asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

A Serbian Film (Српски филм, 2010)

2011.01.11. 14:22 efes

Egyetlen olyan szempont létezik, amely alapján el lehet gondolkodni e Szerb filmnek nevezett ocsmányság elfogadása kapcsán, mégpedig az, hogy esetleg a polgárháború hozadékai által kilúgozott lelkű szerb nemzet egyfajta látlelete ez. Minden egyéb más olvasat komoly pszichológiai, sőt pszichiátriai problémákat vet fel, nem csak az alkotói, de a befogadói oldalról is.

Ez a szerb film tökéletesen beteg, aberrált, tele van olyan jelenetekkel, melyek tényleg csak egy végletesen lepusztult elme legmélyebb bugyrából szakadhattak ki. Nehéz is bármit mondani róla, mert ha azt ecsetelem, milyen fertelmes borzalom, az sajátos módon a hype-hoz járul hozzá (én is épp ezért szereztem meg: vajon mi az, ami annyira botrányos, hogy még eddig sosem...), ha pedig bármi módon, valamit, akár művészi erényeket próbálok benne felfedezni, akkor meg hazudok, önmagamnak is. A legjobb hallgatni lenne róla, de az meg egyrészt cinkosság a velejéig cinikus alkotókkal, másrészt pedig tényleg mindenkit lebeszélnék róla. Az meg nem megy úgy, ha ezt nem közlöm valamilyen formában.

Szóval, az egyetlen elfogadható olvasat tényleg csak a (szerb) nemzet lelkén éktelenkedő, szörnyű tályog felfedése lenne, de ezt is erősen cáfolják és a vériszamos kövezetre rántják a legutolsó képkockák, melyek elidegenítenek mindenféle értelmező asszociációtól, és szárazon húzzák alá a tényt: ez a film tényleg csak ennyi. Egy végletesen öncélú, szadista pornó-horror. A Macskajajból ismert Srdjan Todorovic főszereplése először meghökkentő, de aztán már csak szimplán szánalmas, ahogy erőlködik a nagyfaszú expornósztár utolsó, halálos menetében. Némileg zavaró lehet, hogy képileg kifejezetten igényes a film megjelenítése. Szó sincs igénytelen gagyiról, szemlátomást van benne meló bőven. Srdjan Pasojevicék odatették magukat, a forgatókönyvet is az egyik legmenőbb szerb horror-kritikus, Aleksandar Radivojevic jegyzi, azonban hiába minden, mozogjon akár bármi mondanivaló is ott hátul, a kisagyban, maga a film nem több egy kivételesen ostoba, otromba, gusztustalan és öncélú horror-pornónál. Tényleg csak az nézze meg, aki kíváncsi olyan jelenetekre, (+18!!!) mint pl. egy frissen született csecsemő megerőszakolása egy 120 kilós kigyúrt kopasz állat által. Ezenkívül töméntelen anális, orális aktus, vérfertőzés, szinte mindig vérben és szarban tocsogva, csonkítások, és egyéb döbbenets erőszakok. Nekem ne jöjjön itt művészettel senki, ez kurvára nem az. (Mégha eredetinek látszó Francis Baconok lógnak is néhány helyszínen...) Asanisimasa: 0/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr1002576610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bog.art 2011.01.11. 16:11:48

nem is hallottam még erről a filmről, nincs is kedvem megnézni az olvasottak után, de a jelenség azért érdekelne - hogy ténylegesen mi a cél az ilyen típusú európai filmekkel? a polgárpukkasztás? a 21. században? viccnek is rossz. vagy a szerbek valahogy tényleg így próbálják feldolgozni a történteket? azt ők sem gondolhatják komolyan, hogy pusztán hányingerkeltéssel vagy megbotránkoztatással valamiféle sikert érhetnek el hosszú távon a nézők körében - az internetes érában??? de annyira idiótának sem gondolom az ilyen filmek alkotóit, hogy l'art pour l'art csinálnak egy filmet, összeül pár fickó és bedobják a kérdést - na, mitől hánynál be, ha egy filmben látnád? aztán szépen felírkálják a cetlikre és beadják filmtervként. szóval érdekelnének a miértek, anélkül, hogy fárasztanám magam az ilyen filmek megtekintésével (az ázsiai szélesmetélteket bármikor megnézem, de a lars von trier filmre hat ökörrel se tudtak volna bevonszolni, pl...) ja, és ha tényleg ennyire öncélúan gánya, akkor francis bacon nevében kikérem magamnak, hogy a képeivel illusztrálják....

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.11. 17:18:58

@bog.art: Én is tényleg csak azért vállaltam, mert volt ez a címke, hogy ilyet még sosem láttál, meg hasonlók. Plusz, vannnak rajta még ezek az érthetetlen művészi sallangok, ami miatt nem tudom egy sima, egyszerű splatternek vagy gorenak kezelni. Mert az nem érdekelne, és simán ugranék egyet, de így meg muszáj valamiféle művészi alkotásként kezelni, de annak meg iszonyú rossz. És öncélú, de ami a legfőbb: hiteltelen.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.11. 17:19:58

@bog.art: Bacon csak háttér amúgy, és ha nem ismered, nem tudod, hogy milyen képek függnek a falon: összekent arcú alakok.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.11. 17:21:50

@bog.art: Igen, horror-faló körökben érhetnek el sikereket, de ott meg minek ezek az abban a kultúrkörben idegen, szinte melodramatikus momentumok, melyekkel körítve van a film? Eh.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2011.01.11. 18:01:56

Van ilyen nálad, hogy 0/10? :) Nem terveztem eddig sem ezt a filmet, de már hallottam róla, hogy "nem érdemes megnézni".

Lorp 2011.01.11. 20:16:57

Sajnos láttam a filmet. Ez már tényleg az a szint amikor azért csapnám arcon a forgatókönyv-írótól kezdve, a színészt, mindenkit, mert volt képük a nevüket adni ehhez.

k.Tomi 2011.01.11. 20:21:47

Ez a film egyszerűen gusztustalan volt.
Pár gusztustalan jelenet annak aki nem látta:
- az újszülött megerőszakolása már említve volt
- a csávó levágja a nő fejét de hátulról még simán tolja a testet.
- a főszereplő a saját 10 év körüli fiát erőszakolja meg. (ő nem tud róla, hogy a fia)
- egy nőt úgy "folytanak meg", hogy befogják az orrát és a kopasz állat a szájába teszi..

és ezek még csak azok amik hirtelen eszembe jutottak. ezen kívül te van még gusztustalan csonkításokkal és miegymással.

életem legszűrnyűbb filmje.

0/10

Zelefánt 2011.01.11. 20:30:40

Lehet, hogy csak egy szimplán perverz, drogos társaság önmegvalósítása, minden felsőbbrendű cél nélkül, basszák meg.

De ha már a szerb néplélek és a háborús traumák feldolgozása szóba került, készült vagy tíz éve egy "jugoszláv" film (Lőporos hordó), amely ugyan nagyon távol áll a horror műfajától, de drámaként valóban megrázó (és végtelenül lehangoló).

Advanced Flight 2011.01.11. 20:39:18

Nem láttam a filmet, de az általatok említett jelenetek nagy részét megírta már Apollinaire a 11 ezer vesszőben, a 20. század legelején. Tehát se nem újdonság, se nem polgárpukkasztás. Legfeljebb annak, aki nem olvas szépirodalmat :-)

Advanced Flight 2011.01.11. 20:40:05

@Konrad: basszus, lemaradtam, látom.

boozoo 2011.01.11. 20:40:30

Én szimplán kiváncsi voltam rá, mint ahogy más is csak ezért fogja megnézni.
Nem jó film és tényleg csak erős gyomrúaknak (nem) ajánlott. Kicsit hasonló, mint a Nekromantik, vagy a nemjuteszembeacíme.
Néhány nap alatt begyógyultak a film által okozott lelki bajok (babás családosoknak több idő lehet).

Intizar 2011.01.11. 20:47:13

@Advanced Flight: Két érdekes gondolat szinte egy mondatban.
1. Ami már le volt írva valahol, az nem lehet polgárpukkasztó. TESSÉK?
2. Amit nagy nevű ember követ el, az automatikusan szépirodalom. TESSÉK?
Komolyan kérdem: attól, hogy Apollinaire úrnak is voltak förtelmes gondolatai (és nyilván évezredek óta sokaknak), attól ez már elfogadható lesz? Vagy mindjárt művészet?

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2011.01.11. 20:51:23

@Intizar: inkább arról van szó, hogy a film nem előzmény nélküli, hanem egy jól ismert irányzat ezek szerint elég jól sikerült, ámbár naturális darabja. Az események képi megjelenítése minden bizonnyal emeli a hatást, bár én azt gondolom, érdemes lenne összevetni a Halász-féle Sade márki filmmel is, ha már filmekről beszélünk, és nem kispolgári felháborodásról.
Egyébként valóban nem az átlag film (és horror-film) nézők lelki világa ez, de ettől függetlenül lehet művészi és értékes. Legfeljebb növeli azon filmek sorát, amely megértéséhez nem elég a bölcsész diploma :) (Bocs.)

Advanced Flight 2011.01.11. 20:52:10

@Intizar: bizony, én úgy vélem, hogy a polgárpukkasztás=tabudöntögetés. Vagyis amin már kellőképp elborzadt a nagyközönség, betiltották, stb., majd kvázi elfogadottá vált, az utána már nem alkalmas polgárpukkasztásra. A mai világban más tabuk vannak; ha pukkasztani akarsz, írj arról, hogy a zsidók megérdemelték a holokausztot.

Az említett mű pedig igenis kiválóan van megírva, mégha a tartalma elborzasztó is.

RoFä 2011.01.11. 20:52:25

@Zelefánt: Viszont emellett meg baromi vicces is a Bure baruta... Mar ha valaki tud rajta rohogni.

Globetrotter2014 2011.01.11. 20:57:23

Ez valami oylasmi lehet mint a Salo. Anak idején mindeféle sügér ideológiát gyártottak, hogy fasizmust szemlélteti meg az elynomsát, de szerintem az összes "kifogás" marhaság. Egyszerűen arról van szó, hogy annak idején Pasolni egy aberrált *** volt, de nem talált igényeinek megfgelelő pornofilmet a piacon, ezért rendezett egyet hogy megmutassa, mire is van szükség. De hogy ne kelljen magyaráztkodnia, beletett egy keretet a "fasizmusról". Ha szinkronizálva nézed meg és kimarad az első 10 perc fogalmad sem lesz hol és mikor játszódik. Marad egy "torture porn", több szexjelenettel mint a Hostelben...

Intizar 2011.01.11. 20:57:24

@Konrad: Nekem a) nincs semmilyen diplomám, b) feltűnhet annak, aki olvas, hogy a filmről egy szót nem írtam. Nem véletlen, ugyanis nem láttam.
Apollinaire urat viszont olvastam, és határozottan megvan róla a véleményem. Nem tudom, mit értenek a "nagyszerűen megírt" kitételen. Tény, hogy van benne némi humor, és az is tény, hogy jobb a franciasága, mint pl. Tisza Kata magyarsága, de ezzel egyfelől nem mondtunk sokat, másfelől meg @Advanced Flight: attól még semmiképp nem irodalmi mű.

Intizar 2011.01.11. 20:59:04

@Advanced Flight: Az aztán igen merész gondolat volna. Hűj, még sose hallottam hasonlót.

labove 2011.01.11. 21:03:11

Már megint valaki filmkritikát írt egy filmről, amitől elélvezett, de semkinek nem meri elmondani, h szarul érezte magát utána....

Még az Index háza táján is vannak durvább filmekről kritikák..( Grotesque, Imprint, Gozu...). fel nem foghatom, h erről a filmről miért nem pozitív kommentek születnek??
NEkünk tényleg még mindíg Koltay kell??

Vége borulnak a 7-8 e éves tabuk?? És akkor mi van??
NEm hiszem, h kőkorszaki morál megáll egy olyan korban, ami már képes felfogni a saját pusztulásának elkerülhetetlen jeleit.

Filosz 2011.01.11. 21:04:04

Hmmm..
Láttam, és a film gyanítom nagyon messze van attól, ami ott történt a háború alatt.
Aki nem bírja, ne nézze, de ez a világ teli van mocskos emberekkel és errôl nem a film készítői tehetnek.
Hány gyereket erőszakol
Meg ma este az apja, úgy hogy tudja, a saját gyerekével teszi ezt?
Mire ez a nagy kiakadás a cikk írójától?

Advanced Flight 2011.01.11. 21:06:53

@Intizar: más hallani, és más saját néven mondjuk cikket írni róla, vagy neadjisten egy könyvet. Főleg, hogy több európai országban már kriminalizálták is a kérdést....(tabu?)
De lehet még találni egyéb témát is; viszont a pornó a 21. században lerágott csont. Legalábbis nekem még nem sikerült újat mondani/mutatni, se Vaginamonológgal, se kortárs vén faszok szánalmas "visszaemlékezéseivel", se a többi erőltetett szarsággal.

mergen klára 2011.01.11. 21:13:12

tényleg láttátok a filmet?
arról a kérdésről szól, hogy mi a fontosabb, a család vagy a pénz
a főszereplő a pénz miatt vállalja, hogy újra munkába áll, pedig sokat agyal rajta, a család és a forgatás ellentéte nagyon jól meg lett csinálva és még ott van a milos (főszereplő) haverja, aki arra élvez, hogy nézi milos gyerekének szülinapját a család körében
mikor milos úgy dönt, hogy otthagyja a forgatást, akkor találkozik a kísértővel, aki beleviszi a mocsokba, gyenge volt abban a pillanatban, nagyon jó az a jelent
nézzétek meg és utána fröcsögjetek!
www.megaupload.com/?d=UX7L5MS4
szerintem jó film

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2011.01.11. 21:27:22

Mi ez a sok fikázás? Bezzeg ha az Alföldi rendezte volna, művészet volna mi?

Dercsár 2011.01.11. 21:32:21

Szerintem a szerző nem veszi észre, hogy ő az a betokosodott polgár, akit pukkasztani kell, különben benő a szeme.
Kamaszkorában még lázadó volt, de aztán szépen bepuffadt a tévéfotelbe. Nézzétek meg a korábbi bejegyzéseit.
A filmet nem láttam, de szerintem az zavarja benne, hogy a sztenderd horrorok mindig kényelmesen személytelenek és távolból lehet nézni a vérfürdőt. Egy jól ("művészien") megcsinált filmtől viszont kényelmetlenül közel kerülnek a kellemetlen érzések. Ez a tippem.
De most már meg kell nézzem a filmet!

Styxx 2011.01.11. 21:32:40

Off: @Zelefánt: @RoFä: A lőporos hordóban (Bure baruta) van egy zseniális Seselj-allegória, amihez akkor bátorság is kellett.

pucros 2011.01.11. 21:36:05

Elolvastam a sztorit a Wikipédián (en.wikipedia.org/wiki/A_Serbian_Film), szerintem elég nyilvánvaló, hogy miről szól, és miért Szerb Film.

Szó sincs pornóról, szó sincs polgárpukkasztásról. Sokkal súlyosabb.

Sajnos déli szomszédaink a háború idején végigmentek az elembertelenedés összes fázisán.
Akár egész szájbarágósan is lehetne párhuzamba rendezni a szimbólumokat. Hazafiság -> művészfilm. Háború -> snuff movie. Satöbbi.

Talán, aki részleteiben is ismeri az illető történelmet, még azt is meg tudná mondani, hogy melyik szereplő melyik történelmi személyiség vagy épp embercsoport megfelelője.

Az is hozzátartozik a hatásmechanizmushoz, amikor utána el lehet gondolkodni, hogy bár ez egy durva film, a háborúban ténylegesen megtörtént borzalmakat meg sem tudja közelíteni.

gentry 2011.01.11. 21:36:20

Nem hallottam még erről a fimről, de ezek után kíváncsi vagyok rá. Komolyan!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.11. 21:43:21

Az a baj, hogy ezek a wikin is említett lózungok nincsenek benne a filmben, mint ahogy Apollinaire és a gyermeki agyvelőt a dió ízéhez hasonlító Baudelaire sem. Mint Írtam, az utolsó jelenettel árulja el valódi szándékait ez a film: semmi mást nem akarnak alkotói, mint feltűnést, hírnevet, minden áron. Nos, megkapták, éljenek vele boldogan.

DillingerEscapePlan 2011.01.11. 21:43:45

Én se értem mi a probléma a filmmel, szerintem nem volt benne semmi durva, megszületett az a kisoroszlán aztán az apukája azt akarta hogy ő legyen a király, de a másik oroszlán meg elkergette. Mondjuk mikor üldözték a hiénák abban a szúrós izében az durva volt, de utána megmenekült, lett a barátja az a vaddisznó meg az a menyét vagymi, aztán minden jó ha vége jó. Ráadásul az a menyét meg a vaddisznó olyan aranyos! :)

aPar aLyza 2011.01.11. 22:08:45

A film tényleg (képileg) jól van megcsinálva.
Vannak persze érthetetlen részek (szintén képileg), de alapjába véve korrekt (még mindig képileg).

A yugó háborúban voltak "durva" dolgok, amelyekket ez a film meg sem közelít (bár alapanyagot adhatot). Például, nők megerőszakolása a családfő szeme látára, majd fejlövés (vagy a férj vagy a feleség részéről), szájbaélvezés közben fejlövés (gondolom ez a fejlevágós rész), tömeges erőszakolások a falu szeme láttára, teherbe ejtés után az abortusz lehetőségén túlig tartó fogság (annak a gyerekét szüli meg, aki megerőszakolta és még ellenség is).
stb., stb.

Ha a koncepció lényege, hogy a háború mivé tehet vagy miként tehet beteges állattá, hát értékes perceket szerezhet a film. Azért ennek a héttérinfónak ne nézzünk utánna, mert pszichológiailag megterhelő lehet!

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2011.01.12. 22:41:31

erre egy szó van, még pediglen a nevetséges.

pedig se nem annak szánták, sem a látható tartalom nem erre utalna. viszont attól, hogy elővesznek olyan témákat, amitől még egy átlag gore-szerető néző is sugárban tudna okádni, az nem egy nagy truváj.

az pedig egy óriási félreértés, hogy a filmet a szerbeket ért háborús évek indokolják. semmi, de semmi nem utalt igazán erre két hulla kefélés közben, sőt, a címre vonatkozólag, mélységesen fel lennék háborodva, ha szerb származású lennék. csak gondolják végig, akik ezt beveszik, hogy ha 'Egy Magyar Film' címmel alkotnánk egy ilyen mozit, és a szokásos tragikus történelmi hátterünket adnánk ideológiai okként meg. dá brávó!

egész egyszerűen, azon kívül, hogy az aránylag minőségi operatőri munkával be próbálják adni, hogy ez egy profi munka, valójában semmi más, mint egy túlzó, és ugyanakkor baromi gyáva mozi. fel nem meri vállalni magát, a hardcore részeknél csak utalgat, a művészi célzatot rendre hazavágja nevetni valóan siralmas utalásokkal (newborn-porn, wazze!), átlagos hatásvadász jelenetekkel (kefélés közben vágnak le fejet, a végén a 'szembeb@szás' pedig már önmaga paródiája és nulla sokk tartalma nincsen) és zenei háttérrel (tipikus fűrészelős basszus szólal meg kb 5 percenként)operál így valójában csak arra jó, hogy aki most látott először belezős filmet, vagy pornót, az ördögért kiáltson.

most őszintén, hány olyan példát lehetne felhozni, ami bármilyen szempontból húzósabb?! a kérdés, hogy kell -e.

szóval részemről nem bánom, mert jó tudni, hogy vannak akik ilyen szinten el vannak tájolva, másrészről meg sírni tudnék, hogy akadnak egyesek, akik bekajálják ezt a hatásvadész, mégis hótgyáva demagógiát. direkt nem adok nullát, nehogy valakitől azt halljam egy kicsit sem értékeltem ezt a David Spade utánzatú gumibot-csődőrt. mohaha: 2/10.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.13. 11:11:49

@_DelMare_: Ez a szerb háborús traumás szöveg onnan jön, hogy az alkotók ezzel promotálják, még a wikin is. Nincs is ezzel baj, de akkor azért kellett volna, akár indirekt módon is, utalni erre a filmben. Viszont erről szó sincs. Erről sincs szó: cinikus átverés, s igen, ha én szerb háborúviselt hazafi lennék, nagyon elkenném a szájukat az alkotóknak.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2011.01.14. 00:28:24

@efes: ezt nem tudtam, így még szarabb a felállás.

egy síkon viszont működik a film, az ember simán felcseszi az agyát rajta. a vicc, hogy én is kiírtam magamból, és hosszabb írás lett, mint hónapok óta bármelyik. feszültség-terápia, muhaha.

(a legidegesítőbb, hogy folyamatosan ilyen szóösszetételek jutottak eszembe, mint: 'felállás', 'több sebből vérzik', 'saját szájukba pisáltak', szóval nonszensz. (röhög)

gentry 2011.01.21. 19:35:26

Megnéztem a filmet, és a legkomolyabban mondom, köszönöm, hogy felhívtátok rá a figyelmem. Nagyon beteg, de zseniális.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.21. 21:11:08

@gentry: Nincs mit. Te is beszoptad. Gratulálok! :D Toltam fel egy újabb neked valót, ne hagyd ki azt se...:D
süti beállítások módosítása