan frivolsága ellenére is komor film, mint a Nem vénnek való vidék után kell egy kis lazítás, még akkor is, ha e film készítésének körülményei nem egészen úgy alakultak, ahogy én elképzelem.

Krimi-vígjátékba manapság már elég nehéz olyan elemeket hozni, hogy arra felkapják az emberek a fejüket, ám így egy nagy dobás farvizén talán el lehet passzolni ilyen kissé összefércelt dolgot is, mely néhol szórakoztató, olykor nevetségeses is, úgy Coenesen bizarr és cinikus, ám valljuk meg: elég üres. Balfék lúzerek kontra vérprofi menőcsávók, ilyen kémtörténetes szósszal leöntve, melynek végén csak annyi derül ki, hogy a menőcsávók is épp olyan balfék lúzerek, mint jelenlegi ellenfeleik. Itt mindenki a farok kellemetlenebb végén van, ahogy ezt szokás mostanában mondani, csak az nem derül ki, hogy a kellemesebb végén van-e egyáltalán valaki. Cinikus válasz lenne, hogy perszehogy: a Coenék.

Azért, persze szórakoztató a film, egészen komoly sztárok csinálnak magukból idiótát a lehető legnagyobb nyugalommal, vélhetően a legnagyobb szórakozásukra, szórakozásunkra. Brad Pitt például a melírozott hajú, ugribugri fitnesszedzőként elementárisan komédiázik, utolsó filmbéli arckifejezésén azóta is röhögök. John Malkovich kopasz titkosembere a lassan és jól artikuláltan trágár beszédmódjával találó karikatúrája az önön fontosságába vetett hitében csalatkozó bürokratának. George Clooney szimplán idétlen, ő már többedjére cikizi ki saját, macsó karekterét.

Kiváló szituációk, meghökkentő ötletek is adódnak a filmben, azonban ezek csupán öncélúan elpuffogtatott poénokban sülnek ki, nem állnak össze egy ívvé, amely valahonnan valahová húz. Ha pedig ez a nihil a mondanivaló, akkor meg nem elég erős a konfliktus: ui. ki nem szarja le, hogy egy középkorú fitnesszteremtulajdonosnő honnan szerez pénzt szépészeti műtétjeire/kirúgnak egy CIA-ügynököt? Valahogy úgyis szerez, ha annyira muszáj/amúgy is túl sok van belőlük. Úgyhogy ez a film csupán kevéssé átlag feletti műfajában, amúgy még annyi sem. Coenéktől egyértelmű csalódás. (5/10)

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr83905909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.02.20. 17:56:00

szerintem ebben a filmben kár bármilyen mélységet keresni. szórakoztató másfél órás agymenés. nekem bejön ez a humor, de malkovich miatt gondolom nem mindenkinek. pedig ő a legjobb!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.02.20. 18:41:55

@indeus: ja nekem is bejön, amúgy. Az 5/10-el kicsit alápontoztam, de nekem a Nem vénnek való.. az nagyon bejött, és ezt az után nem sokkal néztem meg. Ezért a fanyalgás. Ha sok szar film után néztem volna, nyilván jobban bejött volna...

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.02.21. 19:36:02

mi a párommal néztük úgy hajnali 1 körül egy rohadt szar nap után és dőltünk a röhögéstől. Aztán pár nap múlva egy harmadik valakivel néztük, aki nem röhögött, de mi addigra már sírtunk :D

mr.joshua 2009.10.30. 18:56:49

Az a Brad Pitt-fej engem is kínoz! :D

Dr. No 2010.02.26. 16:03:34

Többedszeri megnézés után azt kell mondanom, nem értek egye az értékeléssel. Nekem ez a film arról szól, amiről a legnagyobbak, mint pl. a Starship Troopers. Vagyis hogy az emberiséget a múltban, a jelenben és a jövőben egyetlen erő kormányozza, amely nagyobb az atomenergiánál és kimeríthetetlenebb, mint a csillagok sugárzása, ez pedig a hülyeség, mégpedig az áttörhetetlen, aljzatbetonszerű fajtából, és kiterjed a társadalom minden szintjére. Nagy és filozofikus film. Csak nehéz átvenni a rezonanciáját.
süti beállítások módosítása