asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Anarchistácskák (Anarchisták - Tóth Tamás, 2000)

2009.02.19. 11:52 efes

Gavrilo Princip, minden anarchisták legnagyobbjának nevéhez komoly tett fűződik: az osztrák trónörökös ellen Szarajevóban elkövetett sikeres merénylettel olyan események láncolatát indította el, amely az első világháború kirobbanásához vezetett. A filmezést a volt Szovjetunióban tanult Tóth Tamás, legújabb alkotásában a mindenkori útkereső fiatalság lázadását és annak hiábavalóságát helyezte górcső alá: egy anarchista pár kapcsolata napjaink Budapestjén.

Gábriel, a húszas évei közepén járó srác (Thúróczy Szabolcs) életének minden pillanatát a Nagy Orgyilkos életének tanulmányozásának szentelte, olyannyira, hogy sajátmagát is Gavrilo-nak szólíttatja. Szemlátomást készül valami nagy és világrengető tett végrehajtására. Egyébként teljesen hétköznapi figura, az ebédet hordja magatehetetlen nyugdíjasoknak, odaadással gondozgatja a vele élő idős, de vagány Fannit. A városban azonban él egy másik furcsa fiatal is. Majka, a kertész lány (Csatári Éva) a trópusi növények nevelgetése mellett pulóvereket kötöget adományként egy szeretetszolgálat számára. De rájön egyszer, hogy a szolgálat az összegyűjtött holmikat külföldre csempészi, ahol busás haszonnal ad túl rajtuk. Hirtelen felindulásból a tetteseknek ugrik, de azok a vékony fiatal lányt könnyűszerrel leszerelik. Ekkor elhatározza, hogy enyhén pszichopata, és fegyvermániás apjától dinamitot szerez, és felrobbantja a gaz csencselőket. Gavrilo épp a világ folyásán felindulva autókázik a városban, Majka pedig a kudarcon feldühödve, fejét lehajtva tapossa biciklijének pedáljait, amikor egy kereszteződésben, szinte törvényszerűen, karambol formájában összetalálkoznak. Felfedezve egymás hasonlóságát, a kettejük között kialakuló kapcsolat egy közös akcióban csúcsosodik ki: a dinamittal felrobbantják a gaz pulóvercsempészek teherautóját. A sikeren felbuzdulva további nagy terveket kezdenek szövögetni, de Majka fura apjának köszönhetően, sorsuk furcsa, tragikomikus, groteszk fordulatot vesz...

A főhősök szimpatikusak, hiszen a fiú elesett öregembereken segít, a lány növényeket nevel, s mindketten elkeseredve érzékelik az őket körülvevő világban tapasztalható bűnt, igazságtalanságot. Ráadásul rendelkeznek a tenni akarás tulajdonságával is, és ehhez a lelki-szellemi támaszt a klasszikus, történelmi anarchizmusban találják meg, mentesen minden napjainkban oly divatos antiglobalizációtól, mekdonaldsz-ellenességtől és hasonló irányzatoktól. Tiszta lázadók ők, tiszta szándékokkal, de eszközeik már sokkal kevésbé tiszták, hiszen a békés terrorizmus fából vaskarika. A mára sokat foglalkoztatott karakterré vált Thuróczy és a kissé háttérbe húzódott Csatári színészi eszköztára néhol kissé behatárolt, kifejezetten "eszköztelen", de ez a kissé suta fésületlenség adja meg igazi bájukat, sőt hitelüket. Mindketten e film forgatása környékén kezdték színészi pályafutásukat Pintér Béla mára legendássá vált színházi műhelyében.

Tóth Tamás azonban hiába próbálja a még nagyobb hitelesség megteremtéséért kedvesen, szeretetteljesen és kellő iróniával elmesélni Don Quijote-i hőseinek történetét, mégsem hiszem el ezt az egészet neki. Hogy ennek a sokat emlegetett pénzhiány, vagy csak egyszerűen az egész stábot meglepő általános indiszponáltság az okozója? Vagy a filmen hülyén kinéző fejezetekre szabdalt, regényszerű dramaturgiai tagolás? Nem tudom. Mindenesetre tény, hogy G.Tóth Kinga kapkodó kamerája olykor nem tudja mit kellene megmutatnia, a máskor kitűnő Melis László zenéje pedig nem passzol sem a történet ideológiai vonalához, sem a képek sodrához. Nem húz alá, nem ellenpontoz, nem tesz idézőjelbe semmilyen történést. Szól a film alatt valami zene...

A Fannit alakító Temessy Hédi vagány és rebbenő alakítása viszont óriási élmény, ez volt életének egyik utolsó filmszerepe. Ennek ellenére azonban mégiscsak egy naiv, elkapkodott, kidolgozatlan film az Anarchisták, melyben a látottaknál lényegesen több is rejtőzik: 6/10 (A filmet a Duna Tv vetítette 2009 február 18-án.)

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr3833824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása