asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Owning Mahowny (2003)

2010.01.18. 11:30 efes

A valóságban megtörtént sztorit feldolgozó Owning Mahowny-ben Philip Seymour Hofmant láthatjuk az éppen beinduló bankárkarrierjét, idült játékszenvedélyétől hajtva, hónapok alatt porrá zúzó lúzer szerepében. Ekkor, 2003-ban már mindenki számára nyilvánvaló, hogy Hoffman messzemenően képes egy személyben a vállán elvinni egy filmet, és manapság nem nagyon van a piacon nála alkalmasabb színész, aki az élet kihívásaival sziszifuszi küzdelmet folytató és törvényszerűen elbukó kisember figuráját érvényesebben tudná megformálni. A kérdés ez esetben az, hogy egy szerencsejátékfüggő sikkasztó bankár története képes-e a nézői érdeklődést fenntartani a szokásos bő másfél órában?

Meglepetés számomra, hogy igen. Persze, egy hozzám hasonló, pénzügyekhez és kisebb gazdasági jellegű manipulációkhoz, stiklikhez tökéletesen analfabéta nézőtől olykor bizony komolyabb figyelemösszpontosítást kíván a film, hogy legalább részleteiben követni tudja Mahowny kavarásait, hogy miért kell Vegasból Torontóba, bérelt repülőn egyetlen aláírásra odaszállítani a fiktív számláját kezelő könyvelőt, és hogy az illető, mikor kinek a számlájával, mit csinált, de a film végülis kifejezetten izgalmasan telt. Hoffman természetesen ismét zseniális, de nagyon jó mellette az örökké keze megkérésére váró, de mindig hoppon maradó, kissé idétlen barátnő szerepében Minnie Driver is. Richard Kwietniowski rendező a tipikus szenvedélybeteg-történetet kissé fanyar humorral, de beleérzéssel és a kellő tragikummal meséli el, a film léptékeinek pontos megértéséhez tisztában kell azért lenni a Toronto-Atlantic City-Las Vegas háromszög földrajzi viszonyrendszerével is. Súlyos ezer kilométereket repked itt azért, egyetlen hétvége alatt függőségétől hajtva és hitelezői által űzve Mahowny-Hoffman. A játékszenvedély hatásainak realisztikus és hiteles bemutatása miatt e film felfogható akár egy speciális Trainspottingnak is. Mahowny története kétséget sem hagy afelől, hogy a megrögzött szerencsejáték és a heroin között tulajdonképpen semmi különbség nincs, hatásmechanizmusuk gyakorlatilag ugyanaz, viszont hasonlóan meg is lehet tőlük szabadulni. Asanisimasa szerint a film 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr261681579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása