asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Állatok 2. (Elefánt-Elephant, 2003)

2009.12.07. 18:23 efes

Gus Van Sant 2003-ban Cannes-ban Arany Pálmát nyert filmje az egyik legpontosabb és leghitelesebb természetrajzát adja a ma már sajnos nálunk is aktuális problémának, amikor az iskolába bevonul a fegyveres erőszak. Egy nap történetét látjuk, hosszú-hosszú snittekben követjük az iskola kiszemelt tanulóit, amint mindennapi tevékenységeiket végzik. Egyik fotószakkörre jár, a másik három simán trécsel, egy másik csapat focizik, és így tovább. Ketten közülük postán rendelnek fegyvert (Amerikában ezt is lehet), majd zongoragyakorlás (Für Elise, majd Appassionata) és kis tévézés (dokumentumfilm Hitlerről) után beballagnak iskolájukba, és pusztán unalomból, ahogy a számítógép lövöldözős játékaiban megszokták, hideg fejjel és szenvtelenül kinyírnak mindenkit, aki eléjük kerül. A tökéletesen céltalan, oktalan, hiábavaló, ezért a legjobban ijesztő erőszak sokkoló képeit látjuk.

A film koncepciója ügyes, kivitelezése pontos és a vége valóban sokkoló, azonban ezt csak az éli át, aki az odáig vezető utat is végigjárta. Jó adag elszántság kell ugyanis a "fináléhoz" vezető hétköznapi, banális történések végignézéséhez, hiszen kit érdekel egy csapat átlagos tinédszer, amint jobbára unatkoznak vagy kötelező köreiket futják? Viszont ha a néző végigüli ezt a bő órát, akkor szinte indirekten érezni is fogja azt az egyre növekvő belső feszültséget, melynek túltöltött formájáról éppen beszél a film. A két inkriminált srác performansza azonban őt fejbe vágja. Gus Van Sant nem magyaráz, nem indokol, pusztán érzékeltet egy atmoszférát, melyben a robbanás létrejött - a felvetett kérdésekre keresse meg mindenki a maga válaszát. Feltéve, ha a film első órájában nem szökött meg (a teljes film 76 perc.) Néhány szó még a film címéről: "Az Elefánt a brit Alan Clark azonos című filmjéről kapta a címét, mely az észak-írországi konfliktus egyik eseményét dolgozta fel. A film mottója szerint az észak-írországi események felett szemet hunyni olyan lehetetlen, mint nem észrevenni „egy elefántot a nappaliban”. Gus Van Sant a címadáskor azonban egy buddhista példabeszédre is gondolt, amely a vakokról és az elefántról szólt: a Kr.e. a második évszázadban keletkezett mese szerint a vakok az elefánt egyes testrészeit vizsgálgatják, a szemét, ormányát, fülét, agyarát stb. Mindegyik vak szentül meg van győződve róla, hogy megismerte az elefánt valódi lényegét, azaz hogy az elefánt testrészei egy legyező, egy fa, egy kötél, egy kígyó… De egyikük sem ismerte meg az egész állatot. Van Sant úgy találta, hogy ez a tanmese jól illik az iskolai lövöldözés témájához.” Nehéz film, jó film, hogy nem igazán jó, az azért van, mert a bevezető egy órás -szerintem helyénlevő- banális szekvencia talán éppen a célközönséget riasztja el, így a bomba "légüres térben" robban. A film így az asanisimasa szerint: 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr351581043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex4427 2009.12.08. 14:31:53

Már nálunk is aktuális. Sajnos.
A film, szerintem, inkább 8-9/10.
Pedig nem vagyok egy GVS fan. Nálam a rendező másik munkája, a Gerry volt a sok/sokk! (Amit derekasan végignéztem. Vagy inkább: végig szenvedtem.)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.08. 15:01:35

@alex4427: Szerintem is jó, erős film, csupán arra céloztam, hogy ez a koncepció éppen azoknál nem jön be, akiknek/ről szól: az átlag tinédzsereknek.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.01.25. 03:13:40

Egyszer érdemes megnézni, a Hitleres film picit sok volt bele. Számbarágta a dolgot.
süti beállítások módosítása