asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Még több mágus... (A tökéletes trükk - The Prestige, 2006)

2009.05.04. 15:56 efes

Néhány poszttal elébb tárgyaltam az Edward Nortonos Mágus-filmet, mire nyuszisz kódnevű kedves kommentelőm felhívta a figyelmemet egy másik bűvészes filmre, amit én annak idején valószínűleg egy elegáns mozdulattal figyelmen kívül hagytam. A két film ugyanabban az évben készült, első pillantásra hasonló témakörben. Ez az egyezés (mellesleg nem először!) felveti a jó öreg ipari kémkedés gyanúját, de legalábbis: Azt mondja a Touchstone Picturesnél az egyik pocakos szivaros a másiknak, te, hallottad hogy azoknál az izé, tudod, mondmár, annál a független cégnél, a Bull's Eye Productionsnál egy bűvészes filmet forgatnak? Olyan szemfényvesztős, közönségátverőset, állítólag az Edward Norton is benne van! Itt kóricál nekünk egy rahedli sztár, csináljuk meg mi is, de csillogóbban, duplán. Ni csak, épp itt van ez a Nolan-gyerek. - Hé, Christopher, figyejjé csak! Lenne itt egy bűvészes mozi, olyan 19-ik század, kosztümös, érdekel? - Hmm, épp ittam a büfében valamit a Hugh Jackmannel, aki mondta, hogy a minap összefutott Christian Bale-lel, aki viszont a múltkoriban jól benyomott Edward Nortonnal egy dizsiben, és onnan tudja, hogy Edward valami bűvészes filmben fog játszani. Úgy láttam Hugh szemén, hogy őt is érdekelné valami ilyesmi... Így volt, nem így volt, lehet, hogy csak részeg forgatókönyvírók fecsegték el egymásnak aktuális munkáikat, egy valami biztos, hasonló a téma, de két abszolút különböző filmről van szó.

A mágus az Osztrák-Magyar Monarchia területén, konkrétan Bécsben játszódik, míg A tökéletes trükk Londonban. Az időszakbeli egyezés mellett nem elhanyagolható a földrajzi, kulturális és gazdasági különbözőség. A Monarchia is és a brit korona is egyaránt fénykorát éli, de Anglia ekkor vitán felül a világ vezető hatalma, míg a Monarchia saját problémáival küszködik csupán. Angliában a bűvészek, illuzionisták a már jól működő show-business sztárjai, Bécsben Eisenheim bár színházban lép fel, de a nép emberfeletti képességekkel ruházza fel őt. A londoni közönség tisztában van azzal, hogy egy látványos átverés szemtanúja, de ezért fizet, mert ez szórakoztatja. És akar valamit a pénzéért, többet, s mindig többet, mindig meglepőbbet, mulatságosabbat, látványosabbat, megdöbbentőbbet, sőt, véresebbet. A mágus egy bűvész története, A tökéletes trükk kettőé, sőt, háromé. A mágus alapvetően egy romantikus történet, mellékszálként foglalkozik a fizikai és a szellemi hatalomgyakorlás különbözőségével, míg A tökéletes trükk elsősorban elsősorban két bűvész rivallizálását tárgyalja, s mintegy mellesleg, könnyed filozófiai boncolgatásba kezd a titok, a tudomány és a mágia fogalmaival. A mágus inkább misztikus, A tökéletes trükkben viszont az égvilágon semmi természetfölötti nincs. Sőt, mivel a titok mibenléte az egyik fő témája, viszonya a misztikához körülbelül olyan, mint egy lucskos pornónak a romantikához. Abban viszont hasonlít a két film, hogy mindkettő műfajilag tulajdonképpen krimi.

A Mementóval és a Batman: Kezdődik-kel már komoly forgatókönyvírói és rendezői képességeket bizonyító Christopher Nolan itt is egy agyafúrtan csavaros, rafinált időszerkezetű történettel állt elő, amely stílusában is remekül passzol a film témájához. A két rivális bűvész figurájának megjelenítését két középszerű, bár agyonsztárolt színészre bízta, marketing szempontjából helyesen, művészileg pedig "fogjuk rá". Az mindenesetre szembetűnő, hogy a mellékesen fontos Cutter "inzseniőr" szerepében a veterán Michael Caine egyetlen nézésével, egyetlen gesztusával és utánozhatatlan artikulációjával egész egyszerűen lejátsza Hugh Jackmant és Christian Bale-t, együttvéve. De a másik filmben Edward Norton is a kisujjában tudja mindazt, amit e két srác mindösszesen. Kiemelt státuszban láthatjuk még Scarlett Johanssont, aki a szokás szerint érzékien elragadó. A filmben azonban ezzel nincs vége a mágusok sorának, hiszen egy valódi mágus, (vagy valódi tudós?) Nikola Tesla is fontos szerepet kap a két bűvész meccsében, egy negyedik valódi mágus alakításában: Teslát David Bowie alakítja, igazi, mássalhangzótorlódásos szláv akcentussal.

A tökéletes trükk azonban mindennek ellenére csaknem tökéletes film, persze, műfajában, krimiként vagy thrillerként. Remek ritmusa, izgalmas és feszült cselekményszervezése miatt, de az ízléses vizualitása miatt is: operatőrét, Wally Pfistert Oscar-díjra jelölték, hasonlóan A mágust fényképező Dick Pope-hoz. Úgy tűnik, a bűvészhistóriák megihletik a rokonszakmák művelőit is: a fényképezés is mágia valahol. Mindent összevetve, ha az asanisimasa A mágust 7/10-re értékelte, akkor erre jár a 8/10. Bűvészes filmként 9-et kapna mondjuk Enyedi Ildikó Simon mágusa, vagy Szabó Hanussenje, de 10 csak Gárdos Péter Uramistenjére járna.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr81102464

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: skin whitening forever scam 2017.12.24. 15:29:18

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Senderos 2009.05.04. 17:24:56

woody allen scoop-ja szintén 2006os, szintén bűvészes és szintén szerepel benne hugh jackman és scarlett johansson:) 2006 a bűvészes filmek évje volt

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.04. 17:35:11

@Senderos: na bazz. Azt se láttam, lehet hogy lesz még egy bűvészes poszt? :D

nyuszisz 2009.05.05. 06:38:52

Igaz, a Woody Fülese is jó,mint könnyű szórakozás, de szerintem ez jobb film.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.09.23. 06:57:24

Nagyon szórakoztató film volt, szerintem is 8/10 simán.

L'Angelus 2010.03.21. 11:09:47

A legjobb 10 kedvencem egyike. Fenomenális film.

Dr. No 2010.03.21. 16:49:50

Nekem egyáltalán nem tűnik lejátszottnak, hogy a rendező szerint a két versenyző közül melyikük az igazibb mágus.
süti beállítások módosítása