asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Poroló 11. - Kis ember, nagy lélekkel (Gandhi, 1982)

2009.10.18. 19:29 efes

Ma nem él a Földön olyan ember, mint amilyen Mohandas Gandhi volt, ha élne, biztosan jobb lenne minden. Viszont az is biztos, hogy ma már nem is csinálnak olyan filmeket, mint amilyet Richard Attenborough forgatott India óriási lelkű kis emberéről. Az csak az egyik ok, hogy nincs ma már az a filmbüdzsé, illetve produceri pénztárca, amely finanszírozná egyetlen jelenet kedvéért százezer (!) statiszta bármilyen alacsony gázsiját - a film temetési jelenetében pedig legalább ennyi gyászoló indiait láthatunk, nem szólva az egyéb elképesztően grandiózus jelenetről, mint például a népvándorlás a pakisztáni határon... Ma az egészet megoldanák CGI-vel. De az sem megszokott, hogy rögtön a film elején szembesülünk a film csattanójával, bármennyire is tudjuk, ismerjük, olvastuk Gandhi halálának tragikus körülményeit, Attenborough egy szemernyi kétséget sem hagy. Egy életrajzi film persze mindig eleve kiszámítható véget ér, azonban ekkor, a filmbéli merénylet elkövetésénél még három óra van hátra a Gandhi című filmből...

Egyszerű és zseniális ötlet Attenboroughtól ez, hiszen Gandhi életében nem mártíromsága a legfontosabb, hanem az odáig vezető út: akkor hirdette az erőszakmentes ellenállás szent ügyét, amikor két világháború perzselte a Földet, amikor még elfogadott volt, hogy bizonyos emberek származásukból adódóan eleve alacsonyabb rendűekként élhettáék nyomorúságos életüket, mint mások. Ráadásul ott, ahol a kasztrendszer évszázadok óta mereven szabályozta be a társadalmat, ott, ahol még a legmagasabb kasztbeliek is csak alattvalói lehettek az esetek nagy részében buta, pöffeszkedő és műveletlen angol gyarmatosítóknak. És ez a kicsi, leplekbe burkolt kis ember, halk szóval, csendesen legyőzte a világ akkori urát, Angliát és felszabadította a kontinensnyi országát, Indiát.

A három óra még kevés is egy ilyen felemelő, példaértékű és erőt adó életnek, nem csoda, hogy egyetlen másodpercre sem unalmas ez az óriási filmeposz. Attenborough nem átallja a legklasszikusabb filmes eszközöket alkalmazni, ez a film az, ahol ezeket a máshol már talán avíttnak és közhelyesnek tűnő manírokat alkalmazni lehet: pl. alsó kameraállásból mutatja Gandhit, aki a néző szemében így hatalmassá nő, az erősen didaktikus jelenetszerkesztést és vágásokat, hasonlókat. Ezeknek itt van helye, hiszen Gandhi olyan értékeket és eszmét képvisel, amelynek józan ész szerint nem lehet kritikája. Ennek ellenére képes a film talajközelben maradni, semmi hagymázas és himnikus ömlengés, viszonylag tárgyilagos hangnemben haladunk végig Gandhi életén - újra Attenborough ízlését dicsérem.

Amit azonban Ben Kingsley művel a címszerepben, az valami egészen elképesztő. 56 évet ölel fel a film, amit Kingsley egy paróka és némi hajfesték segítségét nem számítva puszta színészi erővel és parádésan koncentrált mozgáskultúrával játszik végig, döbbenetes hitellel. Tekintete olyan tűzzel ég, hogy ha belefeledkezünk a filmbe, magát Gandhit látjuk, de idős, legyengült embert ilyen tökéllyel, szinte csak mozdulataiban, testtartásában megjeleníteni, ahogy Kingsley csinálja, ilyet még mozivásznon nem láttam egy életerős, 38 éves fiatalembertől. Tanítanivaló alakítás. De maga a film is megtisztító erővel hatott, főleg ebben a gyűlölködő, kirekesztő, pöffeszkedő, irigy, korlátolt és arrogáns közhangulatban, ami mostanában (és sajnos általában) bűzlik itt Magyarországon. Asanisimasa-index nem vitás: 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr681458589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex4427 2009.10.19. 12:54:41

A filmről írottakkal nem tudok vitázni. Nagy film kétségtelen!
Inkább egy kis adalék a befejező soraidhoz. Legelébb Háy János új és (szokás szerint) kitűnő írása Indiáról és egyebekről:
www.c3.hu/scripta/lettre/lettre73/hay.htm
Aztán, ha már irodalom, alább a litera.hu-ról:"...az első pesti emlékeimben (80-as évek) a presszók, cukrászdák, borozók tele voltak beszélgető-vitatkozó emberekkel, akik most alig mozdulnak ki otthonról, úgy látom. Gyűjtenek a középkategóriás autójukra, törlesztik a hiteleiket, egyre frusztráltabbak, és egyre kevésbé keresik a dialógus lehetőségét" - mondja az Eckermann kávéház német tulajdonosa.

Ez meg egy friss felmérés, mely szerint a magyar lakosság 14%-a érzi magát a rendszerváltás nyertesének.
www.hirszerzo.hu/cikk.vesztesnek_erzik_magukat_a_magyarok.127226.html

(És jut eszembe a legutóbbi Gallup felmérés, mely szerint a 24 éven aluliak mondják jobbnak a mostani rendszert, mint az előzőt!:))

Röviden: úgy gondolom, van ok bőven a frusztráltságra!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.19. 13:14:45

@alex4427: Na de Gandhi, bár gazdag kereskedőcsaládba született, semmire nem tartotta az anyagi javakat, ezért is járt az emblematikus fehér lepelben, szandálban és bottal. Na ja, az indiai átlaghőmérséklet...

Ma már azért sem vitatkoznak az emberek "egy szint felett", mert, ahogy az angol már régóta mondja, "úriember, társaságban sportról és politikáról nem beszél." Ezek ui. olyan topikok, melyek könnyen bicskát nyitogathatnak. Gandhi példája erre is jó.

Amúgy, meg mi az a rendszerváltás "nyertese"? Mindenki Csányi elvtárs, Széles elvtárs vagy Demján elvtárs akar lenni? Szimpla irigység ez a 14%. amúgy meg, ha valaki nagyon ilyen nagy elvtárs akar lenni, nyitva a kapu: érvényesülési receptekkel tele az internet. De azért már valamit tenni is kéne, ez viszont büdös a magyarnak. irigykedni meg sírni, azt tudnak, meg 14%-ozni, de kitalálni, hogy legyen tovább (és nem azt, hogy volt!), azt nem. Mindenki csak vár a sült galambra, de azt az elébb említett elvtársak már idejekorán levadászták és gondosan őrzik.

Amúgy pedig, mindenki nyert már eddig is a rendszerváltással, csak kiszúrja a szemét, ezért nem látja. Te emlékszel még, mi volt Jani bácsi alatt. Igen, volt 3.60as kenyér, parizer meg kőbányai. DE MÁS NEM, BAZMEG. Hát, aki szerint semmi nem történt azóta, az vak, hazug és ostoba. Nem frusztráltságra van ok, hanem nyavalygásra.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.19. 13:15:25

@alex4427: Jó a Háy-írás, köszi. És örülök annak is, hogy gyakorlatilag ő sem mond mást, mint én.

alex4427 2009.10.19. 15:26:55

@efes: Akkor a Háy-írás a közös pontunk!
De ugye a Háy írja, hogy csak segget váltottunk (indiai barátait idézve)...és Háy, Spiró, Tóth Erzsébet és még nagyon kevesek kivételével az egész magyar értelmiség leszerepelt az elmúlt 20 évben. (Élén: a közgazdászokkal!) Merték, tették, de nem tudták!
Mert, ha tudták is volna, akkor ma nem azon kellene csodálkozni, hogyan lettünk a szovjet blokk élhajósából...futottak még!
És mivel mi nem vagyunk (ál)demokratikus politikusok, nekünk nem azon kell gondolkodni, hogy hogyan válthatnánk le a népet, mert 14%ozik! Hanem azon, vajon mit csináltak jobban, tisztességesebben a románok, csehek stb.!?
Addig is nézzünk mai témájú, kritikus, érdekes román filmeket!
Ja, és emlékszel, én nem panaszkodom (a rendszerváltás előtt beutaztam a fél-világot! utána meg a másik felét!)...csak bírálok, kritizálok, 14%-ozok. És szeretném hinni, hogy abban a szellemben, ahogy Gárdos Pétert idéztem!

alex4427 2009.10.19. 15:34:10

Hm? "Megjelenés" előtt elszállt a válaszom!

Akkor csak a közös nevezőről: Háy János!
Aki, szokása szerint, nagyon okos, nagyon kritikus. Indiai barátaival egyetértek: csak segget váltottunk!
A gyáva és seggnyaló és nagyképűen ostoba (pl.közgazdászok, akik merték, tették, DE nem tudták!) magyar értelmiség "hathatós" közreműködésével!

alex4427 2009.10.19. 15:37:13

@alex4427:

(Nem szállt el a válaszom!:)
Esetleg csak én!?
El is vonulok egy kicsinyt!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.19. 16:13:35

@alex4427: Nekem meg az irigység és a lustaság jobban fáj, mint mások gazdagsága, szülessen az akármilyen módon. Utolsónak lenni meg azért jó, mert látod az egész mezőnyt, míg ha elöl vagy, bárki leüthet hátulról. :))) Közgazdasághoz nem értek, de nem is érdekel. De az tuti, hogy a csehek, románok, szlovákok is ha most előttünk vannak, az olyan erőfeszítésekbe került nekik, amiért itt népharag lett volna. A másik dolog, hogy ilyen erőfeszítésre magyart nem lehet rávenni. Még ettől a kis tutyimutyi libáscsomagtól is fázik, nemhogy egy kiadósabb megszorítástól. Viszont így ne is csodálkozzon senki, ha így kényelmesen hátulról nézegetjük a mezőnyt. (VÖ. U20-as fociválogatott. Azok a srácok, amit küzdöttek, az nem volt semmi. Ilyet magyar csapattól még nem láttam, legfeljebb néhány egyéni sportolótól. Viszont itt az eredménye is.)

alex4427 2009.10.21. 11:41:21

Hát...én sem szoktam dicsérni a magyarokat (magyarok közt!), de ez az irigység, lustaság szerintem félre visz!
A magyar rendszerváltás ugyanis el lett kúrva! A privatizáció el lett kapkodva! És az a másfél millió munkanélküli, aki rendszerváltás után elveszítette a megélhetését (nem volt szociális intézményi háttér!)önerőből képtelen talpra állni!

És én nem tudom, hogy mennyire vagyok tipikus magyar, de kurvára
érdekel a mások anyagi helyzete, vagyona - amíg nem akar politikusként (szegénység-pártiként!:) is virítani!

P.S.: U20 (+Debrecen + vízilabda!) ügyben teljes az egyetértés! Csakhogy nálunk a sikerek, kivételként, a rendszer/ a maffia ellenére jönnek létre! És NEM a rendszer természetes működéseként!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.21. 14:30:38

@alex4427: Látod, milyen faramuci egy izé ez? Az U20-as válogatott sikerei nagyban a Sándor Csikar futball-akadémia tevékenységének köszönhető, aminek ki a tulajdonosa? Várszegi elvtárs, Demján és a többi kőgazdag elvtárs ha nem is haverja, de hasonszőrűje. A kör itt is zárva vagyon. Vagyon, érted? :D Orbán Vitya hasonló intézménye mondjuk csak a pénzt eszi eddig.

alex4427 2009.10.21. 15:40:17

Vitazáró (helyett)- még egy Háy János! Ez kissé OFF, viszont (megint!) qrva jó!
www.c3.hu/scripta/lettre/lettre72/hay.htm
süti beállítások módosítása