asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Poroló 22.- Ballada a katonáról (Баллада о солдате, 1959)

2010.10.14. 21:00 efes

Alapvetően egy rendhagyó, és bizonyos értelemben modern háborús film Grigorij Csuhraj '59-ben készült és annak idején óriási sikereket aratott Ballada a katonáról című alkotása. Háborús film, az első jelenetekben még valódi(nak ható) csatajelenetek is vannak, hiszen az ebben elkövetett hősi tettért kapja a film címében szereplő kiskatona azt a jutalomeltávot, aminek története a film, egyfajta sajátos, korai road-movieként. A fennmaradó részben azonban a katona, Aljosa útját követjük végig, hogyan jut el különböző nehézségek árán falusi édesanyjához, hogy megölelje őt.

A film készülésének idején, sőt, még az után is készültek igazi szovjet háborús propagandafilmek, melyek inkább agymosó kvalitásaikról, mint művészi erényeikről ismertek, azonban ez a film élesen szakít a kor "odafentről" sugallt trendjével. A cselekmény majdnem végig a háború következményeitől nyomorgó hátországban játszódik, bár Aljosa feddhetetlen jellemű, csupaszív orosz harcos és a nép is egyöntetűen állja a Nagy Honvédő Háború okozta nehézségeket és támogatja is azt; talán először látunk itt nyomorgó embereket, először esik szó a háború áldozatairól. Sok közülük messze nem ad okot túlzott büszkeségre. Aljosa, mintegy mellékes küldetésként egy harcostársa üdvözletét és egy kis csomagot viszi otthon maradt feleségének, azonban amikor a fiú bekopog az asszonyhoz, őt egy másik férfival találja. Eleddig, de nagyon azóta sem esett arról szó, hogy a nácizmus ellen folytatott háború hőseit ne hűséges és odaadó orosz lányok s asszonyok várják haza. Egyáltalán, kevés szó esett arról, hogy a háborúnak bizony áldozatai is voltak, nem csak hősi halottai. Nincs ellenség sem a filmben, se nácik, se senki. Néha az emberek gondterhelten hallgatják a harctérről érkezett híreket - a nyitó jelenet kivételével ennyi a háború e filmben.

Ma már megmosolyogtató az a naiv pátosz, amellyel Csuhraj végigvezeti útján Aljosát, és kifejezetten giccses, ahogy Súrával való, szinte gyermeki tisztaságú szerelmét mutatja meg. Egy mai filmben visítanék az ilyentől (pl. ezért visítok az Alkonyat-filmek romantikusnak szánt jeleneteinél), ennél a filmnél is lehetett volna lényegesen józanabbul, akár szárazabban ábrázolni a szerelmet, azonban mégis valahogy ez így van egyben. Ahogy a Casablancán sem kérjük számon a műkönnyeket és ahogy a lenge szellő a főhős arcába fújja a lány hosszú tincseit, úgy itt se tesszük ezt. Néha ugyan nevetve kommentáljuk Aljosa széles gesztusait, ahogy síneken át, vagonok alatt átbújva lélekszakadva rohan vízért, mert Súra szomjas, valahol mélyen azonban tudjuk, hogy ez egy tiszta szándékú, igen komoly és megrázó film, egy filmballada egy katonáról. Ballada A Katonáról és Édesanyjáról. És a végén bizony sírunk.

A mai szemmel már avíttnak látszó, naiv formanyelve, kifejezésmódjai miatt poros a film, az azóta alaposan megváltozott történelmi közvélekedés is olyan helyeken tesz ki idézőjeleket, ahol az rendezői szándék szerint nincs is, de abszolút nézhető filmalkotás ez, még ma is. Asanisimasa: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr552372595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNorton · http://norton.blogol.hu/ 2010.10.14. 23:57:12

Na igen, a szovjet hőskorszak... Érdekes alkotások születtek akkor. Azt hiszem, korábban valahol már láttam ezt a filmet, mert a sztori megragadt, hogy a srác eltávon van, és hazafelé menet látja, hogy a hátország nem igazán van jó állapotban.

Egy másik filmre is emlékszek, amit emlegetve volt a családban, ahol a szovjet katona, miután hadirokkanttá vált, újságíróvá válik, és úgy terjeszti a szocializmust, bátorítja az embereket. Nem akarok nagy hülyeséget mondani, de azt hiszem ezek után mindenféle testi bajok érik őt, de ő csak továbbra is az eszmék terjesztésével foglalkozott.

Meglepő, hogy az ilyen bugyuta (nekem legalábbis az) propagandafilmek mellett vannak ilyen gyöngyszemek, mint a Ballada a katonáról.
süti beállítások módosítása