asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Néhány film a 21.Mediawave Nemzetközi Filmfesztivál progamjából

2011.05.28. 08:23 efes

 

Néhány kiemelkedő alkotást ajánlanék a 21. MEDIAWAVE Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjából. A filmek címére kattintva részletet tekinthet meg a filmekből, amelyek egészében a tavaly év végén európai szinten felújított szombathelyi AGORA-SAVARIA FILMSZÍNHÁZ-ban nézheti meg, 2011. június 2-11. között. A vetítések időpontjáról ide kattintva tájékozódhat, vagy a fesztivál letölthető műsorfüzetében, vagy filmkatalógusában.

 

Jeanne LABRUNE (FRA): Special Treatment / Különleges bánásmód 95 min. (játékfilm)
prostituált – pszichológus – speciális vágyak megvalósulása Alice egy luxus-prostituált, aki negyven év fölött már kezd belefáradni munkájába, és egy terapeuta segítségével meg szeretné változtatni életét. Xavier egyre fárasztóbbnak érzi páciense monológjainak hallgatását. Majd mikor felesége elhagyja, találkozik Alice-szel. Mindketten különleges bánásmódra vágynak. A film főszereplője zseniális Isabelle Huppert, akit a Zongoratanárnő című filmből ismerhetnek a magyar nézők.

 

Alexei POPOGREBSKY (RUS): How I Ended This Summer / Így ért véget a nyaram 124 min. (játékfilm)
béke és rettegés, kemény férfiak harca a kihalt, jeges északi kutatóállomáson… A hely egykor fontos kutatóállomás volt a Jeges-tenger egy távoli szigetén, de ma csupán két lakója van: Szergej, a tapasztalt meteorológus és a frissdiplomás Pavel. A hajót várják, ami majd hazaviszi őket. Egy nap, amikor Szergej épp horgászik, Pavel fogadja a rádióüzenetet, amiről nem mer beszámolni Szergejnek de a félelem, hazugságok és kételyek kezdik megmérgezni a légkört...

Ohad ITACH (ISR): Loving Sophia / Drága Sophia 72 min. (dokumentumfilm)
rocksztárból drogos prostituáltá válás igaz és nagyon kemény története A felnőtté válás útjának sötét foltjait tárja fel ez a bevándorlók sorsát erőteljesen ábrázoló film. A Moldovából Izraelbe érkező Sophia többre vágyik, mint ami megadatott neki. Művelt szülei képtelenek lányukat kontrolálni, mikor egy rock együttes énekesnőjeként lassan lecsúszik a drogok és prostítúció világába. Sophia erős és gyenge, sebezhető és érzéketlen. Az eltévelyedés sötétségbe vezető útját Ohad Itach erőteljes filmjében dokumentálja, emellett a továbblépés lehetőségét is felkínálja.

Peter KEREKES (AUT / CZE / SLK): Cooking History / Hogyan főzték a történelmet? 88 min. (dokumentumfilm)
Hogyan lőtték ki 56-ban a hadsereg főszakácsának gulyáságyúját…? Ki gondolta volna, hogy a háborút fazekakban és serpenyőkben is meg lehet vívni? Ezen erőteljesen szatirikus film arra fókuszál, hogy a háborúkban tevékenykedő szakácsoknak van egy egyedülálló, s egy eddig még fel nem fedett pszichológia szerepe: egy csapatot élelemmel ellátni fontos taktikai kérdés, mert az „…éhes katona nem érzi magát biztonságban”!

Matei Alexandru MOCANU (ROM): Shukar Collective Project / The Shukar Collective Project 78 min. (zenei film)
A drum&bass és a cigány zene határán… a fesztiválzárón élőben is a Román Kulturális Intézet támogatásával!!! Valahol a tradícionális és modern, a felpörgetett és a hétköznapi élet, a művészet és improvizáció, az elektro és cigány zene határán találjuk a Shukar Kollektív Projektet. Egy heves és színes videóesszé a román urbán zene modern történetéről.

Phan Dang Di (VIE / FRA / GER): Don't be afraid, Bi ! / Ne félj, Bi! 94 min. (játékfilm)
Jégbe fojtott érzelmek és fülledt erotika napjaink trópusi Vietnámjában - Az Európát napjainkban sokkoló kínai fejlődési pályát pár év lemaradással követő Vietnám mindennapjait mutatja be érzékletesen e finom és érzékeny játékfilm. Bi, a hat éves gyerek, a szülei, a nagynénje és a szolgái egy öreg házban élnek Hanoiban. Bi kedvenc játszótere egy jéggyár… A nagynéni egy igen prűd középiskolai tanár, aki egy buszon való találkozás után egy diák iránt kezd vonzalmat érezni. Ez megbolygatja az életét.

Mohammadreza VATANDOUST (IRI): When the lemons turned yellow… / Amikor a citrom sárgulni kezdett... 77 min. (játékfilm)
Évek óta íráni filmek nyerik a világ filmfesztiváljait. E többször díjazott film az iráni új hullám egyik jeles, finoman festői és líraian érzékeny alkotása. Shahrbanoo és Shahram eljegyzése egybeesik az Irak-Irán háborúval. Mindketten fizikusok és a frontvonalon önkénteskednek. Shahrbanoo az ütközetben eltűnik. Shahrbanoo több hadifogollyal együtt hazatér, és mikor megérkezik...

Aleksei FEDORCHENKO (RUS): Silent Souls / Csendes Lelkek 75 min. (játékfilm)
modern merya misztikumok és szertartások Miron szeretett feleségének, Tanyának halála után legjobb barátjával Aisttal együtt készülnek a Merya kultúra szerinti temetési szertartásra. A meryák egy finn-ugor népcsoport a Nero tó közelében, Oroszország közép-nyugati részén, akik a 17-ik század körül asszimilálódtak ugyan, de mítoszaik és hagyományaik a modern életformában is fennmaradtak. A két férfi nekivág a többezer kilométeres pusztának. Magukkal visznek két kismadarat kalitkában. Merya szokás szerint Miron intim részleteket is megoszt barátjával házasságáról az úton. Ahogy elérik a szent tavat, a szertartás helyszínét, az az érzés kerülgeti, hogy nem ő az egyetlen, aki szerelmes volt Tanyába...

Alireza DAVOODNEJAD (IRI): Salve / Gyógyír 95 min. (játékfilm)
Valószínű nem tudod, hogy hogyan zajlik az iráni fiatalok élete, vagy nagyon furcsákat gondolhatsz róla! A valóság az, hogy ott is ugyanazok a folyamatok zajlanak, mint a világ minden részén, csak az iszlám által támasztott több gát között. Azaz ezen izgalmas filmből megismerheted a teheráni gördeszkások és rapperek, a kábítószereket próbálgatók és az anyagon rajtragadók, a prostutíció világát. Negatívumok és pozitívumok, amelyek a saját egyéniségüket kereső fiatalokat körülveszik, választási lehetőségekkel. Európai szemmel pl. különösen érdekes az, amikor egy kendős fiatal lány rappelni kezd. Ott természetes. A rövid történet: Egy fiatal, impulzív lány, családi botrány után megszökik otthonról, és beleveti magát Teherán fiatalos és underground világába. Kényszerhelyzetek és saját választások sokasága következtében egyre lejjebb csúszik. Nagymamája utána ered, hogy segítsen rajta… megveszi adagját…

Ebrahim SAEEDI & Zahavi SANJAVI (IRI): All My Mothers / Mi anyáink 60 min. (dokumentumfilm)
Irakban a Baathok harminc éves uralkodása alatt iraki kurdok és siiták ezreit ölték meg. Körülbelül 182 ezer ember halt meg, mikor 4500 települést semmisítettek meg Kirkuk, Soleimanieh, Dahouk és Erbil régiókban azzal a céllal, hogy kiirtsák a kurd lakosságot. A 24 év után, Irak déli sivatagában megtalált tömegsír a film alapja, mely olyan falvakba visz el minket, ahol szinte csak az áldozatok anyjai, lányai, feleségei, lánytestvérei élnek.

 
MERÉNYI Dávid (HUN): Napozz holddal - a Kispálfim 85 min. (zenei film)
A film egy valódi, filmes magatartással és igényességgel készült koncertfilm. Egy olyan műfaji hibrid, ami a zenére alapozva prezentálja a koncertet megelőző hónap fontos eseményeit, kulisszatitkait és magát a búcsúkoncertet. Legmeghökkentőbb, legintimebb és egyben legviccesebb pillanatait megörökítve teremt szórakoztató élményt.

HAJDU Szabolcs (HUN / GER): Bibliothéque Pascal 111 min. (játékfilm)
Magyaros, kicsit kusturicás hangulat, sok groteszk kelet-európai helyzettel… Mona Paparu egyedül neveli hároméves kislányát. Egy külföldi utazás miatt a gyermeket a nagynénjénél hagyja. A nagynénitől a gyámhatóság elveszi a kislányt. Amikor Mona visszatér, a gyámhatóságon el kell mondania, mivel töltötte külföldön az idejét. A film Mona Paparu beszámolója: utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a története.  

Ozcan ALPER, Zehra Derya KOC, Ulku OKTAY, Ahu OZTURK, Emra AKAY (TUR): Tales from Kars / Karsi történetek 78 min. (játékfilm)
Aki kíváncsi a valós és megragadó török élet belső finomságaira, annak ajánljuk e filmtöredékekből összefűzött, mozaikos szerkezetű filmet… Diákszerelem egy lány és egy fiú között, télen, iskolába menet; egy fiatal nő visszaemlékezése: édesanyja felelete első menstruációjára és melltartójára; végül történet egy diákról, aki visszatér falujába, ahol mindenki nosztalgiázni kezd, őt pedig elragadja a múlt.

ZOMBORÁCZ Virág (HUN): Valami kék / Something Blue 15 min. (kisjátékfilm)
Alíz és Mari együtt jártak középiskolába. Érettségi után elváltak útjaik: Mari főiskolára ment, Alíz pedig szerelmes lett és a majorban maradt. Alíz esküvőjén találkoznak újra. Alíz kimérten, szemrehányóan fogadja barátnőjét. Magát áldozatnak tekinti, Mari pedig annak az életnek a jelképe, amiről ő lemondani kényszerült. 

Bruno ROLLAND (FRA): Léa 93 min. játékfilm
Léa a szülővárosában, Le Havre-ban él. Egyetemista, fekvőbeteg nagymamáját ápolja, és emellett pincérnőként dolgozik egy éjszakai szórakozóhelyen. Közben Léa más életről álmodik, Párizsba szeretne költözni, hogy az előkelő Institut d'Etudes Politiques egyetemen tanulhasson. A felvételi vizsgán elért jó eredménye hirtelen felgyorsítja döntéseit. El kell hagynia a nagymamáját. Mire végre talál egy megfelelő öregotthont az idős hölgy számára, dilemmája fokozódik: az otthon nagyon drága, és semmi esélye rá, hogy ki tudná fizetni. Így Léa elhatározza, hogy sztripíztáncos lesz.

 

 

FORGÁCS Péter (HUN): Hunky Blues az amerikai álom / Hunky Blues - American Dream 100 min. (dokumentumfilm) Forgács Péter, a nemzetközileg elismert és a 2007-es Erasmus-díjjal kitüntetett filmrendező 1890 és 1921 között az Egyesült Államokba érkező sok százezer magyar férfi és nő sorsát bemutató dokumentumfilmet készített. A bevándorlók sorsának krónikáját elmesélve, Forgács a korai amerikai mozi, talált filmek, fényképek és interjúk sokaságát szövi össze egyetlen hatalmas tablóvá. A film leplezetlenül megmutatja a megérkezés, beilleszkedés és asszimiláció nehéz pillanatait, ám azt is, ahogyan ezekből a pillanatokból az utódok boldogsága és ilymódon az amerikai álom beteljesülése fakadt.

Marcel RASQUIN (VEN): Brother / Testvér  96 min.
Daniel kivételes focista, csatár. Julio a csapatkapitány, született vezető. Testvérekként nevelték őket a szegénynegyedben, La Ceniza-ban, ahol focizni kezdtek. Daniel arról álmodik, hogy profi focista lesz, míg Julio a család asztalára próbál kenyeret teremteni, fekete ügyletekből szerzett pénzből. Neki nincs ideje álmodozni. Életük legnagyobb lehetősége egy segédedző személyében bukkan fel, aki meghívja őket, hogy a város legjobb csapatával edzenek a Caracas Futball Klub játékosaival. De tragédia leselkedik rájuk. Egy koszos focipályán kell dönteniük, hogy mi nekik a fontosabb: a család, a bosszú vagy életük álma. Ezen a pályán az élet a tét.

Tarik SALEH (SWE): Metropia 86 min. (animációs játékfilm)
Metropia a nem túl távoli jövőben játszódik. A világ olajkészletei drasztikusan üresek és egy földalatti metróvonal épül, ami egész Európát behálózza. Amikor Roger belép ebbe a rendszerbe egy idegen hangját hallja a fejében. A titokzatos Ninát hívja segítségül, hogy kiszabaduljon a zavaró metro hálózatból, de minél többet utaznak, annál mélyebbre süllyednek egy sötét összeesküvés részeként.

Nicolás PEREDA (MEX / CAN / NED): Summer of Goliath / Góliát nyara 76 min. (játékfilm)
Teresa férje hirtelen távozásától felindulva elindul kideríteni, hogy mi történt valójában. Válaszok helyett különféle emberekkel találkozik, és küldetése egy utcákon és otthonokban történő utazássá válik. A dokumentumfilmbe hajló fikció Teresa útja során lefesti a város életét és lakóit. A szereplőkön és a falu környékén túl Teresát végigkísérhetjük elvesztett szeretteink iránti szenvedések, megszegett ígéretek, egymástól való eltávolodás és örök vágyakozás tájain.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr662938115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása