asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

John Madden - Corelli kapitány mandolinja

2001.10.11. 15:39 efes

Úgy szól a fáma, hogy Louis de Berniéres egy Kefalínia szigetén töltött nyaralás alatt kapta az ihletet Corelli kapitány történetének megírására. Az ihlet egy világszerte nagy sikert arató regényt eredményezett, amelyből most hasonló babérokra törő film készült. A közönség kegyeinek elnyeréséhez minden együtt van. A történet helyszíne a legendás Odüsszeusz egykori királyságának egyik festői szigete, Kefalínia. Sokunk megtapasztalhatta már, a görög szigetvilág maga a tiszta romantika, a fehér sziklák, az olajfák zöldje, a valószínűtlen kék tenger, a még kékebb ég, a meghitt kafetérionok kis asztalkáinál elfogyasztott hűsítő nedű, kívánni sem lehet ideálisabb háttért a szerelemhez. Ezt az idilli világot azonban az idők folyamán egymást érték a szörnyűbbnél szörnyűbb tragédiák. Hódítások, földrengések, polgárháborúk, időről időre a vér festette vörösre a békés kéket, fehéret, zöldet. Szülőhelye ez a föld a tragédiának is.

1941-et írunk. Mussolini csapatai elfoglalják Albániát, majd sorra a görög szigeteket. A szigetlakó görögök természetesen nem fogadják tárt karokkal a hódítókat, így Corelli kapitányt sem, aki Kefalínia szigetén szállt partra századával. Pedig jó ember ő, katonáit a fegyverpufogtatás helyett a szép olasz operaáriákra tanítja, a számukra is kellemetlen helyzetet valami furcsa vakációként próbálja felfogni ez az életvidám olasz különítmény. Fürdőznek, iszogatnak, énekelnek és barátsággal közelednének a görögökhöz, de azok tartózkodóak, hiszen mégiscsak hívatlan vendégek a dalos kedvű hódítók. Iannis doktor, és gyönyörűséges leánya, Pelagia házában szállásolják el Corelli kapitányt, aki bővérű olaszként azonnal csapni kezdi a szelet a lánynak. Pelagia azonban már eljegyezte magát az egyszerű halásszal, Mandrasszal, akiről viszont régóta nincs hír, hiszen a görög hadsereg önkénteseként a kontinensen harcol. Ahogy múlik az idő, az őslakosok kezdeti tartózkodása is enyhül, rájönnek, nem véreskezű hódítók törtek rájuk, a jókedvű, életszerető, hozzájuk sokban hasonlító emberek a történelem fintora folytán keveredtek a földjükre, dehogyis akarnak ők háborúzni, alig várják, hogy vége legyen a háborúnak és hazatérhessenek végre. Corelli és Pelagia között lassan szerelem szövődik, azonban Mandrasz hazatér. Mussolini a szövetséges csapatok előtt leteszi a fegyvert, ezzel az olaszok részéről vége van a háborúnak. Helyüket azonban átveszik a németek, akik közel sem bizonyulnak "kedves" hódítóknak, és a fegyvert letevő olaszokra se a békés hazatérés vár. Corelli és vetélytársa, Mandrasz egy oldalra kerül, Pelagia szíve azonban már a mandolin hangjaira dobog...

Nem árulok el titkot, a szerelmet még az érzéketlen és brutális náci haderő sem győzheti le. Az őszinte és tiszta szerelem nem ismer sem nemzetiségi, sem történelmi, sem földrajzi akadályokat. Ezt a bizony közhelyes tételt bizonyítja rokonszenves visszafogottsággal a szerelmesfilm-specialista (Szerelmes Shakespeare-7 Oscar!) John Madden filmje. Egy sok akadályt leküzdő, lassan kibontakozó, de végül mindent elsöprő szerelem édes-bús meséjét tárja elénk jó ízléssel. Ebben nagy segítségére van az eredeti helyszín, és annak statisztaként szereplő lakói önmagukból fakadó hitelessége, ami nélkül könnyen csúszhatott volna filmje az olcsó geil-mozik mocsarába.

Az átlag fölé emeli a filmet a jól kiválasztott színészek profi munkája. Nicolas Cage Corelli szerepe kedvéért még mandolinozni is megtanult, Penelope Cruz (Pelagia) született spanyolként pedig görögebb (és főleg szebb) a görögnél. Emlékeztet a fiatal Irene Papasra, aki a filmtörténet egyik legnagyobb tragikája, kb. akkora nagyság, mint Maria Callas volt egy másik műfajban, és aki megidősödve, de meg nem kopva fontos mellékszereplője e filmnek is. Corelli kapitány történetét elmesélő Iannis doktor szerepében pedig John Hurtöt, egy másik színész-legendát láthatunk, aki többek között az Elefántember megformálásával vált világhírűvé, mostani alakítása is tovább bizonyítja hírnevét.

Szóval ajánlom ezt a filmet annak, aki már járt valamelyik görög szigeten, annak, aki még nem, és annak, aki csak úgy egyszerűen szereti a jó kis szerelmes filmeket. Fontos tudnivaló! A film nézéséhez fejenként legalább egy csomag illatos pézsé ajánlott!

www.port.hu/pls/fi/films.film_page

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr65784326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása