asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Műkedvelő műkincsrablók (The Maiden Heist, 2009)

2010.05.18. 13:38 efes

Vannak ám intelligens, művelt, sőt kifejezetten előzékeny és kedves biztonsági őrök is. Az egyik kalapácsosbankfiókban is van ilyen, ahova néha betérek, de az igazi kedvencem (nem reklám!) a Szépművészeti Múzeumban teljesíti szolgálatát. A minap zárt be egy pazar tárlat, melyen kiállítottak néhány képét olyan ismertebb festőnek, mint Van Gogh, Picasso vagy Gauguin, ennek megfelelően általában komoly sor kígyózott a Hősök terén. A nap tűz, szél fúj, hajléktalan kéreget. Sorban állunk, mint mindenki (kinek nem volt annyi esze, hogy interneten előrendeljen...). Egyszercsak kisétál egy enyhén őszes biztonsági őr, és kissé palócos tájszólással ugyan, de nyelvtanilag helyes magyarral, angolsággal, majd németséggel fennhangon megkérdezte a sorban állókat, hogy kíváncsi-e valaki a múzeum rendes, állandó tárlatára, mert azoknak nem kell sorba állni. Jé, -gondoltam- bácsi kérem, ez itten Európa? Néhány, nyilván a kötelező penzumot teljesítő, szemlátomást jóllakott napközist formázó nyugati nyugdíjas kilépett és már benn is voltak, mi maradtunk a sorban. Aztán mi is sorra kerültünk. Kifelé jövet újra belebotlottunk a poliglott biztonsági őrbe, akiről itt már kiderült, hogy amatőr tárlatvezető is: kedvesen és szívélyesen azzal invitált minket az állandó tárlatra, hogy érdemes azt is megnézni, mert a múzeum most kapott vissza néhány kölcsönadott képet, például egy Rippl-Rónait is... Mondtuk, hogy fú, köszi, de egy napra 4-5 zseni éppen elég, még ilyen pici mackóknak is, mint mi vagyunk, de erre a biztonsági őr elszomorodott! Tovább győzködött, hogy legalább azt az egy Rippl-Rónait nézzük meg, azt ő naponta legalább kétszer megnézi, és attól boldog a napja, ám mi tényleg tele voltunk élménnyel, ám azóta is sokszor eszembe jut a pali: az egyenruha alatt bizony ugyanolyan ember található, mint civilben mindenhol. Sok ostoba, türelmetlen és agresszív és néhány kedves, érzékeny és okos.

 A Műkedvelő műkincsrablók tulajdonképpen ugyanilyen múzeumi teremőrök, mint a fent bemutatott kollégájuk, valahol a nyugdíj környékén, és mindegyikük rajong a műtárgyakért, egyikük a szobrokért, másikuk bizonyos festményekért. Egy nap azonban tudomásukra jut, hogy a tárlatot elköltöztetik, messze Dániába, helyettük valami modern skandináv krikszkrakszok között kell tölteniük a munkaidőt. A három jólszituált, kedves öregúr gondol egy nagyot, és bonyolult tervet eszel ki, hogy kedvenc műalkotásaiktól ne választhassa el őket senki.

Peter Hewitt komótos, olykor nyugdíjközeli tempójú, klasszikus krimi-vígjátékot rendezett ebből a szituációból, mely első, második és akárhány blikkre is olyan, mint egy tipikus hetvenes évekbeli francia, angol vagy olasz filmvígjáték, mondjuk a dán Olsen bandás filmeknél ezért egy fokkal magasabban. De képzeljük el Jean Rochefort-t, Michel Galabrut és mondjuk Michel Serrault-t amolyan nyugdíjas műkedvelő műkincsrablókként, amint egy bakikkal, bénázásokkal és szerencsétlenkedésekkel súlyosbított múzeumrablást bonyolítanak le, kizárólag abból a célból, hogy kedvenc festményeiket ne vehesse el tőlük senki. A film nézhetetlenül unalmas lenne, ha akárki (értsd: bárki más) játszaná a három botcsinálta képrablót, de Christopher Walken, Morgan Freeman és William H. Macy lazán elviszik a vállukon ezt a projektet, mely velük egy kedves, nyugodt és nagyon emberi, szelíd kis filmmé válik. Asanisimasa: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr652012645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.05.23. 15:28:10

korrekt a 6 pont, a színészek jók voltak, csak néha leült és ez nem tett jót a filmnek.
süti beállítások módosítása