asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Ragadozók (Predators, 2010)

2010.09.28. 13:00 efes

Azért ott még messze nem tartunk, hogy ismét jó magyarnak lenni Hollywoodban, Antal Nimród személyében viszont van egy jó, megbízható B-kategóriás rendezőnk, ami egészen biztosan több, mint a semmi. A Ragadozókban az égadta világon semmi egyedi, semmi egyéni nincs, úgy tűnik, Nimród itthon hagyta kreativitását, illetve ha magával vitte Amerikába, azt a bőröndben hagyta, gondosan lezsírozva, valahol a padláson. Tisztességes iparosmunka a film, nem több, viszont még így is méltó folytatása John McTiernan '87-es Predatorjának, melyben Arnold sárral maszkírozva gyakta szét a rasztahajú alient, de főleg amióta emberfia nem teszi be úgy a lábát dzsungelbe, hogy lopva ne tekintsen a lombok felé, hogy nem gubbaszt véletlenül valamelyik ágon valami nem oda való. A felejthető korábbi folytatásoknál mindenképpen jobb film a Nimródé. Mindazt tudja, amit egy ilyen filmtől elvárunk. Pereg, fut, szalad, robban, fröccsen, ín szakad, gerinc kitép, bél kiomlik.

Persze, egy komolyabb forgatókönyv azért elfért volna a mondjuk a scifi-akció-horror műfaji határai között, nem feltétlenül kell még egy hangsúlyosan B-re hangolt moziban sem csupa két-háromszavas, banális tőmondatokat adni az ennél talán lényegesen többet is megjegyezni képes színészek szájába. A kissé sablonosan kiválogatott karakterek egyéni sorsait is lehetett volna kicsit cizellálni, hiszen ahogy pl. szegény Danny Trejóval elbánnak, az azért megalázó. Laurence Fishburne-nek se érte meg lefogyni néhány jelenetes jelenése miatt, így játszott kövéren. Adrien Brody pedig, valós színészi tehetségét bizonyítandó, butábbnak látszik a legbutább profi akcióhősnél. Szinte már-már lundgrenien ostoba, amin szájába adott cinikus megjegyzései is csak alig tompítanak. Viszont, hülyén is nézne ki egy választékosan fogalmazó filosz abban a pokoli dzsungelben, élet-halál között, így azt kell mondani: Brody teljesítménye kitűnő ebben a számára talán idegennek tűnő szerepben is. A legjobb karakter a jakuza-csávó volt (Louis Ozawa Changchien - milyen szép név, már csak ezért is érdemes felvenni a címkefelhőbe), kardcsatáját elnéztem volna még, közelebbről is. Titokzatos, markáns karakter, mintha a Lostból teleportált volna ide. De még ő is csak néhány vonallal megrajzolt, kétdimenziós figura csupán, a többi pedig még nála is elnagyoltabb, levegőben lógó.

Vagy éppen zuhanó, mint a film egyik legjobb jelenetében, a nyitóban (a szinte megrajzolt zenei kísérettel). A cselekmény szervezésében is meglehetősen nagyvonalú a film, itt is a matematikai 'fogadjuk el' kitétel érvényes a nézőre nézve, fogadjuk el, hogy így alakulnak a dolgok, én ezt most nem magyarázom tovább - mondja Nimród, gondolom, produceri nyomásra. A cselekmény itt egy dologra való, mégpedig hogy kitöltse azt a vetítési időt, ami a fináléban történő végső leszámolásig tart - kvázi ugyanaz, mint amikor egy pornófilmben a szereplők egy pamlagon elnyúlva, de még felöltözve, kényszeredetten beszélgetnek, miközben majd szétrobbannak az idő előtt bevett Viagrától. Itt is, meglepetés nélkül, menetrendszerűen ritkul a csapat, míg nem egy (vagy mennyi) maradhat, szemtől szembe, majd ellovaglás a naplementébe (akárhova). De mondom, amúgy működik a film. Kivitelezése minden igényt kielégítő, Pados Gyula hibátlan teljesítményt nyújt, és ő még be tud suvasztani néhány olyan képet a filmbe, ami bizony műfajidegen módon, kifejezetten esztétikus. Mindent összevetve, ha ezt a filmet Nimród itthon csinálta volna, felállva tapsolnám, így azonban, hollywoodi bérmunkaként, a pontszám csak erős közepes. Asanisimasa: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr892329421

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ragadozók (Predators) 2010.10.20. 08:35:01

Alapsztori: A kegyetlenségükről híres predatorok egy csapat földi embert vadászgatnak egy idegen bolygón. Húzónév: Adrien Brody, Laurence Fishburne Műfaj: sci-fi, akció Trailer itt Amire számítottam: Rodriguez és Antal Nimród is folyton arról beszéltek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.09.28. 15:28:46

10/2-nél még jó szívvel sem tudtam volna többet adni, pláne, hogy elfelejtette a magyar kreativitását is Nimród (na persze mindig van pénz amiért érdemes), így színtelen amcsi vacak lett ami meg sem közelíti az I-II. részek nívóját. Minden tekintetben sablonos és megszokott tucatfilm... Mondjuk jobb, mint a Resdident Evil: Afterflie... de hát minden relative.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.09.28. 16:07:37

Abban egyetértek ChrisDryvel, hogy tucatfilm. De a jobbik fajtából, nekem tetszett, bár valószínű, ha megnéztem volna előtte az első két részt, akkor már nem jött volna be. Brody megállta a helyét, Topher Grace csak úgy teng leng, a végén kap csak teret. Fishburne túl kövér volt, vicces volt:) Egyébként szerintem inkább vele bántak el megalázóan.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.28. 16:36:02

@koimbra: Ja, vele is...:)
Amúgy, a Predator 2-őt magasan verte szerintem, na az volt a tré a köbön. Az Alien vs Predatorról nem is szólva. Én sem mondom, hogy nem tetszett, B-mozinak tök jó volt. Mellesleg, az Arnoldos Predator sem több egy jó B-mozinál.

GNorton · http://norton.blogol.hu/ 2010.09.28. 18:11:50

Nana! Most azért, mert Nimród magyar, remélem senki sem várta el tőle, hogy újrafogalmazza az akciófilmeket, és plusz dimenziót ad a Predatoroknak.:) Különben maga Nimród mondta, hogy annyi pénzből ennyi tellett, sok ment el a digitális trükkökre pl.

Tipikus oldschool akciófilm, nem kell agyalni rajta - ők sem agyaltak azon, hogy miért vannak idegen bolygón, mert Brody elég hamar felírta a képletet a táblára. Fishburne-nek tényleg elég miniszerep jutott, de voltak jó részei (pl amikor odafordul a képzeletbeli haverhoz, és összeröhög vele, hogy milyen régóta van ott). Trejo szerepétől többet vártam, egy ilyen baltaarcnak csak a végefelé kellett volna meghalnia... vagy stílusosabbnak lennie. Elnéztem volna késdobálóként megint.

A jakuzánál nekem a magyarázata jött be, amikor a doki megkérdezte, hogy miért olyan csöndes.:) A kardpárbajnál meg a predatorvértől füstölgő kard látványa.

De ugyanígy lehetne pl azt is említeni, amikor a korábban az oszlophoz kötözött predator felveszi a cuccait. Apropó, miért volt az odakötve? Valami rossz fát tett a tűzre?

No meg Brody uccsó mondata: "Let's get off this fucking planet.":)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.28. 18:54:24

@GNorton: Én azért reménykedem abban, hogy nem lesz belőle végérvényesen békategóriás-óriás, mert nem hülye gyerek. Szvsz bármilyen műfaj szabályait újra lehet írni, legfeljebb nem sikerül. Viszont a szellemes dialógus nem pénz kérdése, bár az is igaz, hogy ilyet írni a legnehezebb. A film első felében szerintem egy megszólalás se volt hosszabb három szónál, ami azért már-már parodisztikus, amikor bejött Fishburne, attól kezdve lett kicsit bőbeszédűbb a történet. Másrészt itt meg is akadt egy picit... Brody utolsó mondatán viszont felröhögtem.

GNorton · http://norton.blogol.hu/ 2010.09.28. 19:26:20

Szerintem nem is lesz, csak most ő is kijárja a szamárlétrát Hollywoodban. A Predators mérföldekkel jobb film, mint mondjuk az a pár évvel ezelőtti hoteles horrorfilm, amit Nimród rendezett. Lesz ez még jobb is, csak most hírnevet szerez, és Rodriguezzel való barátsága, kapcsolata jó kezdet (ugye a Machetében is van egy cameója, amikor lemajmozza Danny Trejót).

Az igaz, a forgatókönyv lehetett volna jobb is, viszont azt a forgatókönyvet kellett megfilmesíteni, vagy gondolom nem nagyon akartak már beleszólni ebbe-abba. De a filmbeli helyzet is adhat okot a szűkszavúságra: ismeretlen fegyveresek egy idegen helyen, és a többségük harctéri katonák. Hanzo alig akart megszólalni.

Jaja, ott alaposan belassult a történet, de Fishburne át tudott lendíteni.

GNorton · http://norton.blogol.hu/ 2010.09.28. 20:40:02

@efes: Szerintem nem is lesz, csak most ő is kijárja a szamárlétrát Hollywoodban. A Predators mérföldekkel jobb film, mint mondjuk az a pár évvel ezelőtti hoteles horrorfilm, amit Nimród rendezett. Lesz ez még jobb is, csak most hírnevet szerez, és Rodriguezzel való barátsága, kapcsolata jó kezdet (ugye a Machetében is van egy cameója, amikor lemajmozza Danny Trejót).

Az igaz, a forgatókönyv lehetett volna jobb is, viszont azt a forgatókönyvet kellett megfilmesíteni, vagy gondolom nem nagyon akartak már beleszólni ebbe-abba. De a filmbeli helyzet is adhat okot a szűkszavúságra: ismeretlen fegyveresek egy idegen helyen, és a többségük harctéri katonák. Hanzo alig akart megszólalni.

Jaja, ott alaposan belassult a történet, de Fishburne át tudott lendíteni.

Dr. No 2010.09.29. 13:10:50

Nekem ez a film tetszett, mivel pontosan azt kaptam, amire kifizettem a jegy árát. Mit is várunk egyébként nevezett Antal Nimród adóalanytól? Hogy usá(nká)ban rendezzen egy Andrej Rubljovot vagy egy Szindbádot? (Na erre nagy összegben fogadnák, hogy sosem fog bekövetkezni.) Avagy ő rittyentse elibénk a következő avatárszerű, csilliódolláros csinnbummcirkuszt? Vagy nőné ki magát egy ilyen Polanski-féle - khm - mesterré? Tarr Bélából meg, ugye, elég az az egy, ami van, néha még sok is. Tehát valójában minek is kéne megfelelnie ennek a szerencsétlen Antal-gyereknek? Ahelyett, hogy hagynánk, hadd játsszon a homokozójában. (Egy pszichológus ismerősöm egyszer arról elmélkedett, mennyivel boldogabbak lennénk, ha a kisgyerekeket hagynánk, hadd gyurmázzanak a kakijukkal, ahogy maguktól is tennék, ösztönösen. Nem lenne az a sok frusztráció.) És örülnénk neki, hogy legalább egy, félig-meddig magyarnak mondható filmes van, aki MŰKÖDIK a filmIPAR értelmében ahelyett, hogy százévente egyszer szülne valami túldimenzionált izét.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.29. 13:30:19

@Dr. No: Nimródnak nem kell Tarkovszkijhoz, elég csak a Kontrollhoz mérnie magát. Az azért érdekesebb darab volt mindeddigi hollywoodi bérmunkáinál, bár azokat nyilván tízmilliókkal többen látták és ugyanilyen mértében keresett is velük.
Kambodzsában találkoztam egy angol csajjal, aki amikor megtudta, hogy magyarok vagyunk, Antal Nimróddal jött és a Kontrollal...:))) (Sőt, a Csak szex és más semmivel...:P) Öcsi trónja billeg. :)

Dr. No 2010.09.29. 14:24:47

@efes: Persze, hogy a Kontroll érdekesebb volt, de ott Magógunk magára utaltan dolgozott, itt pedig megrendelőknek dolgozik. Végülis, ha belegondolsz, a Kontrollban mindent megtalálhatsz, ami alkalmassá teszi hősünket arra a funkcióra, amire alkalmazzák.

Elégedett lennél vele, ha Luc Bessonhoz hasonló pályát futna be?

Én meg tudok hongkongi Tarr Béla-filmklubról, bibibí.
süti beállítások módosítása