asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Mi lesz ma a tévében? - Vasárnap

2010.12.19. 10:19 efes

Aki múlt héten elkezdte A sivatag oroszlánja című líbiai-amerikai (!) klasszik háborús filmet, az ma befejezheti: m2, 21.25-től.

A különböző római katonás, Brad Pittes, meg tököstekés filmeket most hanyagolnám, helyettük egy valóban fontos filmre hívnám fel a figyelmet: a tv2 22.15-től műsorra tűzi Török Feri Apacsok című filmjét (kép), ami a Radnótiban futó Kovács-Bereményi darabnak tévéváltozata, mely a rendszerváltás előtti besúgósdizós, III/III-as ügynökvilágot veszi górcső alá, végre-valahára. Ha azt nézzük, hogy a rendszerváltásról is az eddigi legadekvátabb filmes fikciót is a Feri követte el (Moszkva tér), most az ügynök-kérdésben is úttörő lehet. Napi aktualitása is van a filmnek, hiszen épp a minap szüntette meg a 2/3-os kormány az ügynöki jelentéseket feldolgozó Kenedi-bizottságnak munkáját, kivonva ezzel az ügyből a civil ellenőrzést, teljes bizonytalanságba sodorva a Kádár-rendszer titkosszolgálati jelentéseinek további sorsát - egy egyszerű napi selejtezéssel eltűnhet ezek után akár az összes dokumentum. A filmben Kishorváth, a fiatal filmes élete első filmjének rendezésére készül, a forgatókönyvét éppen a Kuratórium vizsgálja. A filmterv nagyapja történetét meséli el, aki a '60-as évek elején az '56 utáni passzív ellenállás egy különös formáját választotta. Társaival indián-törzset alapítanak, mokaszint húznak, és kivonulnak a társadalomból. Ezt a játékot szigorú erkölcsök uralják, amelyeket a törzs tagjai véresen komolyan vesznek. A Duna-menti indiánok azonban gyanúsak a megtorlás légkörében, az amúgy is paranoiás hatalom számára. Furcsa fegyvereket birtokolnak, érthetetlen módon kommunikálnak egymással és, ami még ennél is fenyegetőbb, amerikai állampolgárokkal leveleznek, mi több találkoznak is. Kishorváth filmtervét a Kuratórium többsége elégedettséggel fogadja, van azonban valaki a bírálók között, aki családilag szintén érintett a történetben és azt egészen másként ismeri. Kishorváthot pedig ez arra ösztönzi, hogy tovább nyomozzon...

Van még egy lengyel drámánk mára, Kis Moszkva címmel (Duna, 22.30). A filmből egy fiatal, ideiglenesen Lengyelországban állomásozó orosz katonatiszt és egy lengyel lány tragikus szerelmét ismerhetjük meg: biztosan szép film lesz, nem tudom, nem láttam.

A 22-es csapdájának 1971-es, Mike Nichols-féle feldolgozását viszont már láttam, és állítom, hogy az egyik legjobb irodalmi filmadaptáció, mely valaha készült. Joseph Heller frivol, groteszk szövege, kíméletlen iróniája tűpontosan jelenik meg a mára már kissé karcos képeken, de az illuzió tökéletes. Minden, amit tudni muszáj a háború természetéről, az itt van benne, ebben a filmben. (tv2, 23.40)

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr162525367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beyondhell 2010.12.19. 10:30:54

17.20 Holt Költők Társasága a Viasat3-on. Én ezt fogom nézni, alapmű.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.19. 11:53:33

@beyondhell: Jó film valóban, köszi, hogy mondod, a délutánt nem is néztem, nem reménykedtem semmiben... Szóval: Viasat3, 17.20 - Holt költők társasága.

alex4427 2010.12.19. 13:09:10

"...a rendszerváltásról is az eddigi legadekvátabb filmes fikciót is a Feri követte el..."

Mondjuk inkább úgy, hogy a fiatalabb korosztály legadekvátabb filmes fikciója.
Bár a magyar filmesek (írók stb.) nem sokat segítettek az átlag-magyarnak eligazodni az un. rendszerváltás rejtelmeiben, azért VAN két egészen kiváló filmünk a rendszerváltás traumájáról, az idősebb (többet látott, tapasztalt) korosztálytól is. Mindkettő még a kilencvenes évek elejéről: egy tragédia és egy tragikomédia.
A tragédiát, ugye Szabó István jegyzi (Édes Emma...), a tragikomédiát (Hoppá) pedig Maár Gyula.
Az pedig külön tragikomédia, hogy Maár Gyula legjobb, legfontosabb filmje szinte ismeretlen, elérhetetlen.

Jut eszembe a tragikomédiáról: tegnap este volt Sári Juli új, Bulvár c. filmjének (dísz)bemutatója. Brutális szatíra a mai magyar (nem csak!) filmes viszonyokról.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.19. 14:19:47

@alex4427: A Maár Gyula-filmet szerintem nem láttam, az Édes Emma... hát, nem tudom. Sajnos nem vagyok épp a legegészségesebb, és nem tudtam elmenni a Sára Juli-filmre, pedig itt van a naptáramban. Nézem, a Maár-film '92-es, az Édes Emma is szintén, ekkor azért nem volt még rálátásuk arra, ami akkor folyt éppen, ehhez mérten azonban nyilván pontos filmek. A Török a Moszkva teret jóval később csinálta, s benne az az érdekes, hogy ő pl. ekkor érettségizett, ezért emblematikus pl. a hírhedt "Ki a faszom ez a Nagy Imre?" gyökér benyögése. Ez már konkrétan, kimondva a rendszerváltás .. fonákja? Színe?
süti beállítások módosítása