asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Egy megint más világ (Árvaház - El Orfanato), 2007

2009.04.08. 19:09 efes

Naná, hogy ott áll az az enyhén lerobbant, hatalmas kastély a tengerparton. A szomszédségában semmi és senki, csak egy sötét, óriási fákból álló erdő veszi körül. A tengerpart sem az a turisták által kedvelt langy nyugalmat árasztó, hófehérhomokos desztináció, vad, pengeéles sziklákon szakadnak foszlányokra a dühöngő hullámok, egy messzi távoli szirten magányos világítótorony riasztaná el e tájtól a hajókat, ha működne még fényforrása. Tökéletes helyszín egy klasszikus horrorhoz, hiszen akik itt élnek, nincs hova menekülniük, jól magukra tudnak maradni a biztosan eljövő rettenettel. A kastélyban árvák élnek, hogy sorsuk feletti aggódás jeges marka még jobban szorongathassa a horrorrajongó elmebetegek szívét.  

A mexikói-spanyol horrorguru Guillermo Del Toro műhelyéből származik ez a film is, itt azonban Del Toro csupán producerként felügyelte a forgatást, míg a rendezői teendőket, mintegy nagyfilmes bemutatkozásként, az ifjú Juan Antonio Bayonára bízta. Persze, e gesztusban közrejátszhatott az a tény is, hogy néhány éve már letett az asztalra egy pofás dolgozatot a témában, Ördöggerinc címmel. Bayona a feladatot tulajdonképpen jól megoldotta, filmje hatásos, a klasszikus hitchcocki feszültségfokozásra építő, még az ijesztgetésre vágyó gyengébb gyomrúak is elviselik, nincs egy csepp vér, kiomló bélrendszer és más efféle a filmben, mégis fehérre lehet szorítani a szék karfáját. A képek lélegzetelállítóak, a vad táj félelmetesen gyönyörű, és ami a lényeg, tényleg közvetít valami nehezen megmagyarázható balsejtelmet. A főszereplő anyát alakító Belén Rueda szeme fehérje úgy villan, mint anno Tippi Hedrené vagy Kim Novaké a klasszikában, látjuk is épp eleget, a jól ismert lépcsőforduló alatti takarítószer-raktárban, fürdőkádban, rettegve az ajtófélfához tapadva. De nemcsak ezeket a horrorkliséket látjuk, bár Del Toro markáns figuráit, tündéri atmoszféráit és mesebeli fantáziaszüleményeit itt ne várjuk. Az Árvaház egy korrekt, csavaros cselekményű iparoshorror, a műfaj thriller oldaláról, de ügyesen kerülgetve a zsáner kínálkozó közhelycsapdáit. Asanisimasa pontjai: 6/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr851054432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2009.04.09. 09:15:31

Jó volt, de semmi extra. Igazából elég könnyen el lehet felejteni.
süti beállítások módosítása