asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

MEDIAWAVE 2010 - Programok, tudnivalók, linkek, effélék...

2010.04.20. 16:45 efes

Amit tudni szeretnél az idei MEDIAWAVE-ről, részletesen. Én, mondjuk a helyetekben Gil Scott-Heront ki nem hagynám, semmi pénzért...

MEDIAWAVE’2010
Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál
Szombathely, 2010. április 30 – május 8.
&
MEDIAWAVE SZELEKTÍV
Nemzetközi Jazz & Öko Fesztivál
Őriszentpéter & Rudersdorf (osztrák-szlovén-magyar hármashatár)
2010. május 13-16.
 
 
 
Az öt országos szakmai szövetség fesztiválminősítési programjában kiválónak ítélt, tavaly a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által zöld fesztiválnak minősített, évente 30 ezer látogatót vonzó MEDIAWAVE – „Fényírók Fesztiválja” Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál idén ünnepli 20. évfordulóját.
 
Az esemény 20 év után új helyszínen, új koncepcióval három hétvégét felölelően 2010. április 30. és május 8. között Szombathelyen, valamint május 13–16. között az Őrségben (Őriszentpéter) és Burgenlandban (Rudersdorf) , továbbá  a hármashatárnál (zárónap) kerül megrendezésre.
 
A ’hagyomány és modern’ tiszteletét szem előtt tartva, az elmúlt húsz év során a MEDIAWAVE két alappillérére, a filmre és a zenére (jazz, etno és népzene)támaszkodva egyedülálló, magas művészeti értékeket közvetítő és őrző összművészeti fesztivállá nőtte ki magát nemcsak hazánkban, hanem a környező régiókban is. (Több országban zajlanak az események.)
 
Nemzetközi szinten is elismerik egyedülállóságát: ritkaság, hogy a zene nem a filmes programok aláfestésére szolgál vagy fordítva, hanem egymást kiegészítve, egyenrangú partneri viszonyban alkotnak kerek egészet.
 
Ötödik éve a fesztivál kiegészül egy harmadik alkotóelemmel (harmadik láb), a nemzetközi ifjúsági művészeti műhelyek filmes, fotós és zenei szekcióival (www.passportcontrol.eu), melyek mind létszámukban, mind minőségükben önálló eseményként is megállják a helyüket.
 
A fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan fontosnak tartja a vidék újra felfedezését. Mindamellett 20 évvel a rendszerváltozás és a határok megnyitása után, szeretné felhívni a figyelmet a szomszédos országok között továbbra is meglévő szellemi határok lebontásának problémájára és egy lehetséges megoldást is kínál.
 
AZ ELSŐ HÉTVÉGÉRŐL…
-          NEMZETKÖZI ZENEI FESZTIVÁL a Tánc Világnapjához táncos produkciókkal kapcsolódva és együttműködve az Agora Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központtal, elsősorban Szombathely város főterén
o   nyitónap – április 30. (péntek)
§ májusfaállítás hagyományőrző/teremtő szándékkal
§ latin est, az argentin CAPOTANGOegyüttessel, akik a klasszikus tango hagyományait éltetik, és fellép még a portugál afro-beat/reagge zenekar TERRAKOTA (www.myspace.com/terrakota)
o   május 1. (szombat)
§ „Párhuzamos kultúráért”díjak átadása
§ Gerhes Gábor kiállítása nyílik az IROKÉZ Galériában
§ THANKS JIMI NAP világhírű fellépőkkel - A tavalyi Thanks Jimi Nap vezér gitárosa STEVIE SALAS (www.steviesalas.com) ezúttal a Rolling Stones elsőszámú vokalistájával, Bernard Fowlerrel (20 éve együtt a Stones-sal minden turnén és lemezen) illetve a Pearl Jam egykori dobosával Dave Abbruzzese-vel érkezik.
§ Ripoff Raskolnikov + Pribojszki Mátyás zenekara ad koncertet
o   május 2. (vasárnap)
§  A népzene – néptánc jegyében
§ Kárpát-medencei és rokon népek zenéinek, táncainak találkozása – Berecz András csuvas sördalokat énekel, kurd népzenészek és néptáncosok fellépése várható, ill. „ÜZENET HAZA” címmel neves táncosok és zenészek produkciója a Bartók Teremben
-          Kezdetét veszi a nemzetközi filmfesztivál a speciális filmprogrammal a Savaria moziban zajlanak
-   Megkezdődik, és 9 napig működik a 18. PASSPORT CONTROL nemzetközi ifjúsági művészeti műhely, ahol filmes, fotós, VJ, zenei és kritikaíró workshopok várják az érdeklődő fiatalokat. A workshopokon folyó alkotó munkák eredményei – filmek, fotósorozatok, különböző vizuális és zenei produkciók – a Mediawave fesztiválon is bemutatkoznak a közönség előtt. A műhelymunkákkal kapcsolatos nyilvános és szakmai események kötik össze a Szombathelyen megrendezésre kerülő két hétvégét.
 
A MÁSODIK HÉTVÉGÉRŐL…
 - NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL-é a főszerep
A 81 országból érkezett 1173 nevezés közül a nemzetközi versenyprogramba beválogatott 8 játék-, 18 kisjáték-, 22 animációs, 12 kísérleti és 12 dokumentumfilmet 2010-ben két zsűri értékeli majd. Az animációs, kísérleti és dokumentumfilmes zsűriben köszöntjük majd a tavalyi fődíjas Viszlát, hogy vagy? c. dokumentumfilm rendezőjét, Boris Mitic-t, Radu Igazság animációs filmrendezőt és Peter Latastert, aki Születés-nap című filmjéért 2006-ban a legjobb táncfilmnek járó díjat vehette át a MEDIAWAVE-n. A zsűriknek nehéz dolguk lesz majd az értékeléskor, hiszen 2010-ben is erős, színvonalas program várja a közönséget. Számos filmfesztivált nyert alkotás, két a 2010-es Oscarra jelölt és egy Oscart nyert filmnek kell versengenie egymással a MEDIAWAVE-n. A versenyprogram kínálatában találkozhatunk sztárokkal a filmvásznon, hiszen látható lesz Peter Greenaway, Mika Kaurismaki és Isabella Adjani filmje is. Az idén 20. születésnapját ünneplő fesztiválon nosztalgiázhatnak is az érdeklődők annak a MEDIAWAVE történetének legjobb 20 filmjéből álló válogatásnak a segítségével, amit a korábbi fesztiválok 20 zsűritagja állított össze. A vetítések mellett 2010-ben is szervezünk filmszakmai konferenciákat: így dokumentumfilmes kerekasztalt, a Filmklubszövetség és az MMKA kuratóriumi ülését, valamint nemzetközi filmkonferenciát.
 
 
-          folytatódik a NEMZETKÖZI ZENEI FESZTIVÁL
o   Hét közben: Ethno – blues zenei műhely FERENCZI GYÖRGY vezetésével + TAKÁTS ESZTER Singer & Songwriter workshop keretein belül foglalkozik zenészpalántákkal.
o   A filmprogram kiegészítéseként fellép az orosz sci-fi, horror, ufo és b-movie őrült zenekar, a MESSER CHUPS. (www.messerchups.ru) Vetítéses koncert a mozi nagytermében!
o   Ritkaságszámba menő ethno zenék – FRANCA MASU (www.francamasu.com) – Szardínia szigetéről érkező, katalán kultúrát éltető, gyönyörű énekesnő. – május 6. Bartók Terem
o   Szintén ezen a napon és helyszínen egy újabb különlegesség: az örmény gyökerekből táplálkozó, moszkvai DETI PICASSO zenekar Grencsó István szaxofonossal lép fel.
o   GIL SCOTT-HERON (www.gilscottheron.net) – a rap zene ősatyjának tartott, legendás soul énekes (61 éves) megújulásának lehetünk Magyarországon elsőként szem- és fültanúi, 13 év után új lemez és világ turné!
Az albumot az angol Guardian már most az új évtized legnagyobb hatású albumai közt emlegeti...
Fontos: a május 7-i koncert helyszíne a város Főtere, ingyenes, szabadtéri nagykoncert!
o   A MEDIAWAVE Fesztiválok történetében többször lépett fel az ANIMA SOUND SYSTEM. Erre az alkalomra készülő produkciója három szempontból is különleges. A május 7-i koncerten a zenészek egy fellépés erejéig megidézik a régi ethno és népzenei alapú időszak hangulatát, egy Gil Scott-Heron feldolgozással készülnek és ez lesz új albumuk bemutatója is!
o   BABA ZULA (www.babazula.com) – Isztanbul kultikus oriental dub zenekara, hastáncosnővel érkezik,;hastánc workshop – május 7 délután, koncert a mozi nagytermében május 8.
o   Terveink szerint a hét folyamán a costa ricai SONÁMBULO és a helyi kedvenc OCHO MACHO zenekarok próbaterembe vonulnak közösen és a fesztivál zárónapi koncertjén közösen adnak majd elő néhány számot.
 
IRODALMI PROGRAMOK
o   A jubileumi MEDIAWAVE fesztivál megtartandó értékei közé tartozik a költészethez, irodalomhoz való kapcsolódásunk bemutatása.
Május 5-én délután 16:00-kor a Műhely folyóirat ,Vonat’ különszámának bemutatóján Podmaniczky Szilárd, Szász Attila és Vörös István költőkkel Villányi László beszélget a Szombathelyi Egyetemen.
o   Május 7-én a Bloom Házban a húsz éves MEDIAWAVE fesztiválhoz szorosan kötődő hazai (Parti Nagy Lajos – Magyar Irodalmi Díj, Kőrösi Zoltán, Lábas Endre és Villányi László) és vajdasági írók és költők (Tolnai Ottó – Magyar Irodalmi Díj, Bosco Krstic, Balázs Attila, Lovas Ildikó) olvasnak fel műveikből illetve a fesztiválhoz kapcsolódó írásaikból.
-           „GÖDÖRBŐL GÖDÖRBE” levéltáros konferencia a válságról
o   a magyar levéltáros szakma speciális előadásai a téma gazdasági és magánéleti szegmenséről
o   a szünetekben válságételek és italok (többek között „Titanic koktél”) várják a vendégeket
 
A HARMADIK HÉVÉGÉRŐL…
MEDIAWAVE SZELEKTÍV - NEMZETKÖZI JAZZ & OKÖ FESZTIVÁL
A fesztivál a kezdetektől évről-évre nagy hangsúlyt fektet arra, hogy hazai és nemzetközi vendégeit megismertesse a magyar vidékkel, hogy a kulturális produkciókat kivigye a természetbe, és ott, valós, természet közeli közegben juthasson a közönség művészeti élményekhez. Valószínűleg sokan emlékeznek még a novákpusztai, hédervári, rábapatonai, kajárpéci és komáromi piknikekre, vagy a legendás Écs-Ravazd traktortúrákra, amelyek a fesztivál ezen törekvéseinek sokak által emlékezetes helyszínei voltak. A szombathelyi program folytatásaként, vasi és alsó-burgenlandi kulturális kapcsolatainkra épül a harmadik hétvége programja, amely szellemi határainkat bontogató szándékkal jön létre és a fesztivál három jellegzetes programelemét fogja össze:
- környezetvédelem, környezettudatos életmód: osztrák – szlovén – magyar környezetvédelmi szervezetek találkozója, demonstrációi, vitafórumai, kiállítások.
- népi kultúra: népzene, vásári komédia, „Hagyomány és természet” konferencia a természetvédelem ősi, hagyományos módszereiről.
- „Növelés vagy nevelés” – a közönségnevelés új, európai módszerei: nemzetközi konferencia, közös szervezésben a Magyar Fesztivál Szövetséggel és a Europe Jazz Network-kel.
- jazz és improvizatív zenei koncertek Őriszentpéteren és a határ túlodalán található Rudersdorfban. Együttműködő partner a LIMMITATIONES Egyesület (Udo Preis): ÍVA BITTOVÁ (CZ) – ének, hegedű, a korai MEDIAWAVE Fesztiválok ma már Amerikában élő ikonja (www.bittova.com), Bin-Jip (HUN) – Harcsa Veronika és társainak új formációja, Tóth Viktor Bigband (HUN/USA), Lafayette Gilchrist (USA) szólózongora (www.myspace.com/lafayettegilchrist), Peter Herbert & Davied Tronzo & Harvey Sorgen (USA/AUT), Nina de Heney & Lisa Ullen (SWE), Andi Schreiber & Christoph Cech & Agnes Heginger & Peter Herbert (AUT)
- műhelymunka Rudersdorfban és Őriszentpéteren: a jazzfesztivál programjának többsége egyedi, erre az alkalomra létrejött magyar és nemzetközi együttműködésre alapuló produkció:
·         Dresch Mihály & Lafayette Gilchrist & Szandai Mátyás & Hamid Drake (HUN/USA) – BMC Records-szal együttműködésben (lemezfelvétel)
·         Michael Schiefel & Carsten Daerr & Lukács Miklós & Szandai Mátyás (GER/HUN) – BMC Records-szal együttműködésben (lemezfelvétel)
·         „A Tribute to Albert Ayler” – Mikolaj Trzaska (PL) & Mats Gustaffson (SWE) + Grencsó Kollektíva (HUN/HOL/SLO/AUT)
·         Nemzetközi Dob & Ütős Szeminárium - vezetők: Harvey Sorgen (USA) – dob, Ramesh Shotham (IND) MAMADOU DIABATE (Burkina Faso-AUT) – indiai és afrikai ütőhangszerek
- záró akkord: piknik a szlovén-osztrák-magyar hármashatáron, sok muzsikával
 
 
FŐBB TÁMOGATÓK:
Szombathely Megyei Jogú Város, Magyar Mozgókép Közalapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Szlovák Kulturális Intézet, Lengyel Kulturális Intézet, Román Kulturális Intézet, Cseh Centrum,    Osztrák Kulturális Fórum
 
Bővebb információ: www.mediawavefestival.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr701937482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása