asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

2010.02.25. 19:39 efes

Jaj, ez egy nagyon édes kis szerelmes film, bár attól tartok, van az a nézői kör, aki ezért a kijelentésért -mintegy virtuálisan- fejbe vágna egy tévével. Charlie Kaufman, a fékezhetetlen agyvelejű hollywoodi forgatókönyvíró-guru képtelen ugyanis normális, lineáris módon elmesélni általában bohókás lányok (itt most Kate Winslet) és elfogódott, komplexusos és meglehetősen ügyefogyott pasik (Jim Carrey) között, totális tér-idő diszkontinuitásban zajló történeteit, ami jó adag intuíciót, figyelmet és asszociációs készséget kíván meg a nézőtől. Egyszerűbben fogalmazva, ha egy picit elkalandozunk, már nem nagyon tudunk visszazökkenni az ekkor már a teljes, kaotikus őrületet mutató film sodrába. A filmet a videoklip- és reklámkultúrából érkező Michel Gondry rendezte, ami szintén nem azt a szemet nyugtató, statikus filmezést jelenti.

Tehát, ha felülemelkedünk a vibrálóan kreatív narratív struktúrákon, a lendületes montázson és az alapvetően romantikus történetet átszövő scifi-motívumokon, jól szórakozhatunk e friss és üde, fiatalos alkotáson. Jim Carrey itt is színészt, méghozzá színészt játszik, nem is értem, minek erőlteti azt az óvodások körében nagy sikereket arató, de felnőtt fejjel már rettenetesen idegesítő bájgunár gumipofát. Kate Winslet bohóc, néha szomorú, néha pimasz, de bohóc, és ez jó. Feltűnik még Frodó (Elijah Wood) is, de itt nem róla szól a mese, mint ahogy Kirsten Dunst is jobbára cserfes ugribugrijával véteti észre magát. Jim (Joel) és Kate (Celementine) sajátosan elmesélt története azonban mindenképp megér egy nézést, már annak, aki még esetleg nem látta e filmet. (Vagy megnézné még egyszer.) Asanisimasa szerint: 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr521790396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.02.26. 08:50:54

Az egész nem volt rossz, alapjában Jim Carrey-t ha meglátom nevetni van kedvem, ez a komoly szerep számomra nem áll jól neki, ill. én nem tudom komolyan venni soha. Egyszer nézhető film. 5/10

alex4427 2010.02.26. 10:43:17

"A film a legközelebb áll álmainkhoz, a tudattalan nyelvét beszéli, az érzelmek, az emlékek, a vágyak és félelmek nyelvét" - mondja dr. Stark András, pécsi pszichiáter és filmrajongó. Ez jutott eszembe. (Talán nem véletlenül.)
Szóval...határozottan jó film! Sőt, jó mozi!
(Jim Carrey-t, szerencsémre(!?) gumi-arcú filmben nem láttam. Itt meg nagyon jó. Meg a szinkron is.)
min. 8/10
süti beállítások módosítása