asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Eltűntek, de ez nem a Lost (Az eltűntek - The Missing, 2003)

2009.05.24. 19:40 efes

Ron Howard éppen bezsebelte a Csodálatos elméért járókat, és még nem fogott bele az egyházbirizgálásba, akkor készítette ezt az ígéretes westernt, Tommy Lee Jones-szal és Cate Blanchett-tel. Ígéretes western, hiszen Tommy Lee Jones ebben az évezredben ígéretes formát fut, westernekben pedig különösen, a film elején látunk is néhány szinte pszichedelikus tájképet, de a végére csupán (!) egy jó kis hagyományos kalandfilm lesz belőle. Tehát nem afféle nu-western, filozófikus elmélkedésekkel, posztmodern műfaji keresztezésekkel, bár azért itt az indián misztika elég hangsúlyosan, és eleddig a mainstreamben különösebb hagyományokkal nem rendelkezően szivárog be, mint komoly cselekményszervező elem, hanem afféle üldözős, lövöldözős, emberrablásos, a végén - Hazamegyünk! - elmaradhatatlan kliséjével záródó klasszikus zsáner. Ron Howard pedig az ilyeneket tudja.

Nincs is hiba, izgalmas, 131 perces hossza ellenére jó ritmusú a film, persze a cselekmény csavarjait a zsáner törvényszerűségeinek ismeretében jó előre ki lehet sakkozni, ennek ellenére mégis szórakoztató a film. Tommy Lee Jones barázdált arcában gunyorosan csillogó szemétől amúgy is ki lehet készülni, e filmben egy indiánok között élő fehért játszik nagyon lazán, perfekt spanyol- és apacsnyelvtudással. Egyébként is sok apacs nyelvű dialóg van a filmben, szerény tippem szerint a filmtörténetben dobogós mennyiségben - a film apacsul tanulók számára így kötelező penzum, a túlnyomó többségnek pedig a fura zeneiségű egzotikus nyelv élvezete miatt (is). Blanchett a szokott szikárságával alakítja a Tommy bácsi által alakított figura bigottan vallásos lányát. Eric Schweig a gonosz, emberrabló indián varázslóként pedig komolyan vérfagyasztó. Ismert színészek tűnnek fel mellékszerepekben, mint Val Kilmer katonatisztként, Aaron Eckhart Blanchett szeretőjeként, Evan Rachel Wood Blanchett lányaként, Jones unokájaként. Szóval, semmi különös, de szórakoztató és izgis, néhol meghökkentően brutális film: asanisimasa kb. 6/10-et ad rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr251141144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása