asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Jó napot kívánok! Ön drogkereskedő? (Veronica Guerin, 2003)

2009.12.19. 17:38 efes

A rengeteg többé-kevésbé professzionalista zsánert maga mögött tudó Joel Schumacher rendező és Jerry Bruckheimer producer ezzel a filmmel megalkotta a fából vaskarikakészítés pontos filmes analógiáját: a Veronica Guerin (itthon a kicsit cinikus Lapzárta címmel futó) tényeken alapuló életrajzi film, mégis minden egyes kockájában tökéletesen hiteltelen. Olyan ugyanis csak a mesében és a bulvármagazinokban fordulhat elő, hogy a sztárriporter oknyomozó mucika leparkol a dzsuva mellé tűzpiros sportkupéjával, kipattan belőle, és drága Gucci cipellőjében az eldobált, használt injekcióstűk között balettezve becserkészi a romos házban működő drogtanyát (mint pl. lásd: itt), átlép néhány ezerévesre lőtt élőhalott tinédzseren, közben orra sem fintorodik, majd az egyik még viszonylag magánál lévő orrához tolja mikrofonját, és megkérdi: -Ön honnan veszi a kábítószert, amit az imént használt? Aki azt gondolja, hogy a dolgok így mennek, az még életében nem látott kábszerest.

A szituáció, sőt Veronica Guerin egész karaktere annyira abszurd, annyira hihetetlen, hogy akár valóban ilyen is lehetett. Számára az egész kábítószerügy egy téma csupán, amivel tovább növelheti ázsióját a 1990-es évek ír médiapiacán, turkált bűbös papok között, majd gyanús üzleti könyvelésekben, most a drogmaffia a következő téma. Képzeljük el valamelyik hazai bulvármucikát a kókuszból vagy valamelyik másik gyomorforgató show-ból, amint betipeg a nyócker egyik drogtanyájára, és elkezd puhatolózni, efféle hangnemben. Kezdjük ott, hogy még le sem parkolt a kamerás autó, már nincs a romok között senki, aki él... Veronica a tipikus karrierista bulvárújságírónő, aki otthon nyilván szereti a gyermekét, férjét, de akivel a munkája kapcsán szembekerül, az jó esetben adatszolgáltató, rosszabb esetben áldozat. De az ír drogmaffiára még ő sem volt felkészülve...

Cate Blanchett kiválóan alakítja az újságírónőt, ha az volt a célja, hogy egy gátlástalan és törtető médiamucit mutasson be, aki szenvtelenül és csakis saját érdekeit szem előtt tartva gázol át emberi sorsokon, kifejezetten öröm nézni, amikor bekopog a fődrogmaffiózó Gilligan (akit a Bereményi Gézára megszólalásig hasonlító Gerard McSorley alakít szenvtelen brutalitással) házába, és az miután végighallgatta az e cikk címéül is szolgáló meghökkentő kérdést, nemes egyszerűséggel úgy baszta pofán a nőt, hogy az Opel Calibra ajtaja adta a másikat. Ez a brutális gesztus a leghitelesebb az egész filmben, sőt mi több, azt kell mondanunk, megérdemelte. Ismerős a mondás, hogy "aki sokáig álldogál a sarkon, azt előbb-utóbb meg is basszák", ugye. Veronica így járt.

Persze, igen, abszolút elítélendő dolog, amikor egy munkáját végző embert akadályoznak annak végrehajtásában, még jobban elítélendő, ha az egy az igazságot felderítő, a bűnt leleplező újságíró, de ez a film mindent elkövet, hogy ez ne sikerüljön. Persze, Schumacherék hőst, sőt mártírt kívántak faragni Veronica Guerinből, azonban a gyáva megalkuvásból alkalmazott sablonos cselekményszervezéssel, az elhibázott hangsúlyokból adódó torz karakterrel alaposan túllőttek a célon, és majdnem az ellenkező hatást érték el. Csupán a film végén sorolt adatok, a kábítószer áldozataiért tüntető szülők és barátok képei azok, amelyek igazak. Sajnos. Rossz film ez, az asanisimasa szerint 3/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr701609431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.12.19. 18:20:05

Bruckheimer azért volt a producere a filmnek, mert Schumacher úgy vállalta el a Rossz társaság rendezését, ha a producer beáll a film mögé:)
Az alkotás egyébként közepes, de már régen láttam, nem sok maradt meg.

thinker_ 2009.12.20. 09:09:28

simán 10 pontos film.

tucano 2009.12.20. 11:32:29

Véletlenül láttam, nagyon rossz volt.

Morg69 2009.12.20. 11:54:36

Nem láttam a filmet, és nem is tervezem megnézni. Egy dolgot azért hozzá szeretnék fűzni a posthoz, illetve a kommentekhez.

Veronica Guerin élő személy volt, akit az ír drogmaffia ölt meg tevékenysége miatt.

Azok az ír ismerőseim, akik látták a filmet, nem így reagáltak, mint ahogy a postban olvashatjuk. Persze lehet, hogy ők nem "csak egy filmként" élték át a művet.

Lehet, hogy utána kellett volna nézni a háttérnek, végezni egy kis kutatást, esetleg elolvasni a Veronica Guerin című könyvet, mielőtt sommás ítéletet mondunk...?

Lehet, hogy a film valóban pocsék moziélményként, ezzel nem vitatkoznék. Ugyanakkor talán megérdemelt volna néhány sornyi iformációt Veronica Guerin az általam említettek szellemében is.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.20. 12:18:13

@Morg69: Igazad van, bár azért figyelmedbe ajánlanám e szösszenet első és a 'csupán'-nal kezdődő egyik utolsó mondatát. :) Igen, azt viszont talán tényleg meg kellett volna említenem, hogy Írországban valóban mártírrá vált VG, ám én éppen arról szólnék hogy a film ezt mennyire nem támogatja. Nem szándéka szerint, hanem mint film. Nem mutatja szimpatikus alaknak VG-t. Nagyon nem. S ami még nagyin nem tetszett, hogy eltartja magától a problémát, pl. a drogos gyerekek amúgy valóban megdöbbentő képei sem azt sugallják, hogy ez egy valós és szörnyű probléma, hanem azt, hogy VG ezt is milyen faszán fel fogja dolgozni. Nem így lett, és ennek majdnem tapsoltam - EZ a film óriási hibája.

Kisvárosi Fojtogató 2009.12.21. 09:02:22

Nem jól látja szerintem a szösszenet írója a filmet. Egyrészt szerintem nem igaz, hogy érzéketlen lenne Veronica, s csak és kizárólag a sztori érdekelné, ugyanakkor mi értelme lenne a melodramatikus nyavajgásnak? Azzal aztán nem oldhatna meg semmit. Éppen ez a lényeg, hogy az újságcikkel sem (megjegyzem a szösszenet írója igencsak összekeveri az angolszász bulvárt a honival azzal, hogy egyenlőségjelet tesz a kettő közé, talán ez lehet az elemzése egyik buktatója is, mint kiindulási alap), szóval az újsággal sem oldhat meg semmit, ami megoldást hoz, az a halála. De ezzel nem mártír lesz, hanem áldozat, persze rituális értelemben, így függ össze az újságírónő sorsa és a film befejező része. Ami többek között egy erős társadalomkritika is a média "jelentőségéről". Írhatsz bármit, szarnak rá.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.21. 09:29:35

@Kisvárosi Fojtogató: A bulvár az bulvár, mint olyan, a zsurnalisztika egyik ága. Attól még, hogy valami bulvár az nem értékítélet, legfeljebb az indexes kommentkulturában. Továbbá nincs olyan, hogy magyar bulvár, meg angol meg tadzsik. Különféle minőségi szintjei vannak, de a Hadas Kriszta, Vujity Tvrtko, Frei Tamás-féle oknyomozás is éppúgy bulvár, mint ami Kustánci Lia új seggével vagy Annuska kutyusának kakijával foglalkozik. Na most Veronica Guerin a Hadas, Tvrtko-féle oknyomozó bombasztikus bulvárt tolta. Azon most ne akadj fenn, hogy ő papíron, ezek tévében. De azt se hidd, hogy ezek rosszul alszanak, mert adott témájuk úgy nyomasztja őket. Veronica is tök jól elvolt a drogos gyermekhalálok ellenére, és jobban érdekelte, hogy a bíróság ne vegye el jogsiját, a sorozatos brutális gyorshajtások miatt. Mert ő több az átlag halandónál, hiszen médiasztár-újságíró. Volt. Az, hogy témájára milyen agresszivitással cuppan rá, az csak a zsákmányát űző ragadozó agresszivitását mutatja, itt azt szívta meg, hogy az áldozat volt valójában a ragadozó.

Persze, vannak igen tisztességes oknyomozóújságírók, akik valóban szinte belebetegednek adott témájukba, (aztán persze ki is gyógyulnak, hiszen másként nem megy), és amikor azon dolgoznak, szinte megszállottként ássák bele magukat, de azoknak akkor nincs se isten, se család, se semmi, csak az adott Ügy. Ismerek ilyet, néhányat. VG azért messze nem ez a típus...

alex4427 2009.12.21. 10:40:01

Én jó régen láttam a filmet, de tetszett, az biztos. (Zárójelben kis színes. Nagyban növelte az élvezetet, hogy a (pláza) moziban egyedül nekem vetítették a filmet! Hab a tortán, hogy 1 perccel a kezdés előtt a pénztáros még megkérdezte: hova kérem a jegyet?!:)
Valószínűleg nem csak ezért tetszett a film. Tetszett, hogy másutt van még ilyen film, van még ilyen újságíró.
Egyébként persze, valóban, írhatsz bármit (hiszen demokrácia van), de nem fog történni semmi (hiszen kapitalizmus van)!
(Mondjuk a magyar újságírók nem is nagyon erőltetik a tényfeltárást. Bátorság és tisztesség híján! Tisztelet a kivételnek!)
süti beállítások módosítása