asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Veszett vad (The Hunted, 2003)

2009.10.02. 12:14 efes

Ma, Viasat 3, 21.00-kor!!!

Az akciófilm műfajának igen markáns alfaját képezik azon filmek, amelyeket talán mester-tanítvány filmeknek lehetne nevezni. (Meg vannak például a "dzsungel mélyén" típusúak is, de erről később.) Valószínűleg a távolkeleti kungfu filmektől eredeztethető e filmtípus, hiszen mifelénk, a zsidó-keresztény kultúrkörben nincs igazán hagyománya az olyan mélységű tanár-diák viszonynak, mint mondjuk tapasztalható egy dojóban (ami egy, a harcművészetek gyakorlására szolgáló, és egyben szent helyiség). A mester a hosszú évek során felhalmozott tudásával, életszemléletével, bölcsességével és életvitelével feltétlen és kötelező tiszteletet parancsol a tanítványok körében, szinte mindenható, de mindig jó célok vezérlik. Persze, inkább csak a legendákból tudhatunk, mi földönjárók erről, hiszen a tanítványok, akikből egy idő után magukból is mesterek válnak, szinte sohasem beszélnek arról az időről, amelyet még zöldfülűként a mester szárnyai alatt töltöttek. Csak a beavatottak számára megnyíló, zárt világ ez. Csakúgy, mint azoknak a magasan képzett, gyilkolásra tervezett, kommandó-csapatoknak a világa is szigorúan titkos, amelyek a kormányok piszkos külügyeit hivatottak lehetőség szerint gyorsan és csendben lerendezni. Ezeket a katonákat a cél megvalósítása tüzeli mindenek felett, életük a túlélés. Ha elbuknak, a hozzátartozók mindössze egy szűkszavú táviratot kapnak, miszerint GI Joe kötelességteljesítés közben... Ha pedig teljesítik a teljesítenivalót, még egy csillag, leléphet! Egy ilyen kommandó parancsnoka - mester, a beosztottak - tanítványok, már csak a kötelező keleti harci fogások miatt is, meg a dolog természetéből adódóan is.

Aztán vannak a "dzsungel mélyén"-filmek, amelyekben (mint az akciófilmek 99%-ában) szintén kommandósok szerepelnek, ám a dzsungel mélyén, liánok között, nedves, bűzös környezetben, indiánoktól, más természeti népektől eltanult trükkökkel küzdenek a túlélésért, vagy amiért küzdeni kell, adott esetben.
Olykor meg az történik, hogy van egy igen jól kiképzett gyilkolászógép, aki mellesleg nem is néz ki annak, de tudható, hogy rém veszélyes, nos, ez a pali bekattan. Ott hagy csapot-papot, háborút, öltönyös CIA-ügynököket, hogy a kommandóiskolában tanultakat felhasználva, kiköltözzön a dzsungelbe, a rászoruló állatok jogait megvédendő, azokat lelőni szándékozó vadászokat belezzen ki.

(Anti)hősünket (Benicio del Toro) minden környékbeli egyenruhás üldözni kezdi, el is fogják, de csak azért, hogy újra, több vérbe fagyott áldozatot hátrahagyva, megszökjön. A mester, aki e szabadon futó, ölésre programozott robotot kiképezte, véletlenül a szomszéd erdőségben tevékenykedik állatvédő felügyelőként, szintén nem igazán vadászpártian (Tommy Lee Jones). Egyértelmű, hogy a fékevesztett tanítványt csak egyvalaki állíthatja meg, a mestere. Ám tulajdonképpen ők majdhogynem egy oldalon állnak, a vadakén, a civilizáció és a politika ellenében. Üldözés, menekülés, nagyon véres verekedések...

A Veszett vad című filmet William Friedkin rendezte, akihez a Francia kapcsolat, vagy az Ördögűző című klasszikusokat köthetjük, e friss munkája a fentiekhez nem mérhető ugyan, de az átlagnál mindenképpen jobb, afféle gyakorlati mestermunka. Tökéletes vegyítése a Rambó I-nek a műraszta gyilkos ufó Predatorral, valamint a Szökevény és az Életre-halálra című, szintén Tommy Lee Jones által főszerepelt üldözéses moziknak, többek között.
A nem túl eredeti, de azért jól megírt forgatókönyv két kulcsfiguráját élettel tölti meg Jones, illetve del Toro, nem hiába Oscar-díjasok mindketten. Küzdelmük feszültségteli, s mivel kizárólag kést használnak, meglehetősen magas szinten tanultak meg egy kizárólag erre specializálódott harcmodort, amely viszont tényleg nagyon véres jelenteket eredményez a filmben. Gyengébb idegzetűek, 18 éven aluliak, satöbbi, satöbbi, legyenek észnél. Egyébként és természetesen, a rendező Friedkin is Oscar-díj tulajdonos, ami ha másért nem is érdekes, azért mindenképpen valamiféle garancia a minőségre, amit ez a film, a műfaji sajátosságként kötelező izgalmak és feszültség mellett, képvisel is. Asanisimasa: 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr83794944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.10.02. 17:09:41

Mindnekinek ajánlom ezt a filmet, aki kiváncsi:

-a világ legviccesebb üldözési jelenetére ( Tommy Lee Jones kergeti a többek között biciklin menekülő Benicio Del Toro-t)
-arra, hogy hogyan kell 5 perc alatt egy vonat lengéscsillapítóját szerszámok nélkül arányolni puszta kézzel, belőle instant szabadtűzön kést kovácsolni, fújtató, üllő, kalapács, reszelő nélkül.
-Tommy hogyan pattint magának halálos, 3 cm pengehosszúságú vágófegyvert egy kovakőből, amelyet brutális hatékonysággal forgat, többször is megkarcolva vele ellenfele kültakaróját

-Azoknak, akik szereti a TOPS késekeket, azoknak tényleg ajánlom, mert Benicio az elején egy Trackerrel osztja az áldást, és emiatt kap tőlem a film 3 pontot a tízből.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.10.02. 17:20:09

Ja, és még a dinka, feszültségektől mentes sztorit már ki se emelném. Tommy Lee-ről se sikerült elhinnem, hogy ő akkora májer, aki elit kommandókban osztja az észt, ahogy Benicio-nak se sikerült elhitetnie, hogy ő a szenvtelen tanítvány-terminátor, a flegmulás ehhez nekem kevés.

A film lesavazásáért meg elnézést kérek, de számomra óriási csalódás volt, nagyon gyengének találtam. De attól másnak még persze bejöhet.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.02. 18:55:12

@Rorschach: :D

Látszik, hogy nem voltál katona, nekem pl. épp ilyen kiképzőm volt, mint Tommy bácsi. Sziklakemény faszi volt, leszkanderezte az egész gyíkszázadot, pedig volt köztünk válogatott kenus és országos bajnok erőemelő is. Ja ő kb 50 volt, mi meg 20.

Benicio Del Toro pedig... Szóval láttál már mexikói bunyóst bunyózni? Nem kell arcot festeni, és kötegnyi izmot növeszteni, hogy valaki valódi gyilkos legyen. Szerintem helyén van mindkét karakter. Biciklivel menekülni pedig ér, sőt, azzal lehet a legjobban...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.02. 20:50:19

@efes: Persze, attól hogy nekem voltak ilyen élményeim, még nem kell hogy másnak is legyenek ilyenek..:) Jaja, nem egy ördöglakat ez a film, de szerintem egy uncsi pénteki rutinkocsmázásnál jobb. Persze, egy jobb bulit azért ne hagyjon ki senki miatta... :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.10.03. 01:15:09

@efes:

Voltam katona ;) De csak sorkatona, ha te hivatásosra értetted, akkor nem.

Mexikói bunyóst sem láttam még bunyózni, de a bunyóról azért _én_ is tudok pár dolgot, és én se a kötegnyi izmokat kérem számon a szereplőkön... pl. nekem volt teltházas profi ökölvívó meccsem, és nekem sincsenek kötegnyi izmaim.
Számomra egyszerűen nem voltak hihetőek, ennyi.
Pedig bírom Tommy Lee Jones-ot is, meg Benicio Del Torot is.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.10.03. 01:35:19

A nagy izmokról meg még annyit, hogy azért az eredményes küzdősportosok ritkán egyszálbélűek. Lehet, hogy nincsenek akkora mellizmaik, hogy melltartó kelljen hozzá, meg márványossá kidolgozott bicepszük, de azért egyből látni, hogy nem kispárnahímzéssel foglalkoznak.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.10.03. 01:47:34

DE mégegyszer, felőlem aztán odatehetik gyilkosnak a Paudits Bélát is, és én készséggel elhiszem hogy ő az, ha jól játsza el. Azért színész. A Nem vénnek való vidékből a gyilkos pl telitalálat volt. Benicio nem volt az. Maradjon meg négyujjú Frankie-nek, vagy a Félelem és rettegés ügyvédjének, azokban brillírozott.

Az üldözéses jelenet meg benne van a világ legröhejesebb üldözéses jeleneteiben, ezt továbbra is fenntartom :D

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.10.03. 01:57:12

De a Tracker az nagyon ott volt. :P Régóta fáj a fogam egy olyanra. Rendkívül különös, de nagyon figyelemre méltó késmutáció, itt van egy meggyőző kis cikk róla, ha valakit érdekel:
www.freeweb.hu/laikus/index.html

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.03. 09:09:00

@Rorschach: LOL Ez a cikk nagyon üt. Nekem eddig volt a konyhakés, a vajazókés, meg a zöldséghámozókés. Az utcán a román csávók mindig toltak az orrom alá valamit, hogy túlélőkés öccázé, nem köll? De ez a cikk új dimenziókat nyitott. Köszi:)))

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.10.03. 14:02:31

@efes:

;D :D
Túlélőkés öccászé :D Az ilyet nagyon bírom, engem is állított már meg kis cigány hogy nem kell- rugóskés nyócszázé, aztán aggódva nézte, amikor elkezdtem vizsgálgatni a hőkezeletlen, halom fos pengét, meg hogy mennyire mozog a penge kinyitva (általában lötyög, mert a liner, ami kitámasztaná a pengét, és a penge alatt marad egy bazi nagy rés, egész egyszerűen nem ér kétszáz forintot se, ráadásul ha meg is szorul, pár hét után laza lesz - egy normális, "nem piaci" folder ilyet soha nem csinál) aztán visszadatma neki hogy ilyenért neked kéne fizetni, kishaver, hogy elvigyem...
süti beállítások módosítása