asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Sherlock Holmes (2009)

2010.01.30. 20:03 efes

Sokan találgatták, mi lesz Guy Ritchie-vel, hiszen azok a tarantinós dialógusokkal felturbózott klasszikus európai csibészfilmek, melyekkel befutott, mára elfáradtak, önismétlőkké váltak. Volt neje ugyan belerángatta egy laza görög hajókázásba, de hát az sem sikerült valami fényesen: a nap sütött, aztán nagyjából ennyi is. Madonna inas-eres karjain kívül másra nem emlékszünk. Hová tud innen, és egy egészen biztosan bukó válás után továbblépni a tehetséges filmes? Nos, úgy tűnik, angolos eleganciával egyet félre, kissé félrebiccentett fejjel, aztán határozottan előre: a Sherlock Holmes sok tekintetben eddigi legjobb filmje.

Először is, a film bő két órás hossza ellenére végig feszes, pergő, sőt mi több, izgalmas. A jellegzetes dialógok most kissé tán szürkébbek, bár ez nem jelenti azt, hogy gyengék, csak szürkébbek, mint megszoktuk, ám ezt a sztori lendülete, az akció- és verekedősjelenetek bőven ellensúlyozza. Külsőségeiben, modorában elhagyja a klasszikus Conan Doyle-i illetve
Jeremy Brettes modorokat, ám a meghökkentő, már-már a transzcendenciába forduló bűneseteket szikrázó logikával és élesszemű megfigyeléssel, a reália talaján állva megoldó detektív (valamint állandóan zsörtölődő, ám hűséges segítőjének) karaktere lényegében ugyanaz maradt. A komoly, de még emészthető mértékű CGI-vel öregített XIX. századi London koszladt lepukkantsága reális helyszíne lett Holmes és Watson kalandjainak, a megszokott viktoriánus pedantéria helyett. Ritchie gyakorlatilag azt tette a Holmes-sztorival, amit Nolan a Batmannel: reális(nak tűnő) környezetbe helyezve modernizálta azt. Sherlock Holmes így valamiféle Sweeney Todd-, vagy Vidocq-szerű, túlrajzolt, mocskos, bűntől fertőzött világba került, ami talán nem felel meg a klasszikus eredeti szó szerinti felfogásának, de annál sokkal látványosabb és azt hiszem hitelesebb is, hiszen a viktoriánus kor élrevasalt diszkréciója mögött azért a valóságban tényleg a küszöbig ért a szar.

Robert Downey Jr. manapság nagy formát fut, új Sherlock Holmesként sármos, intelligens, hiteles, csak néha jut eszembe róla Chaplin. De ez nem baj. Jude Law Doktor Watsonja hozzá képest visszafogottabb, untermannként azonban maximum, arca van, humora, stílusa, kiváló rezonőr Holmes agymenéseihez. Hozzájuk képest viszont kissé semmilyen a női partner, Rachel McAdams a következő részből remélhetőleg már ki fog maradni. Az asanisimasa azért jól szórakozott: 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr861715554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

v_lad 2010.01.30. 23:11:26

Eggyetértek a 7/10-es értékeléssel. Számomra is ennyit ért a film.

Legnagyobb hatást a lassított bunyós jelenettel érte el, a végén a hidas elhúzott jelenet szerintem csak azért kellett hogy Holmes nyugodtan előadhatja (egyébként hatásos) monológját. McAdams tényleg nem volt túlságosan érdekes, Moriarty-t viszont szépen felvezették.

Egyébként én is végignéztem a Madonnás hajótöröttes alkotást, és szerintem én vagyok az egyetlen ember a földön akinek tetszett, de hát nem véletlenül neveznek 'betegnek'. (Eleve sokszor gondolkoztam azon hogy lehetne élni egy lakatlan szigeten, ezért is érdekelt).

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.01.31. 15:00:01

tulajdonképpen egyetértek én is, bár számomra egy kicsit unalmas volt egyharmad/középtájon a film. a Nolan-os hasonlat teljesen jó, Downey meg szerintem sem fogja soha Chaplint teljesen levetkőzni. a 7/10 reális.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.01.31. 17:10:38

Nézhető film, többre számítottam, de legalább nem volt rossz.

nyuszisz 2010.02.01. 21:51:34

Nálam is 7/10 volt, szórakoztató, de engem nem késztetett írásra.
"...csak néha jut eszembe róla Chaplin" - ez tetszik :)

kaamir 2010.02.02. 16:17:17

Nálam inkább 3/10. Nagyon untam, és nagyon idegesített is. Főleg Downey, aki már évek óta ugyanezt játssza. Már a Vasemberben is unalmas meg erőltetett volt, itt én kb. a falat kapartam tőle. A történet meg szóra sem érdemes.
süti beállítások módosítása