asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Isteni szikra (Flash of Genius, 2008)

2010.02.12. 19:49 efes

Amerika valóban a lehetőségek hazája lehet, ha már az elektromos megszakítóval ellátott autó-ablaktörlőkről is képesek nagyjátékfilmet készíteni. Ezt persze csak az Isteni szikra című film első képkockái alapján alkotott felületes vélemény alapján állíthatja bárki, valójában ez egy igazi amerikai történet, amelyikben a kisemberrel ki akar cseszni az arctalan, gonosz hatalom, de az kitartó munkával, akár folyamatosan a szél ellen pisilve, halált megvető bátorsággal és egy teve kitartásával szembeszegül vele, és a végén győz az IGAZSÁG. Frank Capra csinált ilyen filmeket anno, főszerepben Jimmy Stewarttal.

Dr.Robert Kearns valóban élt, egy műszaki főiskolán tanított elektrotechnikát (vagy mit), és nem mellesleg feltaláló volt. Egy nap azonban, közvetve köszönhetően a nászéjszakáján  elkövetett pezsgőbontás maradandó következményének, felére csökkent szeme világának, egy zuhogó esős napon feltalálta a szakaszosan működö ablaktörlőt. A találmány forradalmi hatással lehet az esőben való autóvezetésre, mivel addig az autókon kizárólag motollasebességgel sepregető ablaktörlők működtek, Dr. Kearns találmánya lényegesen komfortosabbá, zajtalanabbá tette az autózást. A találmányt bevitte a nagyhatalmú Ford művekhez, akik némi hitegetés után, magasról ejtve a szabadalmi jogokra, annak rendje-módja szerint le is nyúlták a találmányt. Dr. Kearns azonban nem adta fel, és felvette a harcot, ami alatt ráment egészséges, családja, karrierje; visszautasított egy nagy kalap pénzt, és kitartóan küzdött addig, míg a bíróság előtt elnyerte az igazát.

A Marc Abraham rendezésében készült film aprólékosan mutatja be a sziszifuszi harcot, amit Dr. Kearns folytatott a hatalmas Ford-konszernnel, ami miatt a film első kétharmada kissé talán vontatott. Ám muszáj sok szempontból és részletesen bemutatni a harcot, hiszen enélkül nem lehetne kellően nagy a diadal, amit Kearns arat. Greg Kinnear parádésan alakítja a figurát, ma ő az egyik legnagyobb kisember az amerikai színészpalettán, talán William H.Macy mellett. Maga a film nem egy ördöglakat, egyenes vonalban hasít az előre jól sejthető végkifejlet felé, mégis, amikor az igazság győzedelmeskedik, az mindig bír katartikus erővel, főleg, ha az a kicsi, és gyenge oldalán van, szemben a nagy és erős gonosszal. Így van ez már Dávid és Góliát bibliai harca óta. Jó is néha ilyet látni, mert a gyakorlatban, a való világban azért legtöbbször az erősebb kutya kerekedik felülre. Asanisimasa: 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr871753070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.02.15. 08:40:45

Elég egyszerű film, az életről és a kapcsolatok, pénz hatalmáról, semmi különös nem volt számomra egyszer nézhetős, hamar felejtős. 4/10
süti beállítások módosítása