asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Közelebb (Closer, 2004)

2010.03.01. 11:30 efes

Mike Nichols Patrick Marber drámájából (és abból írt forgatókönyvéből) rendezte ezt a szerelmi nyolckezes négyszöget, mely bár film, de minden ízében, percében, jelenetében és teljes dramaturgiájában megtartotta a színpadi mű jellegzetességeit. Egész film alatt azon filóztam, hogy milyen jó kis mainstream bulvárdarabot lehetne ebből rittyenteni, aztán most látom, hogy persze, hogy lehetne, hiszen az.

Négy jó színész számára biztosít e darab jutalomjáték-lehetőséget, amivel Julia Roberts, Natalie Portman, Jude Law és Clive Owen él is, behúzzák a ziccert csont nélkül. Négy különböző karakter, az erős, független fotós Anna, a törékenységét vagyány álarc mögé rejtő Alice, a sikertelen író és kissé lágy, feminin Dan és a vérmacsó doki, Larry között zajlik az érzelmi és párkacsolati adok-kapok és csere-bere, a néhány éve még legendásnak számító R.D. Laing híres-hírhedt Szeretsz? Szeretlek.-jellegű pszicho-verseit jellemző tőmondatokat idéző pontos, olykor kíméletlen és durva, de mindig lényegretörő minimalista párbeszédekben, de mindig visszafogott tettlegességben.

A Strindbergtől és Bergmantól Woody Allenig, sőt még azon túl is terjedő univerzumban azonban sok újat, provokatívat, megbotránkoztatót már nem nagyon lehet mondani, így Marber drámája is megmarad a szappanoperákon azért jóval túlnövő, de a valódi pszichodrámák brutalitásától ódzkodó igényes bulvárdarabok színvonalán, ami ha úgy talál meg, szórakoztat, ha másképpen, akkor már bizony untat egy kicsit. Nichols rendezése profi munka, a filmnyelv sajátosságait messzemenően figyelembe vevő filmes adaptációja egy alapvetően intim hangú, színpadi környezetre hangolt műnek. A színészek jók, különösen Portman és Owen, akik számára saját karakterükön belül nagyobb játéktér is engedtetett. A film asanisimasa szerint 6/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr371799326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.03.01. 13:49:29

Nővel nézhető film, annak pont megfelel, elvárásaimat hozta, mivel kb. ennyit is vártam el. 6/10 nálam is.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.03.04. 00:19:45

nem rossz, igazi hálivudi se veled, se nélküled dráma, tele A-kat színészekkel, mégis az egészből nekem a "szöszi" Portman asztaltánca maradt meg. miért? :)

nyuszisz 2010.03.10. 20:50:45

Én jókor néztem, elsőre felejthető volt, később újra néztem, akkor már tetszett. Szóval rendben van, nekem meg a csetelős rész maradt meg :)
süti beállítások módosítása